Tgrt Haber

Asgari ücret zammı sonrası gözler özel sektöre çevrildi! Zam ufukta göründü ama şimdiden uyuşmazlıklar başladı!

21 Haziran 2023 14:26 - Güncelleme : 21 Haziran 2023 14:31
Asgari ücret zammı sonrası gözler özel sektöre çevrildi! Zam ufukta göründü ama şimdiden uyuşmazlıklar başladı!

Yeni asgari ücret belli olmasının ardından özel sektör çalışanları da maaşlarına yapılacak zammı bekliyor. İlk kez geçen yıl başlayan ara zam, bu yıl da asgari ücreti çalışana yapılınca özel sektörde de beklenti oluştu. Kimi yapılan zam oranında artış beklerken, maaşı yüksek olan çalışanlara yapılan düşük zam oranı şimdiden uyuşmazlıklara neden oluyor.

Asgari ücretenflasyon​ nedeniyle geçen yıl ilk kez ara zamla birlikte iki kez zamlanmıştı. Hükümet çalışanları enflasyona ezdirmemek için bu yıl da ara zam​ adımı attı.

2023 yılının ikinci yarısı için asgari ücrete yüzde 34 zam yapıldı. Çalışanlar 1 Temmuz itibarıyla net 11 bin 402 lirayı hesaplarında görecek. Yeni ücretin işverene maliyeti ise 15 bin 762 lira olarak hesaplanırken yapılan zammın ardından milyonların gözü özel sektörde yapılacak zamlara çevrildi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI ÖZEL SEKTÖRDE BEKLENTİLERİ ARTIRDI

Milliyet'ten Cem Kılıç asgari ücret zammı sonrasında hem zammı değerlendirdi hem de özel sektördeki durumu köşesine taşıdı.

Cem Kılıç köşesinde, asgari ücrete yapılan zam ile birlikte diğer çalışanlarında aynı beklentiye girdiğine dikkat çekerek, “Sigortalı çalışanların yüzde 40’a yakınının asgari ücret seviyesinde gelir elde ettiği biliniyor. Bu oran konusunda farklı görüşler olsa da asgari ücretli çalışanların toplam çalışanlar içerisindeki payının yüksek olduğu aşikar. Durum böyle olunca asgari ücret beklentisi toplumda geniş yer buluyor. Medyanın bir numaralı konusu haline geliyor.

Çalışanların beklentileri artıyor. Sadece asgari ücretle çalışanlar değil, tüm ücret seviyelerinde haklı olarak bir beklenti oluşuyor. Bu nedenle işletmeler asgari ücrete yüzde 34’lük zam yapılmasının diğer çalışanların ücreti üzerinde nasıl bir etki yaratacağını düşünüyorlar. Çalışanların beklentilerini yönetmek için uğraş veriyorlar. Asgari ücretin üzerinde geliri olan çalışanlarda aynı oranların kendi ücretlerine de yansıtılmasını işyerlerinden talep ediyor.” diye yazdı.

ÜCRET YAPISI TAMAMEN BOZULDU

Özel sektördeki maaş gerilimini yazısında anlatan Cem Kılıç, “Asgari ücret artışı son yıllarda diğer ücret seviyelerine kıyasla daha yüksek oranlarda artış gösterdi. Bu durum ücret seviyelerinin birbirine yakınlaşması sorununu beraberinde getirdi. İşletmelerde kıdeme bağlı ya da performans sistemiyle oluşturulan ücret yapıları bozuldu. Diğer ücret seviyelerinde işverenler aynı artışları maliyet baskısı sebebiyle yapamadıkları için kıdem, liyakat, performans vb. ayırt edici unsurlar kaybolmaya başladı. Hal böyle olunca aslında işletmeler içerisinde memnuniyetsizlik, iş uyuşmazlıkları da yoğunlaştı.” dedi.

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...