Tgrt Haber

Altında temkinli bekleyiş! Risk alımları arttı, fiyatlar zirveleri görecek

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber derleme
22 Ekim 2023 11:19 - Güncelleme : 22 Ekim 2023 11:25
Altında temkinli bekleyiş! Risk alımları arttı, fiyatlar zirveleri görecek

İsrail-Filistin çatışmaları piyasaları etkilerken jeopolitik riskleri de arttırdı. Risk iştahı altına olan talebi artırırken, Orta Doğu’daki kriz altın yatırımcısına kazandırdı. Gram altında yüzde 4,55 kazanç gerçekleşirken çeyrek altında 3 bin lira sınırı geçildi. Güvenli liman altın 13 haftanın zirvesinde hareketini sürdürüyor.

Orta Doğu’daki çatışmalar başta altın​ olmak üzere piyasaları etkilemeye devam ediyor. İsrail’in kara harekatı başlatacağına yönelik ihtimaller piyasalarda risk iştahını arttırırken, güvenli liman altına olan talebi de arttırdı. Çatışmaların diğer ülkelere sıçrayacağı endişesi ve başta İran dahil olacağı kaygısı ile birlikte Biden döneminde etkinliğini kaybeden Orta Doğu​ Projesi’ne dönüş sinyali jeopolitik riskleri de kuvvetlendiriyor.

ABD'NİN ORTA DOĞU'YA ÇEKİLECEĞİ ENDİŞESİ 

Analizlerde İsrail-Hamas savaşının ABD başkanının siyasi kariyerinin geleceğini belirleyeceği öne sürülürken, savaşın gidişatının aynı zamanda Biden'ın Orta Doğu politikasının da belirleyeceği iddiaları öne çıkıyor. “Amerika Orta Doğu'dan kopamaz." düşüncesi yeniden körüklenirken çatışmaların sürmesiyle ABD'yi de potansiyel olarak içine çekebileceğine dair endişeler dünya ekonomilerinde kaygıyla takip ediliyor.

RİSK ALIMLARI ALTINDA ZİRVEYİ GETİRDİ

Altın fiyatları Cuma günü, 20 Temmuz'dan bu yana gün içi en yüksek seviyesine ulaştı. Altın fiyatları 1.982 doları test etti. Altının gramı bin 781 liradan geri alınırken satış fiyatı ise bin 782 lirada bulunuyor. Çeyrek altın sınırı geçerken satış fiyatı 3 bin 38 liradan gerçekleşiyor.

ALTIN DAHA DA YÜKSELECEK Mİ?

Altın fiyatları bu hafta Orta Doğu fiyatlamasını sürdürdü. Çatışmanın öncesinde 7 ayın en düşük seviyesine gerileyen altın 6 Kasım’daki işlem gününde son 1 ayın en düşük seviyesi olan 1,815 doları görmüştü. Hamas​'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıdan bu yana yüzde 8 artan altın fiyatları, bu ayın başındaki düşüşünü tersine çevirerek 1.980 seviyelerine kadar yükseldi.

Piyasalar gelişmelerden olumsuz etkilenirken altında alım yönlü rüzgar devam etti. Analistler de krizin devam etmesinin altında yükselişi işaret ettiğini belirtiyor.

Bloomberg’in haberine göre, Kotak Securities Ltd. Emtia Araştırma Sorumlusu Ravindra Rao, yayımladığı bir notta, "Altın fiyatlarının, Orta Doğu'da barış görüşmelerinin azalması ve çatışmaların tırmanma ihtimalinin artmasıyla yükseliş göstermesini bekliyoruz" dedi.

FED TARAFINDA FAİZ DE BEKLENTİLER ‘SABİT’

Diğer taraftan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Fed’in önemli büyüme verilerini izlerken bir sonraki toplantıda faiz oranlarını tekrar sabit tutma eğiliminde olduğunu öne sürdü.

YENİ YIL İÇİN ALTININ YILDIZI PARLAYACAK

Yılın sonuna yaklaşılırken altın ile ilgili güçlü tahminler de gelmeye başladı. Dünya Altın Konseyi Fed'in faiz indirimine başlamasıyla altın fiyatlarının tüm zamanların zirvesine çıkabileceği tahmininde bulundu. Dünya Altın Konseyi'nin (WGC) Baş Stratejisti John Reade'e göre, doların zayıflaması ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine gitmesi olasılığının desteğiyle altın fiyatları 2024 yılında tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkabileceğini söyledi.

“DOLAR ZAYIFLARSA, ALTIN ÇOK İYİ İŞ YAPAR"

Reade, Barselona'da düzenlenen LBMA Küresel Kıymetli Madenler Konferansı'ndaki yuvarlak masa toplantısında yaptığı konuşmada, "Fed faiz indirimine başladığında altın iyi performans gösterecek. Dolar zayıflarsa, altın çok iyi iş yapar" dedi. Reade, altın fiyatlarının şu anda yüksek olduğunu ve herhangi bir yükselişin değerli metali desteklemeye yardımcı olan yüksek bir tabandan geleceğini de sözlerine ekledi.

 

 

Kaynak: TGRT Haber derleme
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...