Tgrt Haber

Asgari ücrete zamda 'doğalgaz' detayı! Uzman isim masadaki en net rakamı açıkladı

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
19 Haziran 2023 17:06 - Güncelleme : 19 Haziran 2023 17:34

Milyonlarca çalışan asgari ücrete gelecek zamma odaklandı. Peki ne zaman açılanacak ve ne kadar zam ile sonuçlanacak? TGRT Haber’de Sosyal Güvenlik Uzmanı Kaya, pazarlık payının yüzde 5 olduğunu belirterek  “Haziranda yüzde 1,5 doğalgazdan kaynaklı enflasyon da yansıyacak” dedi. Kaya, tahmini asgari ücret rakamını açıkladı. 

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücrete ilişkin ikinci toplantı bugün gerçekleşti. Toplantı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapıldı. Peki uzlaşma ne zaman sağlanacak? Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? TGRT Haber’de Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, detayları paylaştı. Kaya, haziran ayın  enflasyon​ rakamalarına yüzde 1,5 oranında yansıyacak olan doğalgaz​ enflasyonuna da dikkat çekerek tahmini asgari ücret​ rakamını açıkladı.

ASGARİ ÜCRET​ NE ZAMAN NETLEŞİR? 

Üçüncü toplantının muhtemelen cuma günü yapılacağını belirten Kaya, “Yüzde 80 civarında sonuç netleşir. Şayet 3’üncü toplantının ardından bir sonuç çıkmazsa pazartesi günü 4’üncü yani son toplantıda bir sonuca varılmış olacaktır. Kurban Bayramından önce asgari ücret​ neticelenmiş olacak” dedi. 

Asgari ücrete zamda 'doğalgaz' detayı!  Uzman isim masadaki en net rakamı açıkladı

ENFLASYON​ RAKAMINDA DOĞALGAZ​ DETAYI 

TÜRK-İŞ’in teklifi ettiği rakamın yüzde 30 seviyelerinde olduğunu kaydeden Kaya, “Bu rakam 11 bin 378 liraya tekabül ediyor. Enflasyon​ farkı yılın ilk 5 ayında yüzde 15.30’larda. Mayısta doğalgaz​ yoktu, doğal gaz hazirandan da enflasyona dahil edileceği için yüzde 1,5 gibi bir artış daha görülecek. Yüzde 17 enflasyon​ farkı göreceğiz. Rahatlamayı sağlayacak Cumhurbaşkanının vereceği refah payıdır. refah payı yüzde 10 ila 13 bandında olacaktır” dedi. 

PAZARLIK PAYI YÜZDE 5

Kaya, enflasyon​ farkının üzerine yüzde 13 refah payı eklenince asgari ücret​ zammının yüzde 30 olduğunu belirterek “Ancak işveren yüzde 35 istiyor. Pazarlık payı yüzde 5 aslında” ifadelerini kullandı.  

Kaynak: TGRT Haber
Sonraki Haber Yükleniyor...