Ekonomi

Akaryakıt, elektronik eşya, sigara… Gümrük kapılarında 22 milyar liralık kaçak eşya ele geçirildi

2023 yılı boyunca Türkiye gümrüklerinden 22 milyar liralık kaçak mal ele geçirildi. 154 adet aktif gümrük kapısından akaryakıt, sigara, elektronik eşya, makaron, sigara kağıdı ve filtresi, tarihi eser gibi ürünler geçirildi. Bakan Bolat, Ankara Ticaret Odası'nda (ATO) düzenlenen Yasa Dışı Ticaretle Mücadele Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 154 aktif gümrük kapısı olduğunu ve 623 milyar dolarlık mal ticaretinin bu gümrüklerden yapıldığını bildirdi.

Akaryakıt, elektronik eşya, sigara… Gümrük kapılarında 22 milyar liralık kaçak eşya ele geçirildi
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
22.12.2023
saat ikonu 16:19
|
GÜNCELLEME:
22.12.2023
saat ikonu 16:19

Ticareti hizlandirip, ülkeye daha fazla döviz kazandirmayi amaçladiklarini dile getiren Bolat, "Ülkemize zarar verecek yasa disi ticareti engellemeyi, sagliga ve halka zararli tehlikeli maddelerin ticaretini yasaklamayi, gençleri ve toplumun sagligini korumayi amaçliyoruz." ifadesini kullandi.

Bolat, Birlesmis Milletler verilerine göre küresel düzeyde ticaret yoluyla aklanan para miktarinin ticaretin yüzde 2,5'ine tekabül ettigine dikkati çekerek sözlerini söyle sürdürdü:

"Küresel mal ihracati 25 trilyon dolar. Ticaret yoluyla aklanan rakam bir trilyon dolar. Bir trilyon dolarlik para, ticaret yoluyla aklanan yasa disi ticaret parasi olusuyor. Narkotik endüstrisinin de yillik 300 milyar dolarlik hacme ulastigini üzülerek söylemek zorundayiz. Yasal ticareti sanayicilerin, ihracat ve ithalatçilarin zarar etmeyecegi sekilde yapmaya çalismak gümrük idarelerinin görevlerinden biri. Uyusturucu ticaretini engellemek için çalismalar kararlilikla yürütülüyor."

11 AYLIK OPERASYONDA 4,7 MILYAR LIRA UYUSTURUCU

Ekiplerce bu yilin 11 aylik döneminde yapilan operasyonlarda 4,7 milyar liralik uyusturucu ele geçirildigini bildiren Bolat, 17 milyar 200 milyon liralik da kaçak ticari esyaya el konuldugunu ve yakalanan uyusturucu miktarinin 11 ton oldugunu söyledi.

Gerçeklestirdikleri operasyonlarla zehir tacirlerine yönelik mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Bolat, "Ekiplerimizin teknik ve beseri kapasitesini gelistiriyoruz, yatirim yapiyoruz, cihazlar aliyoruz, dijital alana geçiyoruz. Istihbarat tekniklerimizi modernlestiriyoruz, ekiplerimizin sayisini artiriyoruz. Yaptigimiz yatirimlarin meyvesi olarak da 2022'nin 11 ayina kiyasla yakalamalarda yüzde 94 artis saglandi. Birçok kaçakçilik tesebbüsü de bertaraf edildi." diye konustu.

Bolat, yerli olarak gelistirilmis x-ray cihaz sistemlerini kullanmaya basladiklarini, ilk yerli araç ve konteyner tarama sisteminin devreye alindigi belirtti.

"SONRADAN KONTROL MEKANIZMASIYLA YAKALIYORUZ"

Transit tasimalar ve e-ticaret faaliyetlerini de yakindan takip ettiklerini dile getiren Bolat, su degerlendirmede bulundu:

"e-Ticaretin artan hacmini de göz önünde bulundurarak teknolojik altyapimizi sürekli gelistiriyoruz. Yapilan analizlerle ya da ihbarlarla gümrükten geçmis ürünleri 'sonradan kontrol' mekanizmasiyla gittigi yerlerde tespit edip, kontrollerini yaparak gerekli yakalamalari yapabiliyoruz. 2023'ün 11 ayinda, sonradan yapilan kontrol ve ikinci kontrol çalismalariyla 3 milyar liraya yakin gümrük vergisi ve cezasi tahakkuk ettirildi. Böylece devletimizin ve ekonomimizin gelir kaybi engellenmis oldu. Amacimiz, adil, istikrarli ve rekabetçi bir ticaret ortaminin meydana getirilmesi, isini dürüst yapan, çalisan, vergisini ödeyen imalatçi, çiftçi, sanayici ve ihracatçinin haklarinin korunabilmesi."

Bolat, internet ortaminda yapilmaya çalisilan kayitsiz ticari islemlere de isaret ederek, "Getirdigimiz düzenlemelerle bunlarin da önüne geçmek, kayitli hale getirip adil rekabet ortami içine girmelerini ve vergi ödemelerini mümkün kilmaya çalisiyoruz." dedi.

Gümrük idarelerinin, kayit disi ticaretle mücadele, haksiz ticaretin engellenmesi açisindan önemli fonksiyonu oldugunu vurgulayan Bolat, Türkiye'de vergi gelirlerinin yüzde 30'unun gümrüklerden toplandigini söyledi.

Bolat, 2023'te gümrüklerde 22 milyar liralik kaçak ticarete konu ürün ele geçirildigini belirterek sunlari kaydetti:

"1375 ton akaryakit, 4 milyon 743 bin elektronik esya, 1 milyon 130 bin paket sigara, 389 milyon makaron, 47 milyon sigara kagidi ve filtresi, 1 milyon 165 bin elektronik sigara ve aksami, 4 bin 700 ton gida ve 3 bin 924 tarihi eser ele geçirdik. 4,7 milyar liralik uyusturucu da yakalamalarin arasinda yer aliyor. Bakanlik olarak yasa disi ticaret ve kaçakçiligin her türüyle mücadelede bütün imkanlarimizla çalismaya devam edecegiz, kararlilikla görevimizi yapacagiz. Ülkemizin güvenligini, ekonomideki adil ticareti, halkimizin sagligi ve refahini, ekonomik istikrari ve dürüst ticaret erbabinin hakkini korumak adina ticari kaçak esya kaçakçiligiyla mücadelemiz hiz kesmeden devam edecek. Gençlerimizin, toplumumuzun sagligini zehirleyen uyusturucu madde kaçakçiligina da asla geçit vermeyecegiz."

"YASA DISI TICARET KAMU GELIRLERINI AZALTIYOR"

ATO Baskani Gürsel Baran da yasa disi ticaretin, sinirlari asan tehlike ve tehditleri bünyesinde barindirdigini, ekonomik faaliyetler üzerinde daraltici etki olusturdugunu ve vergi gelirlerinde kayiplara yol açarak büyümeye zarar verdigini vurgulayarak, "Kamu hizmetlerinin kalitesini ve vergi oranlarini da etkiliyor. Yasa disi ve kayit disi ekonomiyle mücadelede en iyi yöntemlerden biri, kayitli ekonomiye geçisin etkin sekilde saglanmasi. Geleneksel metotlardan dijitallesmeye geçis, kayitli ekonominin güçlenmesine katki sagladi." diye konustu.

Baran, Türkiye'nin, kayit disi ekonomiyle mücadeledeki kararliligini Hazine ve Maliye Bakanliginca hazirlanan "Kayit Disi Ekonomiyle Mücadele Eylem Plani" ile de ortaya koydugunu belirtti.

Kayit disi ekonomiyle mücadelenin basarili olmasi için toplumsal farkindaligin saglanmasinin önemine dikkati çeken Baran,"Bu mücadele için veri paylasiminin gelistirilmesi, hukuki ve idari önlemlerin alinmasi, denetim kapasitesinin artirilmasi gerekiyor. Tüm bunlarin hakkiyla uygulanabilmesi de tüm kurum ve kuruluslarin isbirligi içinde çalismasiyla mümkün." dedi.

ETİKETLER
#uyuşturucu
#kaçakçılık
#ticaret
#Ekonomi
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.