Merkez Bankası’nın 500 baz puanlık faiz artışı ile birlikte piyasalarda hareketlilik yaşanmıştı. Yatırımcı için bu hafta kritik süreç başlıyor. Piyasalar hem TCMB’nin faiz artışını hem de seçim öncesi belirsizliğini fiyatlayacak. Peki, Altında yükseliş sürecek mi? Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı seçim öncesi piyasaları değerlendirdi.
Yeni haftada piyasalar kritik dönemece girdi. Hem Merkez Bankasi’nin faiz kararinin asil etkilerinin görülecegi hem de seçim öncesi belirsizligi fiyatlayan piyasalarda altin, dolar ve dövizdeki degisiklikler dikkatle takip ediliyor. Peki, Altinda yükselisler yasanacak mi? Altin ve Para Piyasalari Uzmani Sirin Sari, TGRT Haber’de yayinlanan Pinar Ergüner ve Yasemin Bozkurt’un sundugu ‘Bilmedikleriniz’ programinda anlatti.
Iç piyasada döviz tarafindaki degerlenmenin gram altini da yukari çektigini ve bir yandan altinda talep yönlü artislarin yasandigini dikkat çeken Altin ve Para Piyasalari Uzmani Sirin Sari, “Dövizle baglantili olarak etkinin oldugunu görüyoruz. Ekonomiler pandemi sonrasinda toparlanamadi. Ekonomik durgunluk ilk önce Amerika’da yasandi. Daha sonra Rusya-Ukrayna savasiyla beraber altinda birkaç günde yüzde 8,5’lük bir yükselis gerçeklesti. Gida ve enerji kriziyle birlikte enflasyonist baskinin basladigini gördük. Bu Türkiye’de de yasandi. Enflasyon karsisinda Türk lirasinin degerini korumasi gerekiyor. Yatirimciya en çok kazandiran enstrümanlardan biri de bu süreçte altin oldu. Bitmeyen savaslar var. Israil ve Filistin savasi, Rusya Ukrayna savasi devam ediyor. Bir de merkez bankalari rezervlerini altina çevirmeye basladi. Bata Çin, Türkiye, Rusya, Hindistan gibi ülkeler özellikle. Bu da altin fiyatlarini pozitif etkiledi. Hem merkez bankalari, hem bireysel yatirimcilar ve altin fonlari jeopolitik riskler devam ettigi için 2024’ün ikinci yarisi için artis beklentileri var. Yeni zirveler bekleniyor. Ve hala enflasyonla ilgili bas edilebilir bir tablo görmüyoruz. Bu da yatirimcilari altina yöneltiyor.” diye konustu.
Bu haftadan itibaren altin fiyatlarinda nisan ayinin ilk haftasina kadar bir miktar düsüsler görülebilecegini dikkat çeken Sirin Sari, he düsüsün alim olarak degerlendirilebilecegi uyarisinda bulundu. Sari, yatirimcilara uyarida bulunarak, “28 Subat’tan bu yana ons tarafinda neredeyse 200 dolara yakin bir artis gerçeklesti. Geçen hafta bir düzeltme geldi ons altinda ama, bir miktar daha düzeltme devam edebilir. TCMB’den de faiz artirimi geldi. 500 baz puanlik artis mevduati ön plana çikarabilir. Dövize geçisin yavaslamasi, mevduatlara geçisin hizlanmasi bu da dolar/TL’yi daha dengeli bir alanda tutabilir. 32-33 TL arasinda. Bu da altinin bir miktar gerilemesini saglayabilir. Altinda neredeyse 50 TL’lik bir geri çekilme var. Nisan ayinin ortalarina kadar bir 50-100TL’lik düsüsler yasanabilir. Her düsüs bir alim olarak degerlendirilebilecek gibi görünüyor.” diye konustu.
Hem altin ithalati kotasi hem de seçim öncesi talebinin altinda fiyatlamalara neden oldugunu dikkat çeken Sirin Sari, “Ekim 2023’te altin ithalatina kota getirilmisti. Biz bu kota getirildikten sonra 3 bin dolarlik farki 1 kilogram altinda görmüstük. 1 kilo altin alirken uluslararasi piyasalarda 70 bin dolarsa Türkiye’de 73 bin dolar oluyor. Bunu da TL olarak gram altina yansitiliyor. Son zamanlarda, özellikle yilbasinda sonra, seçim gündeminin yaklasmasiyla birlikte yogun altin talebini gördük. Bu samada Darphane altin talebine yetisemedi. Sarrafiyelerin altin talebinde Darphane süreci 1 gün iken bu 10 güne kadar çikti. Bu 10-15 günlük süreçte halk tarafinda talep devam ettigi için bu da fiyatlara yansidi. Ithalat kotasi ve altin talebi komisyonu farki gelmis oldu. Bir miktar seçim sonrasi piyasalarin normale dönmesi ve Darphane’nin piyasa talebini karsilamasiyla fiyatlar bir miktar düsebilir.” dedi.
Merkez Bankasi’nin faiz kararinin etkisinin piyasalarda bu hafta itibariyle görülecek. Sirin Sari, piyasalardaki fiyatlamalara iliskin olarak da “Bu bir diyet programi. Pek çok süreç bu döneme katki verecek. Devlet harcamalarinin da bu sürece katki vermesi gerekiyor. Harcamalarin etkisini seçim sonrasinda daha az hissetmis olacagiz.” Ifadelerinin kullandi.