Tgrt Haber

Hükümetten asgari ücret zammı için yeni detay: Enflasyon farkının yanında ‘refah payı’ da verilecek

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: TGRT Haber
24 Ekim 2022 13:30 - Güncelleme : 16 Kasım 2022 13:13

Son dakika haberi: Asgari ücret maratonunun başlayacağı Aralık ayı yaklaşırken “2023 asgari ücret ne kadar olacak” sorusu giderek gündemdeki yerini artırıyor. Milyonlar, asgari ücrete ne kadar zam yapılacağını merak ederken hükümetten asgari ücret zammına ilişkin önemli bir açıklama geldi. AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, enflasyon farkının yanında asgari ücrete refah payının da ekleneceğini duyurdu. İşte refah payı ve asgari ücret ile ilgili son gelişmeler….

Asgari ücret​ maratonunun başlayacağı Aralık ayı yaklaşırken milyonlar şimdiden gözünü yeni asgari ücretin ne kadar olacağına ilişkin haberlere dikmiş durumda. Asgari ücretin belirlenmesinde enflasyon​ rakamları önemli bir ölçüt olarak dikkat çekiyor. Asgari ücrete yapılacak zam​ merakla beklenirken konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş​, asgari ücret için enflasyon farkının yanında ‘refah payı’nın da verileceğini söyledi.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücret, her yıl Aralık ayında hükümet, iş veren ve işçi kanadından oluşan bir komisyon tarafından uzlaşıya varılarak belirleniyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA REFAH PAYI DETAYI

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun, zam maratonu yaklaşırken hükümet kanadından 2023 asgari ücret zammına ilişkin açıklama geldi. Asgari ücret zam çalışmalarına ilişkin bilgi veren AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Burada yapılacak şey, fiyat artışlarının karşısında vatandaşımızın alım gücünü arttıracak tedbirlerin ortaya konulmasıdır, klasik bir klişedir, ama onu yapıyoruz” dedi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMINA REFAH PAYI EKLENECEK

Hükümetin önceliklerinden birisinin vatandaşın enflasyonun altında ezilmesini önlemek olduğunu vurgulayan Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu toplantılarında bu konuyla ilgili alınan tedbirlere dikkat çektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Geçtiğimiz sene biliyorsunuz asgari ücret 1 yıl içerisinde iki kez yükseltildi. Şimdi de yılsonu itibariyle bir miktar refah payını da koyarak herkesin tatmin olacağı, iyi oldu diyebileceği bir asgari ücret gündeme gelecektir. İnşallah asgari ücretli, emekli ve memur maaşlarındaki artışlarla da vatandaşlarımız rahat bir nefes alacaktır."

ERDOĞAN​'DAN HÜKÜMETE ASGARİ ÜCRET TALİMATI

Vatandaşların alım gücünün Türkiye’de ve dünyada artan enflasyonist baskıdan olumsuz etkilenmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Vatandaşlar enflasyona ezdirilmeyecek” talimatı doğrultusunda hükümet, asgari ücret, memur ve emeklilere yapılacak zamlara ek olarak ‘sosyal refah’ düzenlemeleri üzerine yoğunlaştı.

2023 ASGARİ ÜCRET İÇİN FARKLI BİR HAZIRLIK VAR

Yeni asgari ücret zammı için çalışmaların başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin olmak üzere yapıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret ile ilgili öncekilerden çok daha farklı bir hazırlığın içinde olduğunu söylemişti.

ERDOĞAN: REFAH KAYBINI TELAFİ EDECEĞİZ

Asgari ücrete yapılacak zamma ilişkin "Daha ileri adımlar atarak telafi sözümüzü yerine getireceğiz” açıklamasında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yüksek enflasyon nedeniyle sabit gelirli vatandaşlarımızın yaşadığı refah kaybını telafi etmekte kararlıyız" demişti.

ASGARİ ÜCRET 2023 NE KADAR OLACAK?

Enflasyon rakamları asgari ücret için önemli bir ölçüt olarak dikkat çekiyor. Yetkililerin “vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceğiz” şeklindeki açıklamalarına göre asgari ücret zammı enflasyon oranının altında kalmayacak. Bu nedenle de hesaplanan asgari ücret ile beklenen enflasyon rakamları, hesaplara bir alt limit olarak yansıyacak.

YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 67,78

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), paylaştığı 2022 yılı Ekim ayı piyasa katılımcıları anketinin sonuçlarına göre enflasyonun yüzde 67,78 olması bekleniyor.

Temmuz zammı öncesinde asgari ücret net 4 bin 253 TL 40 kuruş, brüt ise 5 bin 4 lira olarak uygulanıyordu. Yeni asgari ücret yıllık enflasyon beklentisine göre ‘refah payı’ hariç net 7 bin 136 lira 35 kuruş, brüt ise 8 bin 395 lira 71 kuruş olacak.

Temmuz ayında gelen ara zam sonrası asgari ücret net 5 bin 500 lira olarak belirlenmişti. Buna göre, yüzde 30’luk bir artış söz konusu olacak. Yani refah payı hariç 1636,35 TL artış olacak.

ASGARİ ÜCRET REFAH PAYI İLE NE KADAR OLACAK?

İşte asgari ücret için 'refah payı' eklenmiş diğer senaryolar:

  • Yüzde 30 zam yapılırsa 7 bin 150TL olacak
  • Yüzde 35 zam yapılırsa 7 bin 425TL olacak
  • Yüzde 40 zam yapılırsa 7 bin 700TL olacak
  • Yüzde 45 zam yapılırsa 7 bin 975TL olacak
  • Yüzde 50 zam yapılırsa 8 bin 250 TL olacak

Öte yandan asgari ücret ile ilgili en güçlü sinyal ise 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nde ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklifi Meclis’e sunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bilgilendirme toplantısında enflasyona, işsizliğe ve devletin harcamalarına ilişkin rakamları paylaştı. Buna göre Türkiye’nin 2023 yılında bütçe büyüklüğü 4 trilyon 470 milyar lira oldu. Bütçeden aslan payını ise eğitim aldı. Bütçede dar gelirli vatandaşlar da unutulmadı. Sosyal yardımlar, elektrik faturası desteği ve sosyal konut ödemeleri başta olmak üzere dar gelirli vatandaşlara bütçeden yüzde 27 pay ayrıldı.

2023 bütçesindeki ‘işveren sigorta prim desteği’ en dikkat çeken kalem oldu. ‘İşveren sigorta prim desteği’ 2022 yılı bütçesinde 43,1 milyar TL iken bu rakam gelecek yıl için yüzde 58 artışla 68,1 milyar TL olarak belirlendi.

2023 ASGARİ ÜCRET İÇİN KONUŞULAN RAKAM

Eğer iş verene verilen sigorta prim desteğine yapılan artış kadar asgari ücrete artış yapılırsa 5 bin 500 TL olan net asgari ücretin 8 bin 690 TL olması öngörülüyor.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET

Yıl başında yapılan düzenlemeyle yüzde 50,5 oranında artış yapılan net asgari ücret 4250 lira 40 kuruşa, brüt asgari ücret ise yüzde 39,9 artışla 5 bin 4 TL’ye yükseltilmişti.

Temmuz’a ayına gelene kadar 2022 başında yapılan zammın yükselen enflasyon karşısında erimesiyle asgari ücrete ara zam geldi. 1 Temmuz’dan itibaren asgari ücrete yüzde 29,31 oranında artış uygulandı. Böylece net asgari ücret 5 bin 500 TL olurken brüt asgari ücret ise 6 bin 471 TL oldu.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Hakan25 Ekim 2022 00:14

Emeklilerde 3 ün 1 ini alacak heralde

Erol 24 Ekim 2022 23:18

Çoğu işyeri kapanır.Adam çıkartır,işverenin geliri artiyomuki.Verdigi destek dediği şey sanal zaten.Yani ben senden 5000 bin alicaktim ama 4900 alıyorum bak.Nur cemalinden bağışlıyorum,sana 100 lira.

Sonraki Haber Yükleniyor...