Tgrt Haber

İslam Memiş ev ve araba alacaklara tarih verdi, fiyatları indirecek yöntemi açıkladı: ‘3 harfli’, ‘3 harflileri’ çarpacak

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
24 Kasım 2022 19:25 - Güncelleme : 24 Kasım 2022 19:41
İslam Memiş ev ve araba alacaklara tarih verdi, fiyatları indirecek yöntemi açıkladı: ‘3 harfli’, ‘3 harflileri’ çarpacak

Merkez Bankası'nın iki yıl aradan sonra faizleri tek haneye çekmesi piyasaları heyecanlandırdı. Kredilerde düşüş beklentisi ev ve araba fiyatlarına gözleri çevirdi. Finans analisti İslam Memiş, ev ve araba alacakları tarih vererek uyardı “üç harfli, üç harflileri çarpacak” dedi.

Merkez Bankası​ yaptığı toplantının ardından haftalık repo faizi yüzde 10,50'den yüzde 9'a çektiğini ilan etti. Böylece 2020 yılından sonra faiz​ yeniden tek haneye indi. Bunun piyasalara nasıl yansıyacağı ise merak ediliyor. İslam Memiş​, market raflarından otomotiv piyasasına kadar Merkez Bankası kararının muhtemel etkilerini TGRT Haber’de değerlendirdi.

İslam Memiş’in açıklamaları şu şekilde: 

“TÜM DÜNYAYA KANITLANMIŞ OLACAK?”

“Tek haneli bir faizle yılı tamamlamak önemli. Dünyadaki bütün gelişmiş ülkeler ya da gelişmekte olan ülkeler, faiz artırımı yaparken enflasyon​ karşısında Türkiye,  farklı bir politika uyguladı. Ve aralık ayı itibari ile hedeflenen enflasyon rakamlarının geri gelmesi faiz indirerek bu politikanın geçerli olacağı tezini aslında dünyaya duyurmuş olacak. Eğer başarılabilirse. 

“DÖVİZ KURLARINDA ÖNEMLİ BİR ATAK BEKLEMİYORUM”

“Döviz kurunda 18,50 lira seviyesi burada güçlü bir destek konumunda olmaya devam ediyor. ‘Merkez Bankası faiz indirdi, dolar kuru yükseldi’ tezine katılmıyorum. Merkez Bankası faiz kararı sonrası döviz kurlarında önemli bir atak beklemiyorum. Dolarda yukarı yönlü bir hareketlenme beklemiyorum.”

Piyasaların beklentisi doğrultusunda 150 baz faiz indirimi tek haneli bir faiz indirimi ile yılı tamamlıyoruz. Ve sonuncusu, bundan sonra faiz indirimleri değil, bundan sonra piyasayı takip edecek bir merkez bankası karşımızda olacak. Türkiye net olarak ya da merkez bankası net olarak söylediğini yaptı. Tek haneli bir faizle yılı tamamlıyoruz. Bundan sonra ne var?  Sırada emlak verileri ya da banka kredilerinde düşüş var. Ocaktan sonra diğer kredilerde bir düşüş olacak mı? Şimdi diğerlerine sıra geldi. Diğer faizlerin ve indirimlerin gündeme geleceğini düşünüyorum.”

“ÇOK BÜYÜK BEDELLER ÖDENDİ”

“Para Politikası Kurulu’nun almış olduğu çeşitli kararlarla Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın finans kuruluşlarının almış olduğu kararlar bugüne kadar ilmek ilmek dokundu. Çok büyük bedeller ödenerek buralara gelindi. Buralara gelmek çok kolay olmadı. Ülkemizde yüzde 80 bir enflasyon var 18,60 lira seviyesinde bir kur var. Bu maliyetler topluma yansıyor. Rakamsal değerlerde başarılı olundu. Şimdi bunu sahaya yansıması, raflara yansıması ve çarşı pazara yansıması emlak fiyatlarına yansıma gibi pek çok etkene bağlayacağız.”

“3 HARFLİ 3 HARFLİLERİ ÇARPACAK”

Memiş, Cumhurbaşkanı'nın marketlerdeki fahiş fiyatlar için “Bunları para cezası kesmiyor, farklı bir uygulama yapılacak” sözlerine atıfta bulunarak şu ifadeleri kullandı:

''Nedir bu işin Türkçesi, 3 harfli 3 harflileri çarpacak. Kimdir bu üç harfli? Recep Tayyip Erdoğan, diğer 3 harfliler zaten belli. Demek ki burada farklı bir uygulama sürecine girdik. 

“KRİZ FIRSATÇILARI VAR”

Bugüne kadar emlak sektöründe otomotiv sektöründe kriz fırsatçılarının oluşturduğu balon bir piyasa var. Bu da zaten geçtiğimiz aylarda patladı ve fiyatlar yine yüksek kalmaya devam ediyor.

“ASIL HAREKETLİLİK EMLAK VE OTOMOTİVDE OLACAK”

Şimdi özellikle dün akşamki matrah düzenlemesi ile birlikte bundan sonra otomotiv piyasasında bir hareketlenme olacaktır. Asıl hareketlilik otomotiv ve emlak kredilerindeki düşüşlerle birlikte yansıyacaktır. Bu yansımaların şöyle olacak denetleme mekanizmaları daha aktif bir şekilde rol alacaklar.  Kur Korumalı Mevduat ve altın sertifikaları insanları dolardan uzaklaştırıyor. Borsaya ve Türk Lirasına yönelimler oluyor. Dolarizasyonun önüne geçiliyor.

“EV ARABA ALACAK OLANLAR ARALIK AYINDA HAZIRLIKLARA BAŞLASIN”

İlk evim projesini aylar önce bilerek, ''gerçekten taksitle ucuz alınabilir projelerdir.'' diyen Memiş Aralık ayına dikkat çekerek, ''Hazine ve Maliye Bakanlığının Ocaktan itibaren sahada daha aktif olacağına inanıyorum. Ocak ayı itibari ile kredi muslukları sonu kadar açılacak. Piyasada para bolluğu olacak, seçimlere kadar bir rahatlama dönemi olacak. Emlak ve araba alacak olan ya da yeni teşviklerden yararlanacak olan vatandaşların aralık ayı ile beraber yavaş yavaş hazırlıklarına başlaması gerektiğine inanıyorum.'' dedi.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...