Tgrt Haber

Artan fiyatlar sonrası zeytinyağı ihracatı yasaklandı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Ekonomi Gazetesi
02 Ağustos 2023 12:15 - Güncelleme : 02 Ağustos 2023 12:55
Artan fiyatlar sonrası zeytinyağı ihracatı yasaklandı

İklim etkileriyle zeytinyağı üretimi tüm dünyada geriledi. Gelişmenin yurt içinde fiyatlara olumsuz yansıması sonrası Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatı, 1 Ağustos’tan itibaren 31 Ekim 2023’e kadar yasaklandı.

Zeytinyağıüreten ülkeler iklim etkileriyle üretimin düşmesi sonrası zor günler geçiriyor. Avrupa​ ülkelerinde üretim düşerken Türkiye’de üretim arttı. Yurt içinde fiyatların yükselmesi sonrası Bakanlık önemli bir adım atarak 3 ay süreyle zeytinyağı ihracatını yasakladı. 

YASAK SÖZLÜ OLARAK TEBLİĞ EDİLDİ

Ekonomi Gazetesi’nden Ali Ekber Yıldırım’ın haberine göre, Ticaret Bakanlığı 1 Ağustos 2023 itibariyle dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yasak getirdi. Yasak ihracatçılara sözlü olarak tebliğ edildi.  Ticaret Bakanlığı yetkilileri bu sabah (1 Ağustos) Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri yetkililerini arayarak 1 Ağustos’tan 31 Ekim 2023’e kadar dökme ve varili zeytinyağı ihracatının yasaklandığını ve ihracat​ beyannamesi düzenlenmemesini sözlü olarak bildirdi. Karar ile ilgili resmi yazının daha sonra gönderileceği belirtildi.

Artan fiyatlar sonrası zeytinyağı ihracatı yasaklandı

İLAVE TEDBİRLER YÜRÜRLÜĞE KONDU

Ticaret Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “Dünyada azalan zeytinyağı rekoltesinin sebep olduğu artan dış talep ve dünya fiyatları sebebiyle önemli ölçüde yükselen dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının yurt içi tüketici fiyatlarına olan olumsuz etkisinin devam ettiği kaydedilmiştir.  Bakanlığımızca bu şartlar altında yeniden bir değerlendirme yapılarak, önümüzdeki zeytinyağı hasat döneminin başlangıcına (1 Kasım 2023) kadar, dökme veya varilli zeytinyağı ihracatına yönelik olarak ilave tedbirler yürürlüğe konulmuştur.” 

Kaynak: Ekonomi Gazetesi
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...