Tgrt Haber

Altında fırsat kapısı aralanıyor! Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz yorumladı: Tarihi zirveler görülecek

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber Özel
31 Ocak 2024 14:18 - Güncelleme : 31 Ocak 2024 16:53

Altın fiyatlarında hareketlilik başladı. Gözler ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz kararını beklerken Jerome Powell'ın yapacağı açıklamalar altının yönünü belirleyecek. Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz altında yüksek seviyeler için tarih verdi ve altın alacaklar için fırsat aralığını açıkladı.

Önce RusyaUkrayna​ savaşı sonrasında Hamas​ ve İsrail savaşı ile Kızıldeniz​ gerginliği… Altında jeopolitik riskler fiyatlamalarda damgasını vururken, 2024 yılı öngörülerinde yer alan faiz beklentileri de yükselişlerde ivmeyi güçlendiriyor. Devam eden çatışmalar, ticaret gerilimleri ve dünya genelinde gerçekleşen 60'tan fazla seçim, enflasyon ile ilgili beklentiler altın talebini artırırken hem borsa tarafında hem de altı ve döviz fiyatlamalarında da etkini sürdürüyor.

Altın uzun süredir yapılan tahminlerde 2024 yılı güçlü yükselişler dönemi olarak öne çıkıyor. Altında neredeyse gram başına tahminler 2 bin 500’e kadar yükseldi. Özellikle borsa ve altın tarafındaki kritik direnç seviyelerini Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz açıkladı. TGRT canlı yayınında Yasemin Bozkurt ve Pınar Ergüner’in sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Eryılmaz, altın için tarih verdi ve altın alacaklar için fırsat aralığını açıkladı.  

Altında fırsat kapısı aralanıyor! Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz yorumladı: Tarihi zirveler görülecek

“BORSADA ÇOK GÜÇLÜ BİR BASKI VAR”

Orta Doğu’da çıkan savaş nedeniyle borsada çok güçlü bir baskı olduğunu bunun da küçük yatırımcıyı korkuttuğunu belirten Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, yatırımcının borsadan kaçışıyla ilgili olarak altın ve mevduat faizlerindeki yükselişi ve güvenli liman altını gösterdi.

Yatırımcının tedirgin ve bir hamle beklentisi içinde olduğunu dikkat çeken Eryılmaz, “TL mevduat faizlerinin çok güçlenmesiyle borsada çok da yükselmeyince küçük yatırımcı mevduat ve altına kaydı. Geçen hafta bir ivmelenme oldu 8 bin 300’ e ulaştı. Bunun nedeni İsveç’in Nato üyeliğinin Meclis’ten geçmesi, bunun yanında ABD’nin F16 satışları ile ilgili kongreye mektup göndermesi, Türkiye Amerika ilişkilerinin iyileşmesi gibi akışlar borsanın ivmelenmesi ile ilgili nedenlerden.  Son dönemde mevduat faizlerinde bir miktar geri çekilme var. Bu geri çekilmenin kısmi olarak borsaya yaradığını düşünüyorum. Tüm olumlu hava ile birlikte aynı zamanda bilançolar dönemi başladı. Bilançolar genel olarak iyi bekleniyor. Bu fiyatlamalar ile birlikte borsada 8 bin 500’ü test ediyoruz. Ancak o tarihi zirveyi 2 gündür kıramadık. Hala yatırımcı tedirgin, bir hamle beklentisi ve soluksuz yükselişe geçer mi beklentisi varken diğer yandan da seçime kadar yatay bantta gider algısı nedeniyle belirsizlik olabilir. Seçime kadar mevduat faizlerinde düşüş olabilir. Hala güçlü para girişi yok. İnsanlar biraz önünü görmek istiyor. Dolaysıyla tüm bu etkenleri birleştirdiğinde, soluksuz bir yükseliş kısa vadede beklememek lazım. Borsada 9 bin, 9 bin 500 seviyeleri görülebilir. Seçime kadar bir yatay bant, biraz dinlemiş bir endeks bekleniyor. 8 bin altını öngörmem ama 8 bin üzerinde dengelenen bir endeks görülüyor. Ama asıl güçlü yükseliş bu sene 2024’ün ikinci yarısında başlayacak. Çünkü yabancı gelecek, merkez bankaları faiz indirecek, bizde de enflasyon düşmeye başlayınca tüm bu iç ve dıştaki olumlu gelişmelerle, beklemediğimiz bir gelişme olmadığı sürece asıl yükselişi yılın ikinci yarısında bekliyoruz. Öngörüm 11 bin 500 seviyelerine kadar sene sonunda çıkacağını düşünüyorum.” yorumunda bulundu.

Altında fırsat kapısı aralanıyor! Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz yorumladı: Tarihi zirveler görülecek

ALTIN ALACAKLAR İÇİN FIRSAT KAPISI ARALANIYOR

Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Altında yükseliş sürecek mi? Altının gramı 2150 TL olacak mı? sorularına da yanıt verdi.  Eryılmaz, “Bu sene altında 2150 seviyelerini görürüz. Bu seviyeyi bu yılın ikinci yarısında görebiliriz. Altının gram dolar TL’den destek bularak besleniyor. Aylık bazda düşünürsek enflasyon kadar artar. Ons altından bir destek alıyor ama ağırlıklı olarak savaştan jeopolitik olarak risklerden besleniyor. Yani ons altın hala beklemede, neden Fed kararı var. Piyasalar diyor ki hem Fed hem de merkez bankaları faiz indirmeye başlar derken, bankalar da erken faiz indirimi yapmayacağını söylüyor. FED başkanı bizden çok erken faiz indirimi beklemeyin derse bu altını baskılamaya devam eder. Yani altın çok güçlü düşmez ama çok güçlü düşüşlere de başlamaz. Hem ons altın hem de gram altın için aynı senaryoyu söylemek mümkün. Bugün biz Powell’ı biraz daha güvercin bulursak biraz daha piyasalara yaklaşan Powell’ı bulursak ons ve gram altını yukarı çekebilir. Aksine çok şahin bir tutum olursa bir düzeltme görebiliriz. Biraz ons altında biraz da ons altında düşüş görebiliriz. Gram altında da alım fırsatıdır.” dedi.

Altında fırsat kapısı aralanıyor! Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz yorumladı: Tarihi zirveler görülecek

“ALTINDA TARİHİ ZİRVELERİ GÖRECEĞİZ”

2024’ün ikinci yarısı altında güçlü yükselişleri göreceğimiz tarih olacağını dikkat çeken Eryılmaz, “Beklentimiz ikinci çeyrek başı ila üçüncü çeyrek sonunda faiz indirimleri ve Merkez Bankası’nın da çok erken faiz indireceğini düşünüyorum. Faiz indirimleri yaklaştığı için ufak ufak altında ivmelenmeler beklenirken, asıl faiz indirimleri geldiğinde de 2024’ün ikinci yarısında, hem ons altın hem de gram altında tarihi zirveleri göreceğiz. 2 bin 500’lük hareketi altın tarafında öngörüyoruz. 2024’ün ikinci yarısı altında güçlü yükselişleri göreceğimiz tarih olacak. Orta ve uzun vadeli yatırım yapmak isteyenler kademeli alım yapabilirler. Geri çekilmeleri alım fırsatı olarak değerlendirebilirler. Ama kısa vadeli veya fiyat farkından kazanç elde etmek istiyoruz diyorsanız yükseliş trendini beklemeniz lazım.” diye konuştu.

Altında fırsat kapısı aralanıyor! Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz yorumladı: Tarihi zirveler görülecek

“ABD SEÇİM FİYATLAMASI ALTIN İÇİN EN GÜÇLÜ İHTİMAL”

Rusya Ukrayna savaşında Putin’in mayıs aylarında yapacağı hamlenin altın tarafında yükselişlere neden olabileceği iddialarını da değerlendiren Eryılmaz, “Jeopolitik risklerde Hamas İsrail, Kızıldeniz krizi, Husilere yönelik ABD tarafından gelen misillemeler nedeniyle altın bir miktar güçlü başladı. Rusya Ukrayna savaşı fiyatlamalarda yer almıyor. Bununla ilgili yerel ve bölgesel anlamda bir çatışma yaşanacağı bunun küresel boyutta etkilerinin olmayacağını düşünüyoruz. Olur da çok sıcak çatışmalar görürsek altını aynı zamanda petrolü zıplatır. Rusya dediğimizde dünyada petrol ihracatında ve emtia konusunda en büyük ihracatçısı ve en büyük ülkelerden biri. Dünya ticaretini olumsuz etkileyebilir. Rısya Ukrayna savasında ciddi ayrışmalar var. Burada sıcak bir çatışma yüksek fiyatlamalara neden olabilir. Bir de seçimler var. ABD’de Trump’ın aday olup olmayacağı belli değil. Olursa seçimleri kazanır fiyatlaması görebiliriz. Rusya Ukrayna savaşı altını yükseltir.” dedi.

 

 

Kaynak: TGRT Haber Özel
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...