Piyasaların gözü Fed’in 2024 yılı para politikalarında izleyeceği seyirde. Para Piyasaları ve Altın Uzmanı Şirin Sarı, gram altın için kritik seviyeleri açıklarken Çin altın alımlarının piyasaları nasıl etkileyeceğini anlattı.
Sevde Nur Demir/Özel Haber
Altin, son günlerin en hareketli dönemlerini yasiyor. Döviz ve altin piyasalari bugün açiklanacak ABD enflasyon verilerine odaklandi. Gram altinin güçlü seyrine devam ettigi ortamda yatirimci Fed faiz kararlarini yakindan takip ediyor.
Altin ve Para Piyasalari Uzmani Sirin Sari Fed faiz politikalarindaki olasi gelismeleri ve altin piyasalarinin yönünü tgrthaber.com.tr’ye özel yaptigi açiklamalarla anlatti.
Çin Ejderha Yili’nin ve Fed faizlerinin altin fiyatlarini yakindan etkileyebilecegini ifade eden Sirin Sari yatirimcinin rotasini belirleyecek önemli mesajlarini su sözlerle açikladi:
Ons altin aslinda etkileyen su an son günlerde 3 tane neden olabilir ve 2024 içerisinde bir tanesi dediginiz gibi Amerika’daki Fed'in karari olacak. Enflasyon da bu noktada çok önemli. Eger enflasyonda düsüs görürsek mayis ayi ertelenmis olmasi altin fiyatlarini bir miktar baskilanmaya neden olabilir.
Zaten son günlerde de biliyorsunuz dolar endeksinin güçlü konumu ve ABD tahvillerine gelen taleple beraber altin fiyatlarinin baskilandigini görüyoruz. Alt sinirda 2.000 dolar seviyesini takip ediyoruz. Altinda eger enflasyon rakamlari beklentinin altinda gelirse 2.000 dolarini altina dogru fiyatlanma gelebilir.
Bu hafta itibariyle ons altinda orada da tabii ki destek bulma çabasi içerisinde olacaktir. Portföylerdeki altin payinin degisecegini bu noktada düsünmüyorum çünkü portföy çesitliligi yapildiginda altin. Ve gümüs artik daha fazla yer almaya basliyor.
Belki de 2 binin altina gelmesi globalde de yatirimcilarin alim firsati olarak degerlendirmesini, degerlenmesini saglayacaktir. Ons altin tarafinda tabii Orta Dogu’daki gelismeleri de takip ediyoruz. Biliyorsunuz oradaki gelismeler tüm hiziyla devam ediyor.
Özellikle petrol fiyatlarindaki yukari yöndeki ivmenin etkisi, yeniden enflasyonist baskiyi ve merkez bankalarinin politikalarini gözden geçirmeleri etkisini aslinda gündeme getirdigi için altin tarafini destekliyor diyebiliriz.
Bir de Çin’de biliyorsunuz bu yil ejderha yili. Çin antik döneminden beri önemli sayilan önemli simgelerden bir tanesi Çin halki da bu noktada ejderha ve simgelerine çok önem veriyor. Çin kuyumcularinin ejderha sembollerini altin olarak stokladigi gelismeleri var.
En son 2012’de en son ejderha yilini görmüstük. Bu noktada da altin piyasasinda ki taleple beraber %yüzde otuzluk talebin artmasi bekleniyor. Yani altin talebinde Çin’de %30 artis bekleniyor. Bu yil itibariyle ve ejderha yilinda da ejderha bebek kavramini duyuyoruz.
Bu noktada da altin satislarinin dogumlarla beraber artabilecegi de öngörülüyor ki, 2012’de bir önceki yila göre yüzde 38’lik dogum oraninda bir artis var. Çin'in altin tarafinda alim tarafinda oldugu ve her zaman talep eden tarafta oldugunu biliyoruz. Yillarda Çin merkez bankasi da ciddi anlamda alimlarina devam ediyor.
2024’te hem merkez bankasinin hem de Çin’in kendi iç talebine baktigimizda altin talebinin artacagini söyleyebiliriz. 1,4 milyar milyarlik insan potansiyelinden bahsediyoruz.
O yüzden altin fiyatlarinin bunu da 2024’te bu etkinin de altin fiyatlarinda yukari yönde bir etki yapmasi bekleniyor. Açikçasi düsüsler ons tarafinda alim firsat olarak degerlendirilecektir. Yukarida ise altin tarafinda 2.100 dolar üzerindeki fiyatlamalar aslinda yeni bir trenden isaretçisi diyebiliriz.
Gram altina yansimalarina baktigimizda gram altin nitekim daha güçlü 2.000 TL seviyesinin altina inmedik. Kuyumcular tarafinda fiziki tarafta 2.062-2.070 TL bandinda fiyatlaniyor. Su an itibariyle bu tabii ki dolar tarafindaki ivmeyle gram altinin deger kazandigini görüyoruz.
Eger ons altindaki ivme de gram altina artik pozitif etkilemeye devam ederse, yani 2.100 dolarin üzerindeki ons altinda, gram altinda 2.500-3.000 TL bandina dogru bir hareketlenme görebiliriz. Gram altin, güçlü tarafta yine portföyü dengeleyen tarafta.
Ons altindaki düsüsle beraber dolar tarafindaki yükselis gram altini dengeledi. Dolar tarafindaki düsüs gerçeklesse de ons altindaki yükselisle beraber yine dengede kalan enstrüman olmaya devam edecek.
Destek olarak tabii 1.900 2.000 TL bölgesini gram altinda yakindan takip ediyoruz. Bu bandin üzerinde kaldigi sürece de pozitif beklentimiz devam edecek. Altinda kalmasi ise dünyadaki hem jeopolitik gelismeler hem enflasyonist süreç aslinda hem de ABD seçimlerini ikinci yarida ekonomik olarak küresel ekonomiye daha çok baskiya neden olacagini düsünürsek, altin güvenli liman olmaya devam edecek. Büyük ihtimalle 2024-2025’te bu da iç piyasada altinin gram altinin özellikle degerli kalmasini saglayabilir. Hep ayni seviyeleri konusuyoruz 2.000 seviyesinde.