Tgrt Haber

Altında yeni rekor olur mu geliyor? Rusya-Ukrayna savaşında yatırımcıya uyarı

27 Şubat 2022 14:54 - Güncelleme : 27 Şubat 2022 15:24
Altının ons fiyatı hafta boyunca geniş bant aralığında dalgalanırken; perşembe günü 1974 dolar seviyesine kadar tırmanarak geçtiğimiz 18 ayın zirvesine tırmandı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının 4. gününde piyasalarda yine hareketli bir hafta yaşanacağı düşünülüyor. Yatırımcının gözü altın fiyatlarında. Yatırımcılar "Altın yükselecek mi?" sorusuna odaklandı. Uzmanlar ve analistler yatırımcıya uyarılarda bulunurken altında yeni rekorların olup olmayacağı merak konusu oldu. Geçtiğimiz hafta 18 ayın zirvesini gören altın fiyatlarında son durum ne? Ons altında neler olacak?

Altının ons fiyatı hafta boyunca geniş bant aralığında dalgalanırken; perşembe günü 1974 dolar seviyesine kadar tırmanarak geçtiğimiz 18 ayın zirvesine tırmandı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 4. gününde devam ederken küresel piyasalarda hareketlilik yaşanıyor. Rusya’nın saldırıları karşısında ABD ve AB’nin aldığı yaptırım kararları sonrası yatırımcılar altın, gram altın, dolar, euro ve petrol fiyatlarına odaklandı.

Analistler, Ukrayna'daki gelişmeler ve açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğini belirterek, oynaklığın yüksek olması nedeniyle yatırımcıların temkinli davranması gerektiğini ifade etmişti. Döviz kurundaki hareketlilik işgale bağlı devam ederken altın fiyatlarında yeniden yükselmenin olup olmayacağı merak konusu.

İSLAM MEMİŞ'TEN UYARI

10 gün öncesinden başlayan savaş söylemlerinin piyasaların manüpile edildiğini söyleyen Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, "Piyasaları ciddi anlamda gerdiler. Doğal olmayan şöyle tepki vardı. Dolar endeksinin yükselmesi. 2022 yılında küçük yatırımcıyı oturtmayacaklar sürekli manipülasyon. Kısa vadede alt-sat yaparım diyenler bu yıl da zarar edecekler. 2,5 aydır insanların yüzde 75'ini ucuz şekilde aldı ve kenarda onları uyardı kısa vadeli satış yapmayın. Benim gram altın TL'de beklentim 1450 lira ons altın 2150 dolar" demişti.

Yatırımcıları alım yapmama konusunda uyaran İslam Memiş, "Buralardan altın, döviz alınmaz. Borsa değer kaybetti, kripto para çok ucuz, pariteler çok ucuz. Yatırımcı dip seviyelerine gerilemiş hangi enstrüman varsa onu takip etmeli. Hep yükselirken bir şey alma hedefi var. Gram altın 800 liraya gelsin ilgilenmez ama 1000 lira olsun koşa koşa almaya gider. Algı kırılmayacak sanırım. Söz konusu savaş operasyon sürecinin zamanı belli değil" diye konuşmuştu.

ALTINDA YENİ REKOR OLUR MU?

Peki altında yeni rekor gelir mi? Altının ons fiyatı hafta boyunca geniş bant aralığında dalgalanırken; perşembe günü 1974 dolar seviyesine kadar tırmanarak geçtiğimiz 18 ayın zirvesine tırmandı. Hafta boyunca 1878 dolar ile 1974 dolar arasında dalgalanan ons altın, geriledi ve haftayı 1890 dolar seviyesinden tamamladı.

İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer, yaşanan jeopolitik riskin azalması halinde ons altının hız kesebileceğini ve 1875’lere doğru geri çekilme izlenebileceğini belirtti. 27 Şubat 2022 günü yeni hafta gelmeden altın fiyatlarında son durum merak edildi.

GRAM ALTIN NE KADAR?

Altının gram fiyatı 27 Şubat 2022 Pazar günü 845 lira seviyelerinde yer alıyor. Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi sonrasında gram altın 900 liraya kadar yükselmişti. Çeyrek altın ise 1386 seviyerlerinde seyrediyor.

GERİLİM TIRMANIRSA ALTIN KAZANÇLI ÇIKAR

Alman finans kuruluşu Commerzbank’ın stratejistleri, Ukrayna'daki durum giderek daha endişe verici göründüğü için altının daha fazla kazanç elde etmesini bekliyor. "Ukrayna krizi daha da tırmanırsa, artan riskten kaçınma ortamında altına talebin süreceğine inanıyoruz, bu da fiyatının muhtemelen daha fazla kazanç sağlayacağı anlamına geliyor” diyen bankanın analistlerine göre güven liman olarak altın cazibesini koruyacak. Sarı metalin riskten kaçmak için tercih edildiğini söyleyen stratejist, “Hisse senedi piyasaları ve tahvil getirileri düşerken altının fiyatı çıkıyor. Fakat, tıpkı altın gibi güvenli liman olarak görülen ABD Doları, altın fiyatlarında daha güçlü yükselişin önüne geçiyor” şeklinde konuşuyor.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...