Tgrt Haber

Altın neden düştü? Güne değer kaybederek başladı, alım fırsatı mı geliyor?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
10 Nisan 2023 11:54 - Güncelleme : 10 Nisan 2023 13:03
Altın neden düştü? Güne değer kaybederek başladı, alım fırsatı mı geliyor?

Ons altın 32 ay sonra ilk kez 2 bin doların üzerinde haftalık kapanış kaydederken yeni işlem gününe yüzde 1’e yakın düşüşle başladı. ABD istihdam verilerinin ardından gelen gerileme sonrası gözler bu hafta açıklanacak olan ABD enflasyonuna çevrildi. Gelişmeler sonrası hem ons tarafı hem de gram altın düşüşe geçti. Vatandaşlar seçim sonrası altın fiyatlarının yükselme ihtimalini düşünerek düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendiriyor.

Küresel piyasalardaki güvensizlik ortamı, doların değer kaybetmesinden destek alan ons altın​ kritik 2 bin dolar​ seviyesini aşarak geçtiğimiz hafta bir rekora imza attı. Buna bağlı olarak gram altında sert yükselişler kaydederek 1.245 seviyelerine kadar yükseldi. Bu hafta çarşamba günü açıklanacak olan ABD enflasyon verileri​ altının yönünü belirleyecek.

GÜNE DEĞER KAYBEDEREK BAŞLADI

Altının gram fiyatı, haftaya düşüşle başlamasının ardından 1.238 lira seviyesinde işlem görüyor. Cuma günü altının gram fiyatı, yatay bir seyir izleyerek günü 1.243 liradan tamamladı. Altının ons fiyatı, geçen haftayı 2.007 dolardan tamamlamasının ardından yeni haftaya yüzde 0,5 değer kaybıyla 1.997 dolardan başladı. Anadolu Ajansı’nda yer alan bilgilere göre, analistler, ABD'de para politikalarına ilişkin belirsizliklerin arttığını belirterek, çarşamba günü ülkede açıklanacak enflasyon verilerinin piyasa beklentileri üzerinde etkili olmasının öngörüldüğünü kaydetti.

ABD İSTİHRAM VERİSİ SORU İŞARETLERİNİ ARTIRDI

Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin para politikalarına ilişkin soru işaretlerini artırdığını vurgulayan analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) "şahin" adımlarına devam edebileceği endişesinin altının onsa fiyatını baskıladığını söyledi. Analistler, para piyasalarında Fed'in gelecek ay yüzde 64 ihtimalle 25 baz puan faiz artıracağının öngörüldüğünü belirtti.

ARTIŞLAR DEVAM EDECEK

Yaşanan geri çekilmelere rağmen uzmanlar altının yıl boyunca yine rekor seviyelere çıkabileceğini ön görüyor. Fox Busıness’da yer alan bir habere göre, uzmanlar özellikle merkez bankaları alımları ile desteklenen altının 2023'te ons başına 2.100 dolarlık rekor bir seviyeye çıkabileceğini ve gümüşün bu yıl yüzde 50'den fazla artarak ons başına 38 dolara ulaşabileceğini ifade ediyorlar.  Öte yandan Türkiye’de yaklaşan seçimlerde emtia piyasalarında fiyatlanmaları etkilemeye devam ediyor. Vatandaşlar seçim sonrasında fiyatlarından daha fazla yükseleceğini düşünerek geri çekilmeleri alım fırsatı olarak görüyor. Finans Analisti İslam Memiş kısa süre önce yaptığı açıklamasında gram altın​ için hedefin 1550 TL olduğunu ifade etmişti.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...