Tgrt Haber

Yeni haftada Fed'in Bej Kitap Raporu piyasalara yön verecek

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber derleme
02 Eylül 2023 15:51 - Güncelleme : 02 Eylül 2023 15:58
Yeni haftada Fed'in Bej Kitap Raporu piyasalara yön verecek

Küresel piyasaların ABD tarafından gelecek veri akışlarını beklerken gözler kritik Fed Bej Raporu’na çevrildi. Fed tarafından bölgesel yetkilerin görüşlerinin yer aldığı raporda ABD ekonomisinin görünümü ve para politikası öngörüler takip edilecek ve işaretler aranacak. Kritik rapor, Fed’in faiz kararına ilişkin sinyaller taşıyor.

Fed​ tarafından bölgesel yetkililerle gerçekleştirilen anket ve röportajlardan oluşan Bej Kitap raporu için gözler yeni haftaya çevrildi.

 FED’İN PARA POLİTİKASINA YÖNELİK İŞARETLER ARANACAK

ABD ekonomisinin gidişatına ilişkin değerlendirmeleri içeren Bej Kitap'ta genel çerçeve çizilecek, ekonomi tarafında beklentiler ve endişelere ilişkin ipuçları da yer alacak. Gözler kritik rapora çevrilirken Fed’in faiz kararına ilişkin net ipuçları da rapordan takip edilecek.  Fed'in Bej Kitap Raporu, 6 Eylül’de açıklanacak.

FED’İN FAİZ ARTIŞINA KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR

ABD ekonomisinin ikinci çeyrek büyüme verisi yüzde 2,4'ten yüzde 2,1'e revize edilirken, ülke ekonomisinin ikinci çeyrekte beklenenden daha az büyüdüğünü ve istihdam artışının da beklenenden fazla yavaşladığını gösteren verilerin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in eylül toplantısında politika faizini sabit tutacağına yönelik beklentiler yüzde 93 seviyesinde seyrediyor.

FAİZ ARTTIRIM DÖNGÜSÜ BİTİYOR MU?

Analistler, ABD'de tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde artmasına karşın ülkede işsizlik oranındaki yükselişin istihdam piyasasında yavaşlamanın hala devam ettiğini ortaya koyduğunu belirterek, Fed'in faiz artırım döngüsünün son bulmuş olabileceği ihtimalinin gücünü koruduğuna dikkati çekti.

BİR ÖNCEKİ RAPORDA ‘YAVAŞ BÜYÜME’ ÖNE ÇIKMIŞTI

Fed, Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı "Bej Kitap" raporunun haziran sayısında genel olarak ekonomik faaliyetin mayıs sonundan bu yana "biraz arttığı" belirtilmişti.

Bankanın 12 şubesinden gelen analizlerle hazırlanan raporda, tüketici hizmetlerinde genel olarak büyümenin gözlemlendiğine işaret edilmiş ancak bazı perakendecilerin isteğe bağlı harcamalardan uzaklaşşıldığını bildirdiği aktarıldımıştı. Raporda, turizm ve seyahat faaliyetlerinin güçlü olduğu, konaklama sektöründe yoğun bir yaz sezonunun beklendiği ifade edilmişti. Raporda, birden fazla bölgede ücret artışlarının pandemi öncesi seviyelere döndüğü veya bu seviyelere yaklaştığı aktarılmıştı.

Kaynak: TGRT Haber derleme
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...