Tgrt Haber

Altın fiyatlarında tansiyon düştü! Orta Doğu’da ateşkes söylentisi risk iştahını sınırlıyor

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, Ajanslar
16 Ekim 2023 13:42 - Güncelleme : 16 Ekim 2023 14:02
Altın fiyatlarında tansiyon düştü! Orta Doğu’da ateşkes söylentisi risk iştahını sınırlıyor

Geçen hafta 7 ayın en yüksek haftalık kazancını gören altında tansiyon giderek düşüyor. İsrail-Filistin çatışmasının diğer ülkelere sıçrayabileceği endişesi risk alımlarını beraberinde getirmişti. Yeni haftaya ateşkes söylemleri ile düşüşle başlayan altında sınırlı olsa da alımlar görülüyor. Altın fiyatlarında gergin bekleyiş sürerken yatırımcı hem Orta Doğu’daki gelişmeleri hem de Merkez Bankalarının açıklamalarını takip ediyor.

Altın​ fiyatları İsrail-Filistin çatışmasıyla son 7 ayın zirvesini gördü. Savaş çemberinin genişleyebileceği endişesi ve petrol üreten ülkelerin bu gerilimdeki duruşu dünya ekonomilerini tedirgin ediyor. Yatırımcı çatışmalarla birlikte ‘güvenli liman’ altına yöneldi. Risk iştahının artmasıyla altın geçen hafta mart ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Sadece geçen hafta altın yüzde 5'in üzerinde artış yaşadı.

ONS ALTIN NE KADAR OLDU?

Altının ons fiyatı, İsrail-Filistin çatışmasının etkisiyle yüzde 5,5 yükselerek geçen haftayı 1.932,86 dolardan tamamladı.

Kaydettiği 5,5'lik artışla 7 ayın en yüksek haftalık kazancına ulaşan altının ons fiyatı, 13-17 Mart 2023 haftasında yüzde 6,5 kazanç sağlamıştı. Şu sıralarda ons fiyatı yüzde 0,79 düşüşle 1917 dolardan işlem görüyor.

GRAM VE ÇEYREK ALTIN KAÇ LİRA?

Altının gramı, haftaya düşüşle başlamasının ardından 1.713 lira seviyelerinden hafif primli işlem görüyor. Gram altın 1716 seviyesinde çıktı. Çeyrek altın 2.893 liradan, Cumhuriyet altını ise 11.571 liradan satılıyor.

ABD TAHVİLLERİ GERİLEDİ, ALTIN PARLADI

Analistler, altının ons fiyatının 27 Eylül'den bu yana ilk kez 1.900 doları aştığına dikkati çekerken, özellikle ABD 10 yıllık tahvil faizindeki gerileme altının ons fiyatındaki artışta önemli rol oynadı. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, geçen hafta yaklaşık 17 baz puan gerileyerek yüzde 4,6240'a indi.

FED ÜYELERİNİN "GÜVERCİN" SÖYLEMLERİ ÖNE ÇIKTI

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB) yılın geri kalanında yapılacak toplantılarda politika faizini sabit tutacağı beklentisi güçlü şekilde öne çıkarken banka üyelerinin sözle yönlendirmelerindeki ton da yavaş yavaş "güvercinleşmesiyle" tahvil faizlerindeki gerileme de altının ons fiyatını önemli ölçüde destekledi.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, finansal piyasalardaki sıkılaşmanın Fed'in faiz oranlarıyla ilgili daha fazla adım atmadan önce ne olacağını "izleyip görmesine" izin verebileceğini bildirirken Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de enflasyondaki düşüş durmadıkça Fed'in faiz oranlarını artırmaya devam etmesine gerek olmadığını belirterek "Bugün faiz oranları konusunda daha fazla bir şey yapmamıza gerek olduğunu düşünmüyorum." ifadesini kullanmıştı.

Analistler, Fed'in yüzde 94 ihtimalle politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutacağını dile getirerek ABD'nin 10 yıllık tahvil faizinin yaklaşık 17 baz puan gerileyerek yüzde 4,6240'a indiğini belirtti.

ALTIN NE OLUR, DÜŞER Mİ, YÜKSELİR Mİ?

Ons altın, yaklaşık 7 ayın en iyi seviyelerinde fiyatlamaların ardından haftanın ilk gününü sınırlı düşüş ile başlangıç yaptı. Analistler, gözlerin ilk olarak Orta Doğu'da artan gerilimlerde olacağını dikkat çekerek bu konuda gelecek en küçük haber akışının, fiyatlamalar üzerinde etkisini sürdüreceğini belirtiyor.

“ALTIN ÇOK ETKİLENMEZ”

İş Yatırım Uluslararası Sermaye Piyasaları Müdürü Şant Manukyan, savaşın İsrail'le başka bir devletin savaşına dönüşmediği sürece altın üzerinde çok fazla bir etkisinin olmayacağı öngörüsünde bulundu.

Savaşa başka bir devletin girmesinin tartışılması ya da İran'a operasyon gibi durumların ortaya çıkması durumunda altının yükselebileceğini kaydeden Manukyan, "Bunlar jeopolitik konular ve tam olarak da kimsenin bilmediği tatsız konular. Şunu söyleyebiliriz: Önce Ukrayna savaşı, ardından Orta Doğu'da kalıcı olacağını söyleyebileceğimiz gerginlik seviyesinde bir artış var.

Ayrıca, ABD tarafından gelen ekonomik veriler yatırımcının odağında olacak. Enflasyon beklentileri de son 5 ayın zirvesine çıktı. Fed’in faiz politikasında nasıl bir adım atacağı da merak ediliyor.

 

Kaynak: TGRT Haber, Ajanslar
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...