Tgrt Haber

'Güvercin Fed' dalgası başladı! İslam Memiş 'altın rekor kıracak' dedi dolar için yeni seviye verdi

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
08 Ekim 2022 12:30 - Güncelleme : 08 Ekim 2022 12:40
'Güvercin Fed' dalgası başladı! İslam Memiş 'altın rekor kıracak' dedi dolar için yeni seviye verdi

Yılın son çeyreğine hareketli başlayan para ve altın piyasaları BM ve IMF’nin Fed’e faiz artırma politikaları konusunda uyarmasıyla ivme kazandı. Bu hafta boyunca gram altın, gümüş, Euro ve Sterlinde yükselişler görüldü. Ancak son işlem gününde altın, gümüş ve Euro'da kar satışına bağlı hafif düşüş yaşandı. Finans Analisti İslam Memiş, vatandaşın en çok merak ettiği “Altın ne kadar olacak? Dolar düşecek mi?” sorusuna “Rekorlar göreceğiz” cevabını verdi, 'Güvercin Fed' etkisini analiz etti.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Uluslararası Para Fonunun (IMF) faiz artırma politikalarında Amerikan Merkez Bankası'na (Fed) ihtiyatlı olma ve sorumlu davranma çağrısının piyasalara olan olumlu etkisi devam ediyor. Küresel piyasalarda bir süredir değer kaybeden doların düşüşü bugün iç piyasalarda da hissedildi. Altın​, gümüş, Euro​ ve Sterlin​ ise yükseliş seyrini hafta boyunca sürdürdü. Ancak son işlem gününde altın, gümüş ve Euro'da kar satışına bağlı hafif düşüş yaşandı. Kripto paralarda da gözle görülür bir artış söz konusu. Ancak önümüzde Merkez Bankalarının faiz kararlarının, enflasyon rakamlarının, Rusya-Ukrayna savaşının, ABD ara seçimlerin piyasaları sarsma ihtimali de bulunuyor.

Vatandaş en çok “Gram altın yükselişini devam ettirecek mi?”, “Dolara müdahale gelecek mi?” gibi soruları merak ediyor. Finans analisti İslam Memiş, TGRT Haber’de “Dolar kar ettirmez, altında ataklar gelecek” dedi. 

GRAM ALTINDA KADEMELİ YÜKSELİŞ! İŞTE YENİ YEVİYELER  

Gram altının Ekim ayına hızlı bir yükselişle başladığının altını çizen Memiş, ay boyunca bu yükselişlerin kademeli olarak devam edeceğini söyleyerek şöyle konuştu:

Altında 1.060 lira seviyesi kısa vade için direnç seviyesi, 1.060 lira kırılırsa 1.090 liraya çıkar. Ekim ve Kasım ayında yükselişler devam edecek.” “Jeopolitik riskler devam ediyor” vurgusu yapan Memiş, Kasım ayının ortasında ABD’de yapılacak olan ara seçimlere dikkat çekerek “Milliyetçilik ruhunun artması için ABD’de jeopolitik riskleri tırmandıran yeni açıklamalar olabilir. Öte yandan Rusya-Ukrayna arasındaki gerginlik sürüyor. Diğer önemli bir faktör döviz kurlarında Ekim ve Kasım’da yukarı yönlü ataklar olabilir. Kasım ayının ortalarında hem altın ve gümüş hem de dövizde ataklar görebiliriz.”

BİTCOİN​ 30 BİN DOLARI BULABİLİR 

Memiş, “Kripto para piyasasında yukarı yönlü hareketleri kuvvetli görüyorum” tespitinde bulundu. “Bitcoin 18 bin-22 bin bant aralığı geçerliliğini koruyor” diyen Memiş, Bitcoin’in bu bant aralığından çıkamadığının altını çizerek şunları söyledi: “22 bin dolar​ seviyesinin yukarı yönlü kırılmasını Ekim’de güçlü buluyorum. 23 bin ya da 24 bin dolara kadar gidebilir. Önemli olan 22 bin dolar seviyesinde bir kapanış olmasıdır. Bitcoin'de23 bin, 28 bin, 30 bin dolar gibi rakamları görebiliriz. Ancak Fed faiz kararları ve ABD enflasyon rakamları önemli. Beklentim pozitif yönde.”

DOLAR 19 LİRAYI TEST EDECEK 

“Dolar 20-21 liraya geldiğinde müdahale gelebilir” tahmininde bulunan Memiş, doların Ekim ayında 19 lirayı test edebileceğini belirterek “Kasım ayında dolarda 20 ve üzerindeki rakamlar görülebilir. Dolarda hem içsel hem dışsal nedenlerden dolayı yukarı yönlü ataklar devam edebilir. Getiri açısında bir altın, Euro, Sterlin kadar olmaz. Dolar yükseldiğinde majör para birimleri zaten yükseliyor, dip seviyelerindeki pariteler ve onslar var, bunları almak daha mantıklı” dedi. 

Memiş, BM ve IMF’den gelen uyarıların dolar karşısında ülke ekonomilerinin zorlu bir sürece girdiğine işaret ettiğini kaydetti. 

İSLAM MEMİŞ'TEN BORSA UYARISI: BEKLEYİN

Rekorlar kırmaya devam eden Borsa’ya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Memiş, yatırımcılara şu önerilerde bulundu:

“Kasım ayına kadar beklemeyi tercih ediyorum. Pozitif  yönde devam ediyor. Ucuz şirketler, dolar karşısında ucuz hisseler var. Borsada uzun vadede pozisyonlar alınabilir. Dolardaki zirveleri görmeden borsa tarafını bekletmekte fayda var.”

RÜZGAR TERSİNE DÖNEBİLİR!

Memiş, “Şu an gelişmiş veya gelişmekte olan ülkeler Fed’i satın alıyor. Biraz daha güvercin Fed’i satın alıyorlar” diyerek Borsa İstanbul’un da bundan olumlu etkilendiğini belirtti.  Ancak memiş, “Rüzgar tersine dönebilir, dikkat etmekte fayda var” diyerek yatırımcıları borsa kanusunda bir kez daha uyardı. 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...