Tgrt Haber

Altın piyasasını sallayan iddia: Gizli alıcılar fiyatları yükseltiyor

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
25 Kasım 2022 13:00 - Güncelleme : 25 Kasım 2022 13:13
Altın piyasasını sallayan iddia: Gizli alıcılar fiyatları yükseltiyor

Türkiye Merkez Bankası’nın faizi 2 yıl sonra tek haneye indirmesinin ardından gözler altın piyasasına çevrildi. Son dönemlerin en yüksek artışlarını yaşayan gram altın fiyatı 1.050 lira seviyesine çıktı. Analistler para politikalarında yaşanan belirsizliklerin, fiyatlanmaları zorlaştırdığını ifade ediyor. Dünyada yatırımcılarının büyük miktarda alım yaptığına dikkat çeken uzmanlara göre, altın fiyatı dalgalanmaya devam edecek.

Piyasalarda belirsizlik hakim olduğunda güvenli liman olan altın​ yadırımcısının yüzünü güldürüyor. Hafta başından bu yana gerileme kaydeden gram altın​, Merkez Bankası​'nın faizi tek haneye indiren kararıyla yükselmeye başladı. Düşüş eğilimindeyken bile Borsa​'dan sonra en iyi getiriyi sağlayan yatırım aracı olmayı başaran altında ileriye dönük tahminler ise belirsizliğini koruyor. "Altın yükelecek mi, düşecek mi?" sorusu yine yatırımcının gündeminde. Dünya piyasalarında da rağbet gören altının yükseleceğine yönelik tahminler ağırlık kazanıyor.  

ALTINDA SON DURUM NEDİR?

Altının gram fiyatı, güne yatay seyirle başlamasının ardından dün, ons fiyatındaki yükselişe paralel olarak yüzde 0,3 değer kazandı. Gram altın​, günü 1.051 liradan tamamladı. 25 Kasım'a da aynı seviyeyle başladı. Çeyrek altın​ 1.720 lira, Cumhuriyet altını da 6.990 liradan işlem görüyor. Altının ons fiyatı ise yüzde 0,04 azalışla 1.755 dolar seviyelerinde. 

Güncel altın​ fiyatları için tıklayınız... 

ZAYIF DOLAR TRENDİ

Çarşamba günü Fed tarafından açıklanan tutanaklarda faiz​ artışlarında frene basılacağı sinyalleri piyasaların da yönünü değiştirdi. Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 1-2 Kasım'da düzenlenen toplantısının ardından sunulan tutanaklarda "Yetkililerin büyük çoğunluğu faiz​ artış hızının yavaşlatılmasının uygun olacağı" belirtildi. Bu ifade doların gücünün kırılmasına neden olurken, altın​ gibi değerli metallerin değer kazanacağı şeklinde yorumlandı. 

FİYATLANMA BELİRSİZLİĞİ SÜRÜYOR

Öte yandan küresel ekonomilerde yaşanan kayıplar ve belirsiz para politikaları piyasalarda fiyatlanma belirsizliğine neden oluyor. Bugün Avrupa Merkez Bankası​ yetkililerinin açıklamalarının takip edilecek. ABD'de Şükran Günü dolayısıyla dün tatil olan piyasalarda bugün yarım gün işlem gerçekleştirileceğini ifade etti. Analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.730 doların destek, 1.780 doların direnç konumunda bulunduğunu söyledi.

DÜNYADA ALTININ GİZLİ ALICILARI VAR

Altın​ piyasasının nabzını tutan Kitco sitesinde yer alan analize göre, dünyada altına olan talep yükseliyor. Analistlerin verdiği bilgilere göre, tüm dünyada külçe ve madeni paralar şeklindeki altına olan arz son derece iyi durumda. Dünya Altın​ Konseyi'nin 1 Kasım'da merkez bankalarının altın​ alımlarının üçüncü çeyrekte tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı yönündeki açıklamasına yer verilen haberde merkez bankalarının toplam küresel altın​ talebinin yüzde 10 ila 15'ini oluşturduğu ifade edildi. 

Dünyada yüksek oranda altın​ satın alan gizli alıcıların olduğu açıklanırken bu alıcıların Çin ve Rusya’dan olduğu tahmin ediliyor. Gizli alıcılar ise dünyada altın​ talebinin yükselmesine neden oluyor. Böylece altın​ fiyatları da talebe göre belirleniypr. Bazı ülkeler ise Suudi Arabistan gibi altın​ rezervlerinin bir kısmını resmi rezervlerinde değil, hazinelerinde tutmayı tercih ediyor.

Altın​ piyasasıyla ilgili tahminleri tutan finans analisti İslam Memiş de TGRT Haber'de altının Aralık ayında yükselebileceğine dikkat çekmişti. 

Kaynak: TGRT Haber
Sonraki Haber Yükleniyor...