Tgrt Haber

Altın rekora koştu, İslam Memiş son noktayı koydu: Al-Sat değil, Al-Yat zamanı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
15 Mart 2023 12:04 - Güncelleme : 15 Mart 2023 12:31

Fed baskısı ile kritik seviyelerin altına düşerek büyük değer kayıpları yaşayan altın, ABD bankalarında yaşanan kriz sonrası rekor seviyede arttı. Yatırımcı “Altın düşer mi, yükselir mi?” sorusuna yanıt ararken Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş’ten çarpıcı açıklamalar geldi. Memiş “Aslında altın fiyatları daha yükselmedi, bu yükselişler 1200 lira seviyesini kırdıktan sonra yukarı yönlü hareketlerine devam edecek” dedi.

Altın fiyatları​ ABD’nin önemli bankalarında Silicon Valley ve Signature Bank’ın batması sonra güvenli liman alımlarıyla hızla yükseldi. Analistler bankacılık krizi ve TÜFE​ verilerinin ardından Fed​ faiz tahminlerini değiştirdi. Altın ise bankalara kayyum atama kararı nedeniyle Fed baskısından kurtularak yükselişe geçti. Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş​, TGRT Haber ekranlarından açıklama yaparak altının gelecek aylarda çıkabileceği seviyelerden bahsetti. 

ENFLASYON VERİLERİ BEKLENTİLERİ DEĞİŞTİRDİ

Tüm dünya piyasalarının yakından takip ettiği SVB krizi analistlerin faiz artışlarında yavaşlayacağını düşünmesine neden oldu. Ancak dün açıklanan TÜFE rakamları beklentileri değiştirdi. Çekirdek enflasyon verisinin Fed beklentilerinden yüksek gelmesi yeniden faiz artış döngüsüne geri dönüleceğini gösteriyor. 

İslam Memiş ise altın fiyatları hakkında şunları kaydetti: 

GERÇEK YÜKSELİŞLER HENÜZ BAŞLAMADI

“Aslında altın fiyatları daha yükselmedi, bu yükselişler 1200 lira seviyesini kırdıktan sonra yukarı yönlü hareketlerine devam edecek.Çünkü içerde dolar baskılanıyor ve dışarıda ons baskılanıyor. Bu baskı altında nüksediyor altın fiyatları. Birazda dolar tarafındaki baskı ve ons tarafındaki baskı bittikten sonra hazirandan sonra altın fiyatlarındaki yükselişin süreceğini görüyorum.”

“1.400-1.500 ARALIĞINA KADAR YÜKSELECEK”

“Bu fiyatlar şu an Amerika’daki 3 bankanın batması ve kayyum atanması beraberinde güvenli limanlara girişi tepkisel anlamda göstermiş oldu. Geçen yıl Rusya-Ukrayna çatışmasında da altın fiyatlarında agresif yükselişler gördük. Finansal krizlerde ve jeopolitik risklerde altın çabucak güvenli liman gömleğini giyiyor. İçeride gram altın daha çok avantajlı, özellikle hem dolar hem de onstan beslendiği için. Gram altın yatırımcısı kazanmaya devam ediyor. Bin 114 lira seviyesinden yıla başlamıştı. Şu an itibari ile kapalı çarşı piyasasında bin 180 lira.  Önümüzdeki aydan itibaren bin 200’lü rakamları konuşabiliriz. Ancak yaz aylarında özellikle temmuz ağustos aylarında bin 400- bin 550 aralığındaki öngörümüz halen devam ediyor. İçeride kur tarafından destek görmesi dışarıda yine ons tarafından destek görmesi gram altını pozitif yönde etkiliyor.”

BİR HAFTADA 50 TL’LİK ARTIŞ

Bir haftalık yükselişte ons altında 100 dolarlık gram altında 50 liralık bir artış gördük. Vatandaşlarda zannediyor ki biz geçen yılda olduğu gibi yukarıdan satarız düştüğü zaman tekrar yerine koyarız. Piyasalardaki makas aralıkları ve belirsizlikler bunu fırsat olarak görmüyor. Genelde orta ve uzun vadeyi düşünerek orta ve uzun vadeli yatırım yapması gerekiyor.  Yıllık bazdaki getirisine bakılarak yatırım yapılması gerekiyor. Genel itibari ile altın fiyatlarındaki yükselişlerin hazirandan sonra başlayacağını söyleyebilirim. 

AL-UNUT MODELİ KAZANDIRIYOR

“Genelde döviz olsun, borsa ya da altın olsun bütün yatırım araçlarında uzun vadeli düşünmek lazım. Al-Unut modelinde işlem yapanlar tabi ki varlıklarını koruyabilenler kazanmaya devam ediyor. Al-Sat değil, Al-Yap modelini daha mantıklı buluyorum.”

"DOLAR YATIRIM ARACI DEĞİL"

"Döviz tarafındaki baskılanma devam ediyor, seçimlerden sonra Türkiye’nin kendi belirlediği ekonomi modeli devam ederse yine baskılanma süreci devam eder, ancak Merkez Bankası kenara çekilir ve piyasaları rahat bırakırsa bu sefer dolar tarafında ve döviz kurunda yukarı yönlü ataklarda görebiliriz. Dolar bir yatırım aracı değildir, uzun vadede çok kazandırıyor olabilir ama çok kazandırmıyor. Onun yerine Euro daha mantıklı." 

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...