Tgrt Haber

Altında tarihi zirve: Gram yeni rekoruna imza attı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
18 Ekim 2023 15:30 - Güncelleme : 18 Ekim 2023 16:02
Altında tarihi zirve: Gram yeni rekoruna imza attı

Altın piyasaları Orta Doğu’daki savaşın etkisiyle hızlanan güvenli liman alımlarıyla yukarı yönlü hareketine devam ediyor. Ons altın, 1.945 doların üzerine çıkarken gram tarihi rekorunu kırarak serbest piyasalarda 1.800 TL’ye yükseldi.

Küresel piyasalar Orta Doğu’da derinleşen insanı dramı ve savaşı yakından takip ediyor. Bir yandan da gözler Fed Başkanı Jerome Powell’in açıklamaları ve Bej kitapta. Gelişmelere paralel olarak sabah saatlerinden 105 seviyesine gerileyen dolar endeksi​ yeniden 106’yi gördü. Dolar/TL kuru 28 lirayla rekor kırarken gram altın 1.800 TL’nin üzerine çıkarak tarihi seviyeleri gördü.

ONS VE GRAMDA YUKARI YÖNLÜ HAREKET

İsrail ve Filistin arasındaki savaşın dün gece yaşanan ve çok sayıda masum insanın ölümüyle sonuçlanan saldırısı sonrası çözüm umutları sona erdi. Küresel yatırımcılar güvenli liman olan altına yöneldi. Ons altın 1.930 dolara çıkmasının ardından günün ilerleyen saatlerinde piyasalarda 1.945 dolara yükseldi. Onsa paralel hareket eden gram altın ekranlarda 1.754 TL’ye serbest piyasalarda ise 1.821 Türk Lirası’na kadar yükseldi. Jeopolitik risklerin yükselebileceği endişesi ve savaşın geniş bir alana yayılmasından duyulan korku piyasalara hâkim olmaya devam ediyor. 

ONS ALTINDA HANGİ SEVİYELER TAKİP EDİLMELİ?

Piyasa analisti Dhwani Mehta çarşamba günü altının son dört haftanın en yüksek seviyesi olan 1.945 dolara kadar ulaştığını ifade etti. Mehta yaptığı teknik analizde şu ifadeleri kullandı: Altının kritik 20 günlük hareketli ortalama değeri olan 1.930 doların üzerinde tutunmaya devam ediyor. 14 günlük göreceli güç endeksi orta çizginin üzerinde yükseğe işaret ediyor. Bu da yukarı yönde daha fazla yer olduğunu gösteriyor. Bir sonraki direnç seviyesi 20 Eylül’ün en yükseği olan 1.947’de duruyor. 

Altında tarihi zirve: Gram yeni rekoruna imza attı

RİSKLER DESTEKLEYİCİ OLMAYA DEVAM EDİYOR

İntegral Yatırım’ın günlük altın yorumu ise şu şekilde: ABD’de perakende satışlar Eylül’de tahminleri aştı, bu durum hanehalkı talebinin güçlendiğine işaret etti. Ülkede sanayi üretimi de tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Kapasite kullanım oranı ise yüzde 79,7 ile 5 ayın en yüksek seviyesine çıktı.  Açıklanan verinin ardından tahvil faizlerinin yükselmesiyle ons altında kazançlar sınırlı kaldı. Ancak jeopolitik risklerin gündemde kalması altın için destekleyici olmaya devam ediyor. Bugün Fed yetkililerinden gelecek olan mesajların ons altın üzerinde belirleyici olması beklenebilir.

Teknik Analiz: Ons altın 1900 dolar seviyesi üzerinde tutunmaya çalışıyor. Yukarı yönlü hareketliliğin devamı halinde 1955 dolar seviyesi direnç olarak izlenebilir. Buna karşın ons altında 1900 ve 1885 dolar seviyeleri gün içi destek seviyeleri olarak takip edilebilir.

Destekler: 1900 / 1885 / 1870
Dirençler: 1955 / 1970 / 1990

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...