Tgrt Haber

Otomotiv bu ay da rekor kırdı! Bakanlık açıkladı: Köpük eylül ayına kadar kalkacak

02 Ağustos 2023 11:42 - Güncelleme : 02 Ağustos 2023 11:53
Otomotiv bu ay da rekor kırdı! Bakanlık açıkladı: Köpük eylül ayına kadar kalkacak

Otomobil sektörü rekor serisine temmuz ayında da devam etti. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2022 yılı Temmuz ayına göre yüzde 115,4 artarak 112 bin 459 adet oldu. Ticaret Bakanlığı ise ikinci el araç piyasasına yönelik yaptığı açıklamada “Ağustos-eylül aylarına kadar otomotiv piyasasında oluşturulan köpüğün kalkmaya başlayacağı sonucuna varıldı” ifadelerini kullandı.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) Temmuz ayı verilerine göre, otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2023 Temmuz ayında yüzde 115,4, otomobil pazarı yüzde 109,4, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 137,5 oranında arttı. Sektör rekor serisine devam ederken Ticaret Bakanlığından ikinci el araç piyasasına yönelik açıklama geldi.

SEKTÖR REKORLARA DEVAM EDİYOR

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) Temmuz ayı verilerine göre, otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2023 Temmuz ayında yüzde 115,4, otomobil pazarı yüzde 109,4, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 137,5 oranında arttı.  2023 yılı Temmuz ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2022 yılı Temmuz ayına göre yüzde 115,4 artarak 112 bin 459 adet oldu. Temmuz ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 109,4 artarak 85 bin 916 adet olurken, hafif ticari araç pazarı yüzde 137,5 artarak 26 bin 543 adet oldu.

YÜZDE 83 ARTIŞ GÖSTERDİ

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 10 yıllık Temmuz ayı ortalama satışlara göre yüzde 83,1 arttı. Otomobil pazarı, 10 yıllık Temmuz ayı ortalama satışlara göre yüzde 79,5 artış gösterdi. Hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık Temmuz ayı ortalama satışlara göre yüzde 95,7 arttı. Elektrikli payı yüzde 3,4 oldu

Otomobil pazarı motor tipine göre; benzinli otomobil satışları 355 bin 927 adetle yüzde 68,9 pay, dizel otomobil satışları 84 bin 336 adetle yüzde 16,3 pay, hibrit otomobil satışları 53 bin 49 adetle yüzde 10,3 pay, elektrikli otomobil satışları 17 bin 307 adetle yüzde 3,4 pay ve otogazlı otomobil satışları 5 bin 669 adetle yüzde 1,1 pay aldı.

Hafif ticari araç pazarı gövde tipine göre; van gövde tipi yüzde 80,3 pay ve 122 bin 418 adet ile en çok tercih edilen gövde tipi olurken; kamyonet gövde tipi yüzde 7,8 pay ve 11 bin 870 adetle ikinci sırada yer aldı.

OTOMOBİLDE KÖPÜK EYLÜL AYINA KADAR KALKACAK

Öte yandan Ticaret Bakanlığı​, ikinci el araç piyasasına yönelik açıklamalarda bulundu. Bakanlığın sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada, ikinci el araç piyasasındaki köpüğün eylül aylarına kadar kalkmaya başlayacağı ve vatandaşları mağdur edenlere karşı yasal yaptırımlar devreye alınarak, ilave başka tedbirler ve düzenlemelerin hayata geçirileceği duyuruldu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

KURAL İHLALİNDE ARAÇ BAŞINA 300 BİN LİRA CEZA

“Sayın Bakanımız Prof. Dr. Ömer Bolat Bey’in kabinenin açıklandığı ilk gün itibarıyla talimatları doğrultusunda otomotiv sektörü konusunda çalışmalara hızla başlanılmıştır. Sayın bakanımızın başkanlığında otomotiv sektörü ve tüm paydaşlarının katılımıyla birçok istişare ve toplantı yapılarak, sektör temsilcilerinin önerileri dikkate alınıp değerlendirmeler yapıldı.

Bu değerlendirmeler sonucunda ağustos-eylül aylarına kadar otomotiv piyasasında oluşturulan köpüğün kalkmaya başlayacağı sonucuna varıldı. Bakanlığımız nezdinde yapılan çalışmalar sonucunda başta internet siteleri ilanları, galerilerin sıfır ve ikinci eldeki çalışmaları dahil ve en çok da şahsi ilanların içeriğiyle ilgili birçok düzenleme yapıldı, stokçuluğa ciddi darbe indirecek düzenlemeler uygulamaya konuldu. Bugün geldiğimiz noktada ise son düzenlememiz olan araç alım satımında kural ihlalinde araç başına 300 bin lira idari para cezası uygulamasıyla birlikte, kanun dışı ilan sayılarında ciddi düşüş sağlanmıştır. 

Otomotiv bu ay da rekor kırdı! Bakanlık açıkladı: Köpük eylül ayına kadar kalkacak

İLAVE TEDBİRLER HAYATA GEÇİRİLECEK

Bu düzenlemelerin etkisiyle araç satışlarının oto pazara yönelmeye başladığı, bununla birlikte vatandaşlarımızda fiyatların düşüşe geçeceği beklentisi ağırlık kazandığından bu aşamada ikinci el araç alım satımında yavaşlama olduğu görülmüştür. Bu düzelme ve yatay seyir sürecinin fiyatlar düşene kadar bir süre daha böyle devam edeceği umulmaktadır."

Vatandaşı mağdur eden araç satıcılarına yönelik yeni düzenlemelerin getirileceği belirtilen açıklamada, “Öte yandan bu düzenlemelerimiz galerilerde sıfır
otomobillere ulaşım sorununu da ortadan kaldırmıştır. İyi niyetli ve ticaret etiğine uygun hareket etmeyen oto satıcılarının piyasayı manipüle etmesi ve sayılarının da bir hayli fazla olması sebebiyle fiyat normalleşmeleri bir süreç içinde gerçekleşmektedir. 

Yüksek kar alışkanlıklarını terk etmeye direnenlere rağmen fiyatlar 3 haftadır artış göstermemekte, süreç şu anda planladığımız şekilde ilerlemekte ve yer yer fiyatlarda düşüşler de gözlemlenmektedir. Vatandaşlarımızdan beklentimiz yasadışı yollara tevessül eden oto satıcısı şahıs ya da kuruluşları Bakanlığımızın ilgili birimlerine bildirmeleri, kimseye hiçbir koşulda hukuki güvence olmadan nakdi olarak fazladan para vermemeleri, piyasayı kışkırtan kişilere alan açmamalarıdır. 

Herkes kurallara riayet ettiğinde ve fırsatçılara prim verilmediğinde otomotiv sektöründe oluşan yapay sorunlar çözüme kavuşturulacaktır. Bu sayede vatandaşlarımızın arzu ettiği şartlar tekrar oluşacaktır. Ticaret Bakanlığı olarak otomotiv sektörü ve diğer tüm ticari alanlarda piyasa bozucu faaliyetleri dikkatle takip etmeye devam edeceğiz. Vatandaşlarımızı mağdur edenlere karşı yasal yaptırımlar devreye alınacak, ilave başka tedbirler ve düzenlemeler hemen hayata geçirilecektir” ifadeleri kullanıldı.

 

Kaynak: İHA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...