Ata yadigarı toprakların bereketine bereket kattı! Atıl araziler şimdi para basıyor
Atıl durumda olan topraklarda kolları sıvadılar, hasatta tonlarca ürün elde ettiler. Mesleklerine atadan yadigar diyerek dört elle sarılan Pat ailesi, arazilerin verimli toprak yapısını değerlendirerek işi daha da ilerlettiler. Şimdilerde silajlık mısır üretimiyle paraya para demiyorlar.
Zonguldak Çaycuma’da verimli topraklar atıl durumdaydı. Uzun yıllardır mahsul işiyle ilgilenen Macit Pat ve ailesi boş arazileri değerlendirmek istedi ve kolları sıvadı. 1994’ten beri hayvanlarının kaba yem ihtiyacını karşılamak için çalışan Pat ailesi, gelişen teknolojinin getirisinden faydalanmak istedi ve atıl durumdaki arazilerde silajlık mısır üretimine başladı. Gelişen teknoloji sayesinde üretimi ticarete döken Pat ailesi mesleklerine atadan yadigar diyerek dört elle sarılıyor.
ATIL DURUMDAKİ ARAZİDEN 8 TONLUK HASAT
Mesleğe amatör olarak başlayan aile, yıllar sonra işi ticarete dönüştürdü. Bu sayede hem ekonomiye hem arazilere can suyu oldular. Pat ailesinin üreticilerinden olan Macit Pat, girişimlerinin öyküsünü “Bizler bu mesleğe ata yadigarı olarak 1994 yılında kendi hayvanlarımızın kaba yemini karşılamak, daha verimli ve sağlıklı süt ve et besini almak için başladık. 2018 yılında gelişen teknolojiye ayak uydurarak hasat almaya başladıktan sonra arazimizi genişleterek, daha fazla ekip kurarak bu işin ticaretini yapmaya, aldığımız hasadı paketleyip çevremizdeki yetiştiricilere satmaya başladık. Yaklaşık 550 dekar arazide, dekar başı 7-8 ton hasat zamanı elde ediyoruz. Eylül ayında hasadımız başlar, Ekim ayına kadar ürettiğimiz silajların hasadını toplarız” sözleriyle anlattı.
“BU TOPRAKLAR ATALARIMIZIN BİZE EMANETİ”
Bir diğer emektar Soner Pat ise “Atalarımızın bize emanet ettiği tarım toprakları ile uğraşıyoruz. Topladığımız silajları paket yaparak satışa hazırlıyoruz. Toplamda günlük 300 paket silaj yapıyoruz. Tarlada biçilmiş silaj, paketleme sahasına geldiğinde makineden geçiyor ve sıkıştırma yapılıyor. Zaten en önemli nokta burasıdır. Silaj ne kadar sıkı olursa o kadar iyi verim verir. Paketleme geldiğinde ise naylon ile sarılarak hava alması engelleniyor ve silaj ister 2 sene ister daha fazla dursun kalitesi bozulmuyor” dedi.