Tgrt Haber

Altında son durum: Dolar endeksi güçlendi, uzmanlar aynı fikirde birleşti! Düşüşler devam edecek mi?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
11 Şubat 2023 11:21 - Güncelleme : 11 Şubat 2023 11:34
Altında son durum: Dolar endeksi güçlendi, uzmanlar aynı fikirde birleşti! Düşüşler devam edecek mi?

Gram altın geçtiğimiz haftalarda ons tarafından aldığı destekle rekor seviyelere çıkmasının ardından düşüşe geçti. Cuma günü haftalık bazda ikinci kayıplarını yaşarken Fed belirsizliği nedeniyle yön arayışına devam ediyor. Bin 181 seviyelerine kadar çıkan gram altın cuma gününü bin 128 TL seviyelerinde kapattı. Fed tarafından karışık mesajlar gelmeye devam ederken uzmanlar gelecek günlerde altında alım fırsatlarının artacağını ifade ediyor.

Gram altın  ons tarafındaki yüzde 0,10’luk kaybın ardından gerileme eğilimine girerek tüm hafta boyunca test ettiği rekorun gerisinde hareket etti. Gram fiyatı cuma günü itibari ile bin 125 TL seviyelerinden işlem gördü. Fed​'in faiz artırım döngüsünü yüzde 5'in üzerine çıkarabileceği beklentileri dolar endeksinde ilerlemenin yolunu açarken değerli metalin gerilmesine neden oldu. 

ALTIN PİYASALARINDA FED BELİRSİZLİĞİ SÜRÜYOR

Ons altın yüzde 0,10 değer kaybı ile ons başına 1.858,52 seviyesinden işlem görüyor. Tastylive'dan Ilya Spivak kısa süre önce yaptığı açıklamada istihdam rakamlarının güçlü gelmesinin ardından  Fed'in faiz artırım döngüsünü yüzde 5'in üzerine çıkarabileceği beklentilerini artırdığını belirtti. Spivak, bu yılın ikinci yarısı için faiz indirimi beklentilerinin ise azalmaya başladığını söyledi. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, ise yeni faiz artışlarında istikrarlı davranmanın gerekliliğini vurgulayarak, "Enflasyonda şimdiye kadar görülen düşüş, bazı mal fiyatlarındaki düşüşler nedeniyle gerçekleşti." dedi. Piyasa katılımcıları anketinde ise Fed'in hedef faiz oranını temmuz ayında yüzde 4,5 ila yüzde 4,75 aralığından yüzde 5,153'e yükseltmesi bekleniyor.

BİR SONRAKİ HEDEF 1.200 TL

Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş TV100’deki köşe yazısında gram altının gelecek günlerdeki hareketlerine ilişkin önemli değerlendirmeler yaptı:

İslam Memiş şunları kaydetti: 

Beklediğimiz düşüşler başladı. Altının ons fiyatında yaşanan düşüşler gram altında da düşüşlere neden oldu. Geçen hafta serbest piyasalarda bin 198 liraya yükselen gram altın, bin 162 liradan haftayı tamamlamıştı. Ekranlarda ise bin 135 lira seviyesinden. Yine ekran ile serbest piyasalar arasındaki 20-25 liralık makas aralığını unutmamak gerek. Altının ons fiyatında düşüşlerin devam edeceğini beklediğimden gram altında da düşüşler devam edebilir. Ekranlarda bin 110 liraya kadar geri çekilebilir, serbest piyasalarda bin 140 lira. Yükselişlerde ise bin 170 lira seviyesi direnç seviyesi. Bu hafta bin 140-bin 170 lira aralığını takip edeceğim. Bu hafta alım için güzel bir hafta olduğunu tahmin ediyorum. Çünkü bir sonraki hedef bin 200 lira. İki haftalık düşüş yerini hızlı yükselişlere bırakabilir.

İYİMSERLİK SÜRÜYOR

Yapı Kredi günlük olarak yayımladığı altın bülteninde şu ifadelere yer verdi: Şahin sözler ile güçlü veriler kesiştiğinde risk iştahı baskılanıyor. Dün böyle bir gün oldu diyebiliriz. ABD istihdam verisi beklenen civarında geldi. Haftalık veri işgücü piyasasının hala dirayetli olduğunu ortaya koydu. Diğer yandan dün ve önceki günlerde yapılan sözlü yönlendirmeler de akıllarda olunca piyasa terse dönebiliyor. Hal böyle olunca kıymetli madenler de (altın, gümüş) baskı ile karşılaşıyorlar. FED’in faiz artış hızı temposunu yavaşlatmasını temel alan iyimserlik sürüyor. Ara ara bazı gelişmeler-veriler ters yönde fiyatlamaya yol açabiliyor. Burada kritik konu, ters yönde fiyatlama yol açan verilerin bir zincire dönüşmemesi. Dönüşürlerse piyasa daha fazla baskı altına girebilir. Bu sabah 1.855 Usd seviyesindeki ons altında 1.850 ve 1.841 Usd seviyeleri gün içi destek 1.863 ve 1.871 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...