Tgrt Haber

Altında savaş rallisi! Uzmanlar açıkladı: Fiyatlar 12 ay boyunca artacak

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Ekonomi Gazetesi
20 Ekim 2023 10:06 - Güncelleme : 20 Ekim 2023 10:17
Altında savaş rallisi! Uzmanlar açıkladı: Fiyatlar 12 ay boyunca artacak

Orta Doğu’da yaşanan çatışmaların ardından altın fiyatlarındaki hızlı yükseliş haftanın son işlem gününe de taşındı. Ons altın 11 haftanın en yüksek seviyesine ulaşırken gram altın 1.800 TL ile tarihi zirveleri test etti. Gümüş fiyatlarında da benzer bir artış gözlenirken uzmanlar gelecek 12 ay için fiyatların yükselmeye devam edeceğini duyurdu.

İsrail ve Hamas​ savaşı şiddetlenerek sürerken artan jeopolitik riskler piyasalarda tedirginliği artırınca altın​ 11 haftanın en yüksek seviyelerine çıktı. Petrol​ fiyatlarındaki artışla beraber küresel piyasalarda stagflasyon riskleri piyasa fiyatlanmalarına yön vermeye devam ediyor. Ons altındaki artış gram altın da rekor seviyeleri test etti.

YILLIK ARTIŞ YÜZDE 20

Ekonomi Gazetesi’nden Evrim Küçük’ün haberine göre, Ons altın bu hafta kritik bir destek seviyesi olarak görülen 1.950 doları aştı. Kıymetli metal, dün öğle saatleri itibariyle 1.953 dolardan işlem görürken, haftalık bazda yüzde 5, aylık bazda yüzde 1.3 ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 yükseldi. Fiyatlar, yılın en düşük seviyesinin ise neredeyse yüzde 7.5 üzerine çıktı.

Ortadoğu’daki jeopolitik gerilim, altın fiyatları için baskın katalizör olmaya devam ediyor. Fiyatların 1.945 doların üzerinde kalması halinde yükselişin sürmesi bekleniyor. Altın uzun süreli bir çatışma korkusuyla jeopolitik risk primi, yüksek petrol fiyatları nedeniyle stagflasyon risklerinin bir kombinasyonundan yararlanıyor.

FİYATLAR BİR YIL BOYUNCA ARTACAK

Uzmanlar genel olarak gelecek 12 ay içinde fiyatların artacağı kanısında. Londra Külçe Piyasası Birliği (LBMA) 2023 Küresel Kıymetli Madenler Konferansı sırasındaki görüşlere göre, jeopolitik belirsizlik önümüzdeki 12 ayda altın fiyatlarını destekleyecek.

Altında savaş rallisi! Uzmanlar açıkladı: Fiyatlar 12 ay boyunca artacak

FİYATI RİSK BELİRLEYECEK

LBMA’nın anketine göre, altın fiyatlarının gelecek yılın bu zamanlarında ons başına 1.990,30 dolara yükseleceği öngörülüyor. Ortadoğu’da devam eden kaos, güvenli liman talebinin altın fiyatlarını nasıl etkileyebileceğini gösterdi. CRU’nun kıdemli değerli metal analisti Kirill Kirilenko, “Fed’in gelecek yıl beklemeye alınmasıyla ABD para politikası altın için önemli bir faktör olmayacak. Jeopolitik belirsizlik ise fiyatlar için önemli bir etken olacak” dedi.

GÜMÜŞTE DE REKOR SEVİYE GÖZLENDİ

İsrail-Hamas savaşında yatırımcının yöneldiği bir diğer varlık da gümüş oldu. Gümüş fi yatları ons başına 23 doların üzerine çıktı ve 5 Ekim’de gördüğü yedi ayın en düşük seviyesinden bu yana yüzde 11’in üzerinde artış gösterdi. LBMA konferansı sırasında yapılan gözlemler ve yorumlar gümüşe sağlam bir destek olduğunu gösteriyor. Standard Chartered değerli metal analisti Suki Cooper, “Gümüş dikkat etmemiz gereken bir metal” dedi.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: Ekonomi Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...