Tgrt Haber

Altına Çin desteği! Gram altın düşüşe geçti, ünlü analistten umutlandıran yorum geldi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
01 Mart 2023 11:51 - Güncelleme : 01 Mart 2023 12:06
Altına Çin desteği! Gram altın düşüşe geçti, ünlü analistten umutlandıran yorum geldi

Altın fiyatları Fed faiz endişeleri sonrası dip seviyeleri görmesinin ardından bugün itibari ile hafif satıcılı bir seyir izleyerek toparlanma eğilimi gösterdi. Ons altında yaşanan yükselişten güç alan gram altın güne değer kazancıyla başladı. Çin ekonomisinden gelen iyimser veriler küresel piyasalarda risk iştahını destekledi. Gram altın fiyatlarındaki toparlanmanın devam edip etmeyeceği merak ediliyor. Uzmanlara göre, altın fiyatları Fed, dolar görünümü, enflasyon ve jeopolitik risklerin ortasında fiyatlanacak. Bazı analistler ise altının son günlerde düşük seyrine rağmen yeniden rekor kıracağını ifade ediyor.

Ons altın rekorların ardından son on ayın en düşük performansını göstererek 1.824 dolar seviyelerine kadar geriledi. Gram altın  ise bin 100 TL’nin altına kadar düşerken bugün hafif bir toparlanma ile bin 113 liraya kadar çıktı. Toparlanma eğiliminde Çin’de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) beklentileri geride bırakarak Kovid-19 salgını öncesi seviyeye çıkması ve küresel ölçekte risk iştahının artması etkili oldu. Çin’den gelen destekle yurt içinde de gram, çeyrek ve tam altın fiyatlarında artışlar yaşandı. Londra Külçe Piyasası ise hazırladığı anket sonuçlarında gelecek dönem altın fiyatları hakkında çarpıcı sonuçları ortaya koydu. 

KÜRESEL PİYASALARA ÇİN​ DESTEĞİ

Çin imalat ve hizmet sektörünün hızlı toparlanması piyasalarda iyimser bir hava estirdi. Son dönemde yüksek enflasyon ve resesyon endişeleriyle azalan piyasa risk iştahı Çin’den gelen verileri doğrultusunda arttı. Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun verilerine göre imalat PMI şubat ayında 52,6 ile Nisan 2012’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. Böylelikle altın fiyatları destek buldu. 

MERKEZ BANKALARI​ FAİZ ARTŞLARI DEVAM EDECEK

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarına mart, mayıs ve haziran ayındaki toplantılarda 25'er baz puan şeklinde devam etmesi beklenirken, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) da faiz artışlarına 2024'te de devam ederek, politika faizini tarihinde ilk defa yüzde 4'e çıkaracağı tahmin ediliyor.

LONRA KÜLÇE BORSASINDAN ALTIN TAHMİNİ

Yeni yıla ralli ile başlayan altın, şubat ayında kazançları geri vererek 100 dolarlık kayıp yaşadı. Bu yıl yapılan Londra Külçe Piyasası anketine katılan 30 analist altının ortalama ons fiyatının yıl içinde 1.860 dolar, gümüşün onsunun 23,65 dolar olacağını tahmin etti. Ünlü ekonomist Thorsten Polleit, "Merkez bankalarının faiz artırımı çılgınlığı altın için olumsuz. Yüksek faiz oranları altını elde tutmanın fırsat maliyetini artırıyor, talebi ve dolayısıyla fiyatı düşürüyor" açıklamasını yaptı. Ayrıca, LBMA altın fiyatı anketine göre altın bu yıl yeni rekor seviyelere bakıyor olabilir.

ALTIN İÇİN HALA UMUT VAR

Öte yandan Polleit, bu zamanların altının yükselebileceği zamanlar olduğunu ifade ederek “Bu yıl ortalama altın fiyatının 2 bin dolar olacağını tahmin ediyorum ve ons başına 2.200 dolara kadar yükselme potansiyeli var" dedi. Analistler tüm dalgalanmalara rağmen altının yükselen enflasyon karşısında iyi bir yatırım aracı olduğunu ifade ederek değerli metalin yüzde 8 değer kazanığını hatırlatıyor. 

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...