Tgrt Haber

Altın fiyatlarında ‘Fed’ rüzgarı! Yükseliş hız kesmiyor, gözler zirvede

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, Bloomberght, Dünya
04 Eylül 2023 12:57 - Güncelleme : 04 Eylül 2023 13:36
Altın fiyatlarında ‘Fed’ rüzgarı! Yükseliş hız kesmiyor, gözler zirvede

Altın fiyatları yeni haftaya yükselişle başladı. Fed'in sıkılaştırma döngüsünün sonuna gelindiği ve yılın geri kalanında faiz artırımına gitmeyeceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesiyle birlikte Ons altın yükselişle 1.945 dolar seviyelerinden işlem görüyor. Ons altından destek alan gram altında yönünü yukarı çevirirken piyasalarda önemli veri akışları takipte olacak. İşte güncel altın fiyatları ve uzmanından altın yorumu

Altın​ fiyatlarında yükseliş devam ediyor. Yeni haftada yönünü yukarı çeviren altında ons ve Dolar/TL​ fiyatlaması görülüyor. Altın başta olmak üzere küresel piyasalarda Fed​ faiz artırım döngüsünün sonu değerli madeni güçlendiriyor. Altının gram fiyatı, haftaya yükselişle başlamasının ardından 1.674 lira seviyesinde işlem görürken şu sıralarda 1.698,68 seviyesinde bulunuyor.

Cuma günü, dolar kurundaki yükselişe paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü önceki kapanışının yüzde 0,2 üzerinde 1.666 liradan tamamladı.

ONS ALTIN​ KAÇ DOLAR?

Altının ons fiyatı, önceki kapanışına göre yüzde 0,2 artışla 1.944 dolardan işlem görüyor.

GRAM ALTIN​ NE KADAR?

Altının gram fiyatı sabaha, önceki kapanışının yüzde 0,5 üzerinde 1.674 liradan başladı. Şu sıralar 1.698,68 seviyesinden işlem görüyor. Çeyrek altın da 2.759,00 lira, Cumhuriyet altını da 11.034,00 liradan satılıyor.

FED DÖNGÜSÜ SONA ERİYOR, ALTIN GÜÇLENİYOR

Dünya’nın haberine göre, analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yılın geri kalanında faiz artırımına gitmeyeceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesiyle, altına olan talebin arttığını dile getirdi.

Son dönemde ABD'de açıklanan verilerin, ülkede faiz oranlarının zirveye yaklaştığına dair ipuçları verdiğini belirten analistler, Fed'in, eylül toplantısında politika faizini sabit tutma ihtimaline de kesin gözüyle bakıldığını söyledi.

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

 

GRAM ALTIN FİYATI

Gram altın 1.698,68 liradan alınıyor, 1.699,85 liradan satılıyor.

CUMHURİYET ALTINI NE KADAR?

Cumhuriyet altını 11.034,00 liradan alınıyor, 11.117,00 liradan satılıyor.

YARIM ALTIN KAÇ LİRA?

Yarım altın 5.534,00 liradan alınıyor, 5.580,00liradan satılıyor.

ÇEYREK ALTIN NE KADAR OLDU?

Çeyrek altın 2.759,00 liradan alınıyor, 2.790,00liradan satılıyor.

TAM ALTIN NE KADAR, KAÇ TL?

Tam altın bugün 10.871,55 alış, 11.083,04 TL satış fiyatından satılıyor.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

 

İSLAM MEMİŞ: DOLAR NEGATİF EURO, ALTIN VE GÜMÜŞ POZİTİF

Eylül ayının ilk haftası ile birlikte para ile emtia piyasalarını değerlendiren, Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş bugünkü yazısında, “Eylül ayının ilk haftası para piyasaları için yoğun veri akışlarının olduğu bir hafta olacak. İçerde enflasyon, dışarda ABD verileri önemli olacak. Bu da dolar ve borsanın yükselişinde etkili olabilir. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings’in Türkiye raporu önemli olacak. Yurt dışında bir çok ülkeden açıklanacak PMI verileri, ABD’de fabrika siparişleri, dış ticaret verileri, sanayi ürerimi, güven endeksi verilerini takip edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

İslam Memiş bu hafta piyasa beklentilerini ise “Bu hafta genel itibariyle dolar karşısındaki tüm enstrümanlarda yön yukarı yönlü. Bu hafta genel itibariyle dolar karşısındaki tüm enstrümanlarda yön yukarı yönlü. Dolar endeksi aşağı, karşısındaki her şeyi yukarı yönlü bekliyorum.” diye açıkladı.

İşte İslam Memiş’in piyasa analizi:

BİST 100 endeksi:

8.056 puandan kapanış yapmıştı.

Dolar/TL yükselişini sürdürdükçe endeks tarafı da yükselişini sürdürür.

Endeks tarafında yeni direnç seviyeleri, 8.150-8.250 ve 8.400 puan seviyeleri ön plana çıkıyor.

Görünüm pozitif.

Dolar/TL kuru:

26,63 lira seviyesinden kapanış yapmıştı.

26,50-27,00 lira seviyeleri resmi kur tarafında takip edeceğim seviyeler.

Serbest piyasalarda ise 26,50-27,50 lira aralığını takip edeceğim.

Bu hafta dolar endeksi’nde (dxy) satışlar beklediğimden dolar/TL kuru güçsüzleşir.

104 seviyesinin üzerinde kapanış yapan dolar endeksi (dxy), 103 seviyesinin altına geri çekilebilir.

EUR/USD paritesi:

1,0770 seviyesinden kapanış yapan parite, 1,0950’ye kadar yükselebilir.

EUR/USD paritesinde yıl sonuna kadar öngördüğüm 1,15 seviyesi geçerli olduğundan, her düşüşün alım fırsatı olarak ön planda kalacağını söyleyebilirim.

Ons altın (xau/usd):

1.939 dolar seviyesinden kapanış yapmıştı.

Bu hafta 1.930 dolar destek seviyesini takip edeceğim.

Oradan tekrar alım gelerek 1.968 dolar direncine kadar yükselebilir.

İkinci direnç seviyesi 1.980 dolar seviyesi.

Yani, 1.930-1.980 dolar aralığını takip edeceğim.

Görünüm pozitif.

MEMİŞ: ALTINDA ATAKLAR BEKLİYORUM, EYLÜL SON FIRSAT OLABİLİR

İslam Memiş, 'Eylül ayının ilk haftasına altın fiyatları sakin seyirde başladı. Ekranlarda 1678 lira olan gram altın serbest piyasada ise, 1700 lira aralığında, yatırımcı fiyat farklılıklarını göz önünde bulundurulmalı. Ons altın tarafında ise toparlanma söz konusu. Bu hafta Dolar endeksinde ise geri çekilme bekliyoruz. Özellikle ekim ayına dikkat çekmek isterim, ons altında 2000 dolar civarında ataklar bekliyorum. Eylül ayındaki düşüşler son bir alım fırsatı olabilir. Yatırımcılar için eylül ayı alım gücü kapsamında bir fırsat olarak görünüyor. Ekim ayında ise bu yükseliş biraz daha fazla olacağı için eylül son fırsat olarak görülüyor.' şeklinde konuştu.

 

 

Kaynak: TGRT Haber, Bloomberght, Dünya
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...