Tgrt Haber

Son dakika! Asgari ücrete ara zamda ikinci randevu! Toplantı sonrası Bakan Işıkhan'dan açıklama...

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: TGRT Haber
19 Haziran 2023 07:21 - Güncelleme : 19 Haziran 2023 15:35
Son dakika! Asgari ücrete ara zamda ikinci randevu! Toplantı sonrası Bakan Işıkhan'dan açıklama...

Son dakika haberi: Milyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu sona erdi. Toplantı sonrası ilk açıklama TÜRK-İş temsilcisi Ramazan Ağar'dan geldi. Ağar nihai karar için bayram öncesine işaret etti. Asgari ücrette 500 dolar beklentisini bir kez daha rafa kaldıran Ağar TL üzerinden görüşmelerin gerçekleştirileceğini dile getirdi. Sendika temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Işıkhan da asgari ücretin açıklanacağı güne ilişkin açıklamada bulundu. İşte tüm detaylar…

Asgari ücret Tespit Komisyonu​ ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı sonrası ilk açıklama Türk-İş​ Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar'dan geldi. Ağar işveren ya da hükümet tarafından henüz bir rakamın masaya gelmediğini açıkladı.

"BAYRAM ÖNCESİ" DETAYI

Ağar açıklamasında "Uzun uzun görüşmeler yaptık. Çalışma hayatı ile ilgili görüşmeleri sunduk. Rakam olarak bir yere gelinmedi. Bu hafta içerisinde üçüncü defa komisyon olarak bir araya geleceğiz. Komisyonda bir karara vardıktan sonra Cumhurbaşkanımız açıklama yapar diye düşünüyorum. Bayramdan önce rakam konusunda bir karar verilir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Ağar açıklamasının devamında "Şu anda 500 dolar karşılığı rakamını o dönem bakanımız söylemişti. Türk parası olarak görüşüyoruz, dolar üzerinden pazarlık yapmıyoruz. Günün şartlarına göre, insanların alım gücünün artmasını istiyoruz. 500 dolar üzerinden değil, günün şartlarına göre pazarlık yapılacak. Bu hafta inşallah bunu sonuçlandıracağız" dedi.

"Kafamızdaki rakam olmazsa muhalefet şerhimizi koyarız. Gönlümüz üçlü olarak kararın alınması " diyen Ağar, işveren ya da hükümet tarafından bir rakamın masaya gelmediğini söyledi.

BAKAN IŞIKHAN'DAN GÖRÜŞME SONRASI AÇIKLAMA

Diğer yandan, komisyon toplantısının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan​, sendika başkanlarıyla bir araya geldi. Asgari ücreti belirlenmesi adına gün içerisinde yapılan ve yaklaşık 2 buçuk saat süren toplantının ardından gerçekleşen görüşme sonrası konuşan Bakan Işıkhan, "Asgari ücretin açıklanacağı gün belirlenmedi, çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısında 7 milyondan fazla çalışanı doğrudan 85 milyon vatandaşı da dolaylı yoldan etkileyecek ücret Kurban Bayramı öncesi belli olacağı ifade edildi.  Yeni asgari ücretin 23 Haziran Cuma veya 26 Haziran tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor.

RAKAMLAR MASADA…

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2. toplantısı başladı. Rakamların masaya yatırılacağı için bu toplantı büyük önem arz ediyor. Toplantıya TÜRK-İş, TİSK​ ve hükümetten 5'er kişilik ekip katılacak. Bu toplantıda işçi temsilcisi TÜRK-İş ve işveren temsilcisi TİSK doğrudan rakam paylaşacak.

İŞVEREN TEMSİLCİ NE İSTİYOR?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda yer alan işveren temsilcisi TİSK, asgari ücrete zam konusunda hem fikir olduklarını ifade ederken, asgari ücret zammı için rakamın 6 aylık enflasyon kadar olmasını istedi. Bu rakam da 10.100-10.400 TL arasında şekillendi. TİSK ayrıca özellikle destekler ve teşviklerin devam etmesi durumunda bunun üzerine çıkabileceklerini bildirdi.

TİSK'TEN 'UZLAŞMAYA VARIM' MESAJI

Bu desteğin gerçekleşmesi durumunda asgari ücret zam oranının yüzde 30'un üzerine çıkması konusunda TİSK 'Uzlaşmaya varım' mesajı verdi.

TÜRK-İŞ NE İSTİYOR?

TÜRK-İş'in masaya getirdiği ilk ücret tespiti 500 dolarlık bir alım gücünü işaret eden 11.800 TL düzeyi oldu. TÜRK-İş özellikle gıda fiyatlarındaki 6 aylık artışı, açlık sınırı raporuna dikkat çekti. TÜRK-İş istedikleri rakamın olması durumunda uzlaşma metnine imza atacaklarını belirtirken, yeni asgari ücret için "Türkiye Yüzyılı'na yakışır bir rakam" olması gerektiğini ifade etti.

Son dakika! Asgari ücrete ara zamda ikinci randevu! Toplantı sonrası Bakan Işıkhan'dan açıklama...

BAKAN IŞIKHAN SENDİKA BAŞKANLARIYLA BİR ARAYA GELDİ

Asgari ücret 2. toplantısı sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TÜRK-İş ve TİSK başkanlarıyla bir araya geldi. Türkiye'de tüm gözler bu kez bu toplantıya döndü.

OLASI HESAPLAMALAR…

  • Yüzde 30 zam ile belirlenmesi durumda net asgari ücret 11 bin 58 TL, brüt asgari ücret 13 bin 10 TL,
  • Yüzde 35 zam ile belirlenmesi durumda net asgari ücret 11 bin 475 TL, brüt asgari ücret 13 bin 500 TL,
  • Yüzde 40 zam ile belirlenmesi durumda net asgari ücret 11 bin 910 TL, brüt asgari ücret 14 bin 11 TL olacak.
  • Asgari ücretin 500 dolar sınırına göre belirlenmesi durumunda ise net ücret 11.800 TL olacak.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ahmet Kalaycıoğlu19 Haziran 2023 15:42

Helâl olsun ama yiyecekler zam yapılmasın

Sonraki Haber Yükleniyor...