Tgrt Haber

Asgari ücrette son düzlüğe girildi! Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklayacağı zam oranında

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber derleme, Sabah
26 Aralık 2023 10:20 - Güncelleme : 26 Aralık 2023 10:21
Asgari ücrette son düzlüğe girildi! Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklayacağı zam oranında

Asgari ücrette nefesler tutuldu. Milyonlarca çalışanın 2024 yılı maaşını belirleyecek görüşmelerde son düzlüğe girilirken zam pazarlığında taraflardan ilk teklifler de gelecek. Asgari ücrette kritik görüşmelerin bu hafta tamamlanması, mutabık kalınan rakamı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın canlı yayında açıklaması bekleniyor. Peki, asgari ücrette hangi rakamlar konuşuluyor? 2024 asgari ücreti için öne çıkan olası senaryolar

Asgari ücrette kritik görüşmeler için gözler komisyona çevrildi. Hükümet, işçi ve işveren temsilcileri ile 4 asgari ücretli işçinin de bulunduğu görüşmelerde çıkacak karar dikkatle takip edilecek.

Üçüncü toplantıda hükümet ve işveren tarafı tekliflerini sunacak. İşçi tarafının değerlendireceği yeni ücrette mutabakat sağlanırsa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu rakamı canlı yayında açıklaması bekleniyor.

Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret için işçi tarafı bu zamana kadar rakam telaffuz etmekten kaçındı. İlk iki toplantının ardından yapılan açıklamalarda rakamın henüz konuşulmadığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TÜİK tarafından ekonomik verilerin değerlendirildiği belirtildi.

Hem hükümet tarafından, hem siyasi kanattan hem de sendikalardan ‘geçim maaşı’ ifadesi öne çıkarken, ‘vergi dilimi düzenlemesi’ de hükümetten istenen öncelikli talepler arasında yer aldı.

Asgari ücretli, emekli ve memura eşit zam yapılması yönünde açıklamalar da öne çıkıyor. Son iki yılın aksine bu yıl kanunda olduğu şekliyle tek zam yapılması planlanıyor. Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine göre kulislerde asgari ücret artışında memur zammının dikkate alınarak yüzde 50 artışla 17 bin 103 liraya çıkma ihtimali bulunuyor.

"CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN, ŞİMŞEK'E KRİTİK SORU"

Türkiye Gazetesi yazarı Cem Küçük asgari ücret konusunda 16 bin TL'de mutabık kalındığını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 17 bin TL seviyesinin nasıl bir maliyete yol açabileceği konusunda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e araştırma yapmasını istediğini söyledi.

Küçük, "Cuma günü asgari ücret açıklanacak. Muhtemelen yarın (salı) bir araya gelecekler. Aslında 16 bin TL'de anlaşılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da '17 bin TL olursa bütçeye maliyeti ne olur?' diye Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten hesap yapmasını rica ediyor. Duruma göre bakacaklar." açıklamasını yaptı.

MEMURA YÜZDE 50 ZAMMIN SİNYALİ GELDİ

Memur maaş ve emekli zammı da 3 Ocak 2024'te refah payı olmadan belli olacak. Emekli zammı son yıllarda memur emeklileri ile aynı oranda artıyor.

Bu yıl da aynı uygulamanın devamı beklenirken, Bakan Işıkhan'ın memurlar için açıkladığı yüzde 50'lik oranın SSK, Bağ-Kur emekli aylığı için de geçerli olması öngörülüyor. Ayrıca kök maaş, taban aylık düzenlemeleriyle 7500 lira olan en düşük emekli aylığının 10 bin liraya çıkarılması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRETTE ZAM ORANINDA KARIŞIK SİNYALLER

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda taraflar müzakerelerini sürdürüyor. Bu toplantılarda Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu temsilcileri asgari ücretle ilgili verileri ve çalışmaları ortaya koydu. Taraflar henüz ilk tekliflerini sunmadı. Kulislerde sıkça konuşulan olası rakamlar var. Yüzde 35 ile yüzde 55 arasında rakamlar sıklıkla dile getirliyor. 

2024’TE ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Yüzde 35 - 15 bin 392 lira

Yüzde 40 - 15 bin 962 lira

Yüzde 45 - 16 bin 532 lira

Yüzde 50 - 17 bin 103 lira

Yüzde 55 - 17 bin 673 lira

2024’TE TEK ZAMMA DÖNÜLÜYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücrete 2024’te tek zam yapılacağını duyurmuştu. Erdoğan görüşmeler öncesinde yaptığı açıklamada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın çalışmalarını yaptığını ve bu çalışmalarını olgunlaştırdıktan sonra nihai tabloyu önlerine koyacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tek zam ile ilgili şunları söylemişti:

"Çünkü burada işçi, işveren temsilcileri ile görüşmelerini bitirdikten sonra bize neticeyi getirecek. Biz de kendisini dinleyeceğiz. Ondan sonra en uygun asgari ücret neyse bunun kararını vereceğiz. Bütün mesele tarafları mağdur etmeden bir neticeye varabilmek. Asgari ücret artışı zaten biliyorsunuz yıl içinde bir kezdir. Bir kez verilecek zamla bu iş biter. Bunun da sorumlusu birinci derecede Çalışma Bakanımız Vedat Işıkhan'dır. Biz vatandaşımızı bugüne kadar enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyiz. Ekonomi yönetimimiz bir yandan da enflasyonu dizginleyici adımlar attı, bunlar da sürüyor. İşaretler olumlu, yakında enflasyonun kalıcı bir şekilde dizginleneceğini göreceğiz. Enflasyon sorununu da tarihe karıştıracağız."

YENİ ASGARİ ÜCRET ÖDEMELERİ TAMAMEN DEĞİŞTİRİYOR

Asgari ücrete yapılacak zam oranı ödemeleri de değiştirecek. Zam oranı kadar artış diğer ödemelere yansıyacak. Yeni asgari ücret ile birlikte işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de aralarında olduğu birçok kalemde tutarlar değişecek.

BAKAN IŞIKHAN: MUTABIK KALINAN BİR ÜCRET SEVİYESİ OLMALI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulundu. Asgari ücrete ilişkin de konuşan Işıkhan şu ifadeleri kullandı:

2022 yılında asgari ücreti reel olarak 3 katına çıkardık. Asgari ücret tespit komisyonumuz 11 Aralık'ta çalışmaya başladı. Komisyondan çıkacak kararın herkesin mutabık kaldığı bir ücret seviyesi olmasını ümit ediyoruz. Asgari ücretli çalışanlarımızı enflasyon karşısında koruma ilkemizi aynı kararlılıkla sürdüreceğiz.

İKİNCİ TOPLANTIDA ASGARİ ÜCRET İÇİN RAKAM KONUŞULMADI

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısında pazarlıkların çerçevesinin belirlenmesi için temel ekonomik veriler masaya yatırıldı.

Toplantı sonrasında açıklama yapan Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, toplantıda rakam konuşulmadığını söyledi. Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, TÜİK'in, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın görüşünün alındığını belirterek "Şu anda bir sonuç yok. Görüşmeler süratle devam edecek. Kısa zaman içinde mutabakata varlarak bitirilmesini arzu ediyoruz. Rakam konuşulmadı, henüz belli değil. Mutabakat olur mu, olmaz mı demenin anlamı yok; çünkü ortada rakam yok. Bu hafta içinde tekrar bir araya gelerek bu işin sonuca varmasını diliyoruz." dedi.

"ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞANLARIN GEÇİNEMEDİĞİ BELLİ"

Ağar açıklamasında şunları söyledi:

"Yine herhangi bir rakam telaffuz edilmedi. Görüşmelerimiz devam edecek. Bakanımız bugünkü toplantıda yoktu. Çalışma Genel Müdürüyle birlikte hükümet, TÜİK, Maliye ve işverenlerin görüşleri alındı. Asgari ücretle çalışan arkadaşlarımızın görüşleri alındı. Şu anda bir sonuç yok, tahmin ediyorum görüşmeler süratle devam edecek. Kısa zaman içinde mutabakata varılarak bitirilmesini arzu ediyoruz. Rakam belli olmadığından birşey söyleme imkanımız yok. Zaten geçim şartları belli, asgari ücretle çalışanların geçinemediği belli. Ev kirası, elektrik, su parasını ödeyemediklerini biliyoruz. Büyükşehirlerde 10 bin liradan aşağı ev kirası yoktur. Bunları iyi değerlendirmek lazım. Alım gücünü düşünerek markette nasıl alışveriş yapacak, haftada bir defa restorana gidebilecek mi? Bunlara pek imkan olmadığı görünmekte. Hükümet ve işveren bu konuda yaklaşımları iyi olursa tahmin ediyorum üçlü mutabakatla sonuca gideriz diye düşünüyorum. Rakam ortada yok, o neden biz bunu daha detaylı şekilde görüşerek bir sonuca gitmeyi kısa zaman içinde düşünüyoruz.

"BİZ TALEP EDEN KİŞİYİZ, PARAYI VEREN KİŞİ DEĞİLİZ"

Bizleri takip edin, bu hafta içinde inşallah bir araya gelerek işin sonucuna gidilmesini düşünüyoruz. Hükümet kendi arasında görüşerek gün için bilgi verecekler. Asgari ücretin insanlarımızı mutlu edecek şekilde sonuçlanmasını diliyoruz.

Biz talep eden kişiyiz, para veren kişi değiliz. Para verenler rakam verecek ki ona göre değerlendirme yapalım. O paranın Türk-İş olarak rakam söylediğimizde o rakamın altına inemeyiz. Bir rakam söylenecek ki evet hayır diyeceğiz. Biz rakam söylenmeden rakam söylemeyiz. İşveren diyecek ki şu ücrete çalıştıracağım. Bu ücrete çalışırım ya da çalışmayız diyeceğiz."

AK PARTİ’DEN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, asgari ücret görüşmelerine ilişkin açıklama yaptı.

Bugüne kadar çalışanları enflasyona ezdirmediklerini ve ezdirmeyeceklerini ifade eden Akbaşoğlu, alım gücünün artırılması ve yaşam standardının yükseltilmesi amacıyla bütçe imkanları zorlanarak her türlü çalışmanın ortaya konulduğunu belirtti.

Akbaşoğlu, "Asgari ücrette, çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz, alım gücünü artıracağımız bir rakamı ortaya koyacağız. 2024'e girerken çalışanlarımızın da yüzlerini güldürmek istiyoruz. Ocak başında ortaya çıkacak enflasyon oranının da değerlendirilmesiyle memur ve emeklilerimizin yaşam standardını daha yukarı çekecek, alım gücünü artıracak maaş düzenlemesi söz konusu olacak." diye konuştu.

İLK TOPLANTIDA NELER OLDU?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısının açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışanların enflasyona ezdirilmeyeceği söylemini yineledi.

Bakan Işıkhan şunları kaydetti: "2024 yılı asgari ücret miktarının, sosyal diyalog ve istişare yoluyla ekonomimizi büyütecek, çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyecek, istihdamı koruyacak ve artıracak en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız. Bu süreçte temel hedefimiz, hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerimizin mutabakatıyla asgari ücreti tespit etmektir."

TÜRK-İŞ: ŞARTLAR GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALI

Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ilk toplantıda açıklama yaptı. Ağar şunları söyledi. "Çalışanların kendisine ve ailesine, insanlık haysiyetine uygun bir yaşam sağlaması gereken ücrettir. Asgari ücretin tespitinde öncelikle çalışanların geçim şartları göz önünde bulundurulmalıdır. Bu bir anayasal hükümdür. Asgari ücret bir pazarlık ücreti değildir. İşçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücrettir.

Kaynak: TGRT Haber derleme, Sabah
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...