Tgrt Haber

Atılan adımlar işe yaradı, Merkez Bankası rezervlerinde bir ayda büyük artış

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Bloomberg HT
13 Temmuz 2023 14:52 - Güncelleme : 13 Temmuz 2023 15:27
Atılan adımlar işe yaradı, Merkez Bankası rezervlerinde bir ayda büyük artış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haftalık Para ve Banka İstatistikleri’ni açıkladı. Merkez Bankası toplam rezervleri 7 Temmuz ile biten haftada 1 milyar 829 milyon dolar arttı. Böylelikle rezervlerde 1 ayda 11 milyar dolara varan artış kaydedildi.

Yeni ekonomi yönetiminin en önemli önceliklerinden biri haziran ayının başında eksi seviyelere inen Merkez Bankası​ rezervleri güçlendirmek. Bu amaca yönelik adımlar atılırken Mehmet Şimşek​ BAE, Suudi Arabistan​ ve Katar'la kritik temaslar gerçekleştirdi. Atılan adımlar karışıklık bulurken rezervlerd son bir ayda artış kaydetti.

BİR AYDA  11 MİLYAR DOLAR ARTIŞ

Türkiye​ Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haftalık Para ve Banka İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre, Merkez Bankası toplam rezervleri 7 Temmuz ile biten haftada 1 milyar 829 milyon dolar artarak 110 milyar 416 milyon dolar oldu.  Brüt döviz rezervleri 2 milyar 681 milyon dolar artarak 67 milyar 155 milyon dolardan 69 milyar 836 milyon dolara yükseldi. Altın rezervleri ise 7 Temmuz haftasında 852 milyon dolar azalarak 41 milyar 432 milyon dolardan 40 milyar 580 milyon dolara indi. Bu verilere göre rezevler son bir ayda 11 milyar dolara varan yükseliş gözlendi.

SWAP HARÇ NET REZERVLER​ ARTTI

Bloomberg'te yer alan habere göre; iyileşme net rezerv rakamlarına da yansıdı. TCMB'nin net rezervi aynı dönemde 13,2 milyar dolara yükseldi. Bir önceki hafta net rezervler 9,8 milyar dolar düzeyindeydi. Swap hariç net rezervlerdeki toparlama da sürdü. 7 Temmuz haftasında TCMB'nin swap hariç net rezervi eksi 48,1 milyar dolar oldu. Önceki hafta bu rakam eksi 50,3 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Atılan adımlar işe yaradı, Merkez Bankası rezervlerinde bir ayda büyük artış

REZERVLERE ÖNCELİK VERİLDİ

Ekonomi yönetiminden gelen mesajlar yeni dönemde rezervlerin artırılmasının ön plana alındığına işaret ediyordu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuyla ilgili olarak "Programımızın önemli bir hedefi de piyasa koşulları elverdiği ölçüde uluslararası rezerv birikimini sağlamaktır. Merkez Bankası rezerv artışına katkı sağlayacak rasyonel politikaların yanı sıra ülkemize ilave dış kaynak sağlamaya yönelik çalışmalarımız da hızla devam etmektedir.

İyileşmenin devamı için gereken adımları atmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan rezervleri artırmak için rasyonel politikalar uyguladıklarını ifade etmişti.

Kaynak: Bloomberg HT

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...