Tgrt Haber

Altının gözü yeni zirvede: İslam kritik eşik için tarih vererek 'önü açık' dedi.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
13 Ekim 2022 18:01 - Güncelleme : 13 Ekim 2022 19:05

ABD'de enflasyon yine rekor kırdı. Yüzde 8.5'i bulan enflasyon, Fed'in faiz kararında etkili olacak. IMF ve BM’nin de uyarılarıyla Fed’in bu ay 50 baz puanlık bir faiz artırımına gitme ihtimali yüksek. Peki altın yükselecek mi, düşecek mi? Dolar düşer mi? Daha önce “Altındaki düşüşler aldatıcı” diyen İslam Memiş, gram altının Ekim ortasında itibaren 1.060 lirayı bulacağını söyledi. Memiş, doların 10 lira olacağına ilişkin iddialara da cevap verdi. 

Para ve altın​ piyasalarının gözü kulağı yeniden Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz​ kararına odaklandı. Enflasyonun yüksek gelmesi üst üste 75 baz puanlık faiz artırımına giden Fed​'in nasıl bir karar alacağı sorusunu daha da kritik hale getirdi. Fed’in Uluslararası Para Fonunun (IMF) ve Birleşmiş Milletlerin (BM) uyarılarını da göz önünde bulundurarak faiz artırımını düşürmesi bekleniyor. Bu durum şimdiden piyasalara olumlu yansıdı. Borsa İstanbul, dolar, gram altın, gümüş, Euro ve Sterlin yükselişe geçti. Altın ve gümüşte zirveler görüleceğini sık sık dile getiren Finans Analisti İslam Memiş​, tahminlerini TGRT Haber'de paylaştı. 

"DOLAR 112,50 DESTEK SEVİYESİNİ KIRABİLİR" 

ABD ve Fed’den sıkılan bir piyasa olduğunu belirten İslam Memiş,  bundan sonraki süreçlerde farklı hikayelere ihtiyaç olduğunu söyledi. Memiş, Fed’in daha güvercin tonlarda açıklamalar yapacağını ve daha düşük faiz artırımlarına gideceğini belirterek şunları söyledi: “Fed, para politikasında daha normalleşmeye gidecek. Bugün açıklanacak enflasyon​ verisi düşük gelebilir. IMF ve BM’nin açıklamaları 2022 için risk oluşturuyor ve 2023’ün zorlu geçeceğine işaret ediyor. Doların bu denli değerli olması diğer ülkeleri rahatsız ediyor. Dolar 113 seviyesinde tutunmaya çalışıyor, Fed’in olumlu yöndeki açıklamaları olursa dolarda 112,50 destek seviyesi kırılabilir. İyimse bir tablo oluşabilir.”

"GRAM ALTIN EKİM ORTASINDA 1.060"

Memiş, Fed’in olası 50 baz puanlık faiz artırımını piyasalara etkisini şöyle özetledi: “Kişisel tahminim bu yönde. Altının ons fiyatında, gümüşün ons fiyatında diğer majör para birimlerinde ve değerli metallerde bir toparlanma görebiliriz. Yeni hamleler mümkün olabilir. Gram altın serbest piyasalarda 1.011-1.015 lira aralığında. Burada bir toparlanma olabilir. Ekim ayının ortalarında 1.060 lira olacağını tahmin ediyorum.” 

"DOLAR BU ŞARTLARDA 10 LİRA OLMAZ"

Doların 10 lira olacağına ilişkin iddiaları da cevaplayan İslam Memiş, seçim ekonomisi sürecinde olduğumuza dikkat çekerek şunları söyledi: “Vanalar açıldı, daha da açılacak. Bugünkü ekonomik koşulları kabullenmek lazım. Cari açık, Fed’in politikaları, enflasyon, kur… Şu anda öyle bir ihtimal görmüyorum. Yıl sonu ile ilgili dolarda 20-21 lira aralığındaki öngörüm devam ediyor. Doların 9-10 lira olması için çok büyük bir müdahale olması gerekiyor. Bugünkü ekonomik koşullarda bu mümkün değil.”

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...