Altında direnç kırıldı, hareketlilik başladı! ABD enflasyonu oynaklığı arttırabilir
Altın fiyatlarında ABD enflasyon verisi öncesi hareketlilik başladı. Ons altın geçen hafta direncini kırarak ibreyi tersine çevirmişti. Yatırımcı yönünü faiz oranlarına duyarlı varlıklara çevirirken altın fiyatları, dolar ve tahvil getirilerindeki güçlenmenin baskısı altında kalmaya devam ediyor. Yeni haftada dalgalı seyirle başlayan altında gözler, bugün ABD tarafından gelecek enflasyon verisine çevrildi.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasında izleyeceği adımların belirsizliği piyasalarda oynaklığı arttırmaya devam ediyor. Faiz artırımlarını sürdürüp sürdürmeyeceği konusunda ipucu verecek ABD enflasyon verisinin altın fiyatlarında hareketliliğe neden olması bekleniyor.
ALTIN FİYATLARINDA HAREKETLİLİK DEVAM EDİYOR
Geçtiğimiz hafta yüzde 2 üzerinde değer kaybı yaşayan ons altın, yeni haftanın ilk işlem gününde dalgalı bir seyir izledi. Haftanın ikinci işlem gününe ise bir miktar yukarı yönlü hareketlenmeler ile başladı.
Altının ons fiyatı bugünkü işlemlerde 1943 dolara kadar gerilerken; saat 09.02 itibarıyla 0,11 düşüşle 1944 dolardan işlem gördü. Altının gram fiyatı ise, aynı dakikalarda yüzde 0,04 kayıpla 1788 liradan alıcı buluyor.
ABD TARAFINDAN SÜRPRİZ VERİ GELEBİLİR
Yatırımcı, Fed söylemleri, küresel enflasyona yönelik endişeler ve Orta Doğu’daki risk iştahı nedeniyle faiz oranlarına duyarlı varlıklara yöneldi. Altın fiyatları, dolar ve hazine getirilerindeki güçlenmenin baskısı altında kalırken uzmanlar ABD’den gelecek sürpriz bir veriyle piyasalarda oynaklığın yaşanmasını bekliyor.
Enflasyonun son iki aydır beklentilerin üzerinde artış göstermesinin ardından Ekim ayı boyunca enflasyonda bir miktar yavaşlama görülmesi bekleniyor. Bu veri öncesinde bir dizi Fed yetkilisi, yapışkan enflasyonun bankaya faiz oranlarını daha da yükseltmek için daha fazla ivme kazandırabileceği uyarısında bulunmuştu.
YÜKSEK FAİZ ALTIN ÜZERİNDE BASKI YARATABİLİR
Daha yüksek faiz oranlarının altın üzerinde baskı yaratması bekleniyor. Bu durum, geçtiğimiz yıl boyunca altına darbe vurdu.
Yine de küresel ekonomide resesyon ihtimali, altın talebini az da olsa canlı tuttu. Enflasyon rakamları, merkez bankalarının faiz ile ilgili mesajları ve açıklanacak bazı verilerin, üçüncü çeyrekte Euro Bölgesi’nin teknik anlamda bir durgunluğa girdiğini göstermesi bekleniyor.
Devam eden Orta Doğu savaşının da altına yönelik bir miktar 'güvenli liman' talebini beslemesi beklense de yatırımcılar, son iki hafta içinde altın üzerinde çok daha düşük bir risk primi fiyatlamaya başladı.
POWELL’IN KONUŞMASI SONRASINDA ALTINDA KAYIPLAR ARTMIŞTI
İsrail ve Filistin arasında yaşanan çatışmanın, Orta Doğu'daki diğer petrol üreten diğer ülkeleri de savaşa sürükleyeceği beklentisinin azalması ve Fed kanadında geçtiğimiz hafta başkan Powell’ın, gerektiği takdirde faiz artışlarının devam edebileceğini açıklaması, değerli metalde aşağı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına neden olmuştu.