Tgrt Haber

Altın 2024'te de parlayacak! Fiyatlar adım adım tırmanıyor, işte gramda son durum

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
28 Kasım 2023 10:14 - Güncelleme : 28 Kasım 2023 10:25
Altın 2024'te de parlayacak! Fiyatlar adım adım tırmanıyor, işte gramda son durum

Ons altın 6 ayın rekorunu kırmasının ardından 2 bin doların üzerindeki seyrine devam ediyor. Gram, ons tarafındaki artış ve dolar kurundaki rekor seviyeyle beraber yeniden zirveye çıktı. Dünyaca ünlü banka Goldman Sachs "Altının parlaklığı geri dönüyor" değerlendirmesiyle yeni rekor seviyelerin sinyalini verdi. Uzmanlar ise gram altında 2 bin TL'nin yakın olduğunu açıkladı.

Gram altın​ haftaya yeni rekor seviyelerden başlamasının ardından yeşil bölgede kalmaya devam ediyor. Ons altın​ da benzer bir artış kaydederek altı ay sonra ilk kez 2 bin doların üzerine kadar çıktı. Küresel piyasalarda ve yurt içinde altının 2024 yılında değer kazançlarına devam etmesi bekleniyor. Gram altın​ ekranlarda 1.875 liraya kadar çıkarken Kapalıçarşı'da 1.900 TL seviyelerinin üzerinden işlem görüyor.

FED​ SIKI PARA POLİTİKASINA DEVAM EDECEK Mİ?

Amerika Merkez Bankası Fed Kasım ayı toplantısında faizleri yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. ABD ekonomisinden gelen veriler piyasalarda aralık ayında parasal sıkılaşmanın sonuna gelineceğine dair umutları artırdı. Gözler 12-13 Aralık tarihlerinde yapılacak ve 13 Aralık akşamı saat 21.00'da açıklanacak FED faiz​ kararında. Piyasalar, ABD merkez bankasının Mart 2024 gibi erken bir tarihte faiz indirimine başlayabileceği ihtimalini %25, mayıs ayına kadar ise %45 ihtimalini görüyor.

ALTININ PARLAKLIĞI GERİ DÖNÜYOR

Öte yandan ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, altın için gelecek dönem tahminlerini açıkladı. Banka "Altının parlaklığı geri dönüyor" değerlendirmesini yaparak şunları kaydetti: "Altın fiyatlarındaki potansiyel yukarı yönlü hareket ABD reel faizleri ve dolardaki hareketlere yakından bağlı olacak, ancak Çin ve Hindistan'dan gelen güçlü tüketici talebinin devam etmesini ve merkez bankası alımlarının yukarı yönlü büyüme sürprizleri ve faiz indirimlerinin yeniden fiyatlandırılmasından kaynaklanan aşağı yönlü baskıları dengelemesini bekliyoruz"

Altın 2024'te de parlayacak! Fiyatlar adım adım tırmanıyor, işte gramda son durum

DOLAR YENİ REKORUNU KIRDI

Yurt içinde döviz kurları da rekor seviyeleri test etmeye devam ediyor. Dolar/TL 28,93 liradan güne başlayarak son bir ayın en yükseğine çıktı.

GRAM ALTIN YÜKSELİŞİNE DEVAM EDECEK

Finans analisti İslam Memiş altın yeni seviyeleri açıklayarak şunları kaydetti: Gram altın serbest piyasalarda 1.887-1.987 seviyesinde, yani 1.900 lira sınırında olduğunu gözlemliyoruz. Gram altında aralık ayında takip edeceğimiz bant aralığı 1.900-2.000 lira arası olacak. Yani 1.800'lü rakamları aralık ayı itibarıyla göremeyeceğiz. 

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı ise "Hem dolardaki yükseliş hem de ons altındaki yükseliş gram altını vazgeçilmez enstrümanlardan bir tanesi yaptı. Burada 2 bin 300-2 bin 400 TL bandına kadar yükselişleri öngörüyoruz. Çünkü ons altında da 2 bin, 2 bin 100 TL bandı ön plana çıkıyor. 1800 lira üzerinde kaldıkça gram altında güçlü tarafta kalmaya devam edecek” dedi.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...