Tgrt Haber

ABD'de kriz derinleşiyor, iki önemli kuruluştan 'negatif' uyarı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
26 May 2023 14:18 - Güncelleme : 26 May 2023 14:32
ABD'de kriz derinleşiyor, iki önemli kuruluştan 'negatif' uyarı

Kredi derecelendirme kuruluşlarından ardı ardına ABD ekonomisine ilişkin açıklamalar geliyor. Fitch ABD’nin “AAA" olan uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunun negatif izlemeye alındığı bildirdi. Bir başka kritik hamle de Moody's’den geldi.

ABD’de borç limiti krizi ekonomik koşulları zorlamaya devam ediyor. Tüm küresel piyasaları etkisi altına alan sorunun çözüme yönelik iyimser beklentiler sürüyor. Buna karşın siyasi tabandaki anlaşmazlık ülke ekonomisini bir süre daha etki edecek gibi görünüyor. Dünya ekonomilerini elinde tutan iki önemli kredi derecelendirme kurumu Fitch ve Moddy’s önemli açıklamalar yaptı.

FİTCH’TEN KREDİ NOTU HAMLESİ

Uluslararası kredi derecelendirme kurumu Fitch Ratings gelişmeleri göz önüne alarak ABD’nin kredi notunu güncelledi. Kuruluştan yapılan açıklamada ABD'nin "AAA" olan uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunun negatif izlemeye alındığı bildirildi. Kuruluştan yapılan açıklamada "Ancak, borç limitinin X-tarihinden önce yükseltilmeyeceği veya askıya alınmayacağı ve sonuç olarak hükümetin bazı yükümlülüklerine ilişkin ödemeleri aksatmaya başlayabileceği risklerinin arttığına inanıyoruz." İfadeleri yer aldı.

MOODY’S’DEN BORÇ UYARISI

Öte yandan Moody's Investors Service, Hazine'nin Haziran ortasındaki faiz ödemesini gerçekleştirebilmesinin, ABD'nin AAA olan kredi notunu sürdürebilmesi için kritik önemde olacağını bildirdi. ABD Hazine Bakanlığı 15 Haziran'da 2 milyar dolar civarında faiz ödemesi yapacak.

ÖDEME KAÇARSA BU BİR TEMERRÜT OLUR

Hazine Bakanı Yellen, Pazar günü yaptığı açıklamada, Kongre'nin borçlanma tavanını artırmaması halinde 15 Haziran'daki bono faiz ödemesinin yapılmasının oldukça düşük olasılık olduğunu ifade etmişti. Moody's kıdemli başkan yardımcısı William Foster, "Bu bizim için gerçekten önemli bir gün. Eğer ödeme kaçırılır ise bu bir temerrüt olur. Kredi notunu bir kademe, AAA'dan AA1, düşürebiliriz." dedi.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...