Tgrt Haber

ABD enflasyon verileri yatırımcının odağında! Fed faiz kararına yön verecek

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
12 Ekim 2023 10:25 - Güncelleme : 12 Ekim 2023 10:30
ABD enflasyon verileri yatırımcının odağında! Fed faiz kararına yön verecek

Fed’in son toplantı tutanaklarının yayınlanmasıyla gelecek faiz kararına ilişkin sıkılaşma sinyali gelmişti. Gözler Fed’in faiz politikasında etkili olacak diğer önemli veri olan ABD enflasyonuna çevrildi. Fed’den "güvercin" ton söylemler güçlenirken açıklanacak ABD enflasyonu yatırımcının odağına yerleşti.

Fed’in gelecek süreçte nasıl adımlar atacağına dair devam eden belirsizlikler, yetkililerin hem ‘şahin’ hem de ‘güvercin’ tondaki mesajları varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürürken gözler kararda etkili olacak ABD enflasyonuna çevrildi.

Enflasyonu yakalamak için faizlerin bir süre daha yüksek tutulmasına yönelik duruş dün akşam yayınlanan Fed​ tutanaklarında öne çıkmıştı.

“BİR SÜRE DAHA SIKI POLİTİKA”

Fed'in toplantı tutanaklarında ekonomik görünüme ilişkin yüksek belirsizliğin bankayı temkinli olmaya ittiğini ortaya koydu.​​​​​​​ Tüm Fed yetkililerinin "dikkatli şekilde ilerleyecek konumda bulundukları" konusunda aynı fikirde olduğu belirtilen tutanaklarda, yetkililerin enflasyonun sürdürülebilir şekilde hedefine doğru indiğinden emin olunana kadar para politikasının bir süre daha kısıtlayıcı kalması gerektiği konusunda hemfikir olduğu kaydedildi.

Fed'in gelecek süreçte atacağı adımlarla ek faiz kararına gerek olup olmadığına yönelik yorumlar sıklıkla dile getirilirken faiz konusunda nasıl adımlar atılacağına dair devam eden belirsizlikler piyasalarda etkili olmayı sürdürüyor.

ENFLASYON BEKLENTİSİ NE YÖNDE?

ABD'de dün açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) eylülde aylık bazda yüzde 0,5 ve yıllık bazda yüzde 2,2 artsa da bugün açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisinin gerilemeyi sürdürdüğü öngörülüyor.

ABD EKONOMİSİNDEN YUMUŞAK İNİŞ

Öte yandan, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, finansal piyasalardaki sıkılaşmanın Fed'in faiz oranlarıyla ilgili daha fazla adım atmadan önce ne olacağını "izleyip görmesine" izin verebileceğini bildirdi. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de enflasyondaki düşüş durmadıkça Fed'in faiz oranlarını artırmaya devam etmesine gerek olmadığını belirterek, "Bugün faiz oranları​ konusunda daha fazla bir şey yapmamıza gerek olduğunu düşünmüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise Fas'ın Marakeş kentinde gerçekleştirilen IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları kapsamında düzenlediği basın toplantısında, ülke ekonomisinin iyi bir rotada olduğunu kaydederek, "ABD ekonomisi için temel senaryonun yumuşak iniş olduğunu düşünüyorum. Buna yönelik riskler tabii ki var ve küresel şoklar bu riskler arasında. Yumuşak inişin kesin olacağını söylemiyorum ama bunun en muhtemel rota olduğu yönündeki düşüncem devam ediyor." ifadelerini kullandı.

FED'İN POLİTİKA FAİZİNİ SABİT TUTACAĞI BEKLENTİSİ GÜÇLENDİ

Söz konusu gelişmelerle tahvil piyasalarında alış ağırlıklı seyir dün de güçlü kalmaya devam ederken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,56'ya indi ve böylece hafta başından bu yana yaklaşık 24 baz puan geriledi. Para piyasalarındaki Fed'in gelecek ay politika faizini sabit tutacağına yönelik beklentiler de böylelikle güçlenmeyi sürdürürken, bankanın yüzde 91 ihtimalle faiz oranlarında değişikliğe gitmeyeceği fiyatlanıyor. Emtia piyasalarında ise oynaklık devam ediyor. Dün akşam ABD'de açıklanan verilere göre petrol stoklarının geçen hafta 12,94 milyon varille 1,3 milyon varil olan stok artışı tahmininin oldukça üzerinde gelmesiyle Brent petrolün varil fiyatı yaklaşık yüzde 2,2 gerileyerek 85,1 dolara indi.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...