Tgrt Haber

Bağkur 7200 prim sayısına yeşil ışık! Emeklilikte prim ödeme gün sayısı ve yıpranma şartları değişiyor

Editör: Kübra Çelepi / Kaynak: tgrthaber.com
06 Ağustos 2024 09:40 - Güncelleme : 06 Ağustos 2024 11:35
Bağkur 7200 prim sayısına yeşil ışık! Emeklilikte prim ödeme gün sayısı ve yıpranma şartları değişiyor

Bağkur prim eşitleme için gözler hükümete çevrildi. Esnaf için erken emeklilik şartları, 9 bin yerine 7200 prim ödeme gün sayısı, intibak, yıpranma şartları sil baştan değişiyor. AK Parti’nin ekonomi kurmaylarından yeşil ışık geldi. İlerleyen günlerde emeklilik sisteminde ciddi değişiklikler bekleniyor. Bozulan sosyal güvenlik sisteminin yeniden rayına oturtulması için çalışmalar başladı. İşte emeklilik sistemi hakkında kulislere yansıyan gelişmeler.

Emekliliği 5 yıl erkene çekecek yeni reform tasarısına yeşil ışık geldi. Yeni dönemde Bağkurluları büyük avantajlar bekliyor. Bağkurprim​ sayısının 7200 güne düşürülmesine ilişkin düzenlemenin detayları gelmeye başladı.  Bağkur prim eşitlemenin yanında intibak, yıpranma şartları, EYT​ düzenlemesi ve çalışan-emekli sayısı arasındaki orantısızlık gibi birçok konu  sil baştan değişiyor.

BAĞ-KUR PRİMİ 7200 GÜNE DÜŞECEK Mİ?

Meclis’in ekim ayında çalışmalarına yeniden başlayacak. Esnafa 7 bin 200 prim günü vaadi şimdilik beklemede.

2008 yılında yapılan sosyal güvenlik​ reformuyla, işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 yıl) oldu.

Bağkurlular için bu süre 9 bin gün (25 yıl) olarak belirlendi.

Daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda kalan Bağkurlular  kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş ve 9000 prim günü şartlarını sağlarsa emekli olabiliyor. 

SSK'lılar ise 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli oluyor.

Prim eşitlemesiyle bu mağduriyetin giderilmesi bekleniyor.

AK Parti’nin en önemli seçim vaatleri arasında yer alan Bağkur prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200'e düşürülmesi konusu yeni dönemde değerlendirmeye alınacak.

Bağkur 7200 prim sayısına yeşil ışık! Emeklilikte prim ödeme gün sayısı, intibak ve yıpranma şartları değişiyor - 1. Resim

 EV KADINLARINA PRİM DESTEĞİ GELİYOR

Yeni dönemde ele alınacak bir diğer konular arasında ise ev kadınlarına prim desteği ile yıpranma hakkının verilmesine yönelik düzenlemeler yer alıyor.

Yeni torba yasada ev hanımlarına emeklilik​ gelebilir. Milyonlarca ev hanımı da artık 'evde çalışan kadın' statüsünde görülerek emekli olabilecek.

Ev hanımlarının isteğe bağlı Bağkur statüsünde prim ödeyerek emekli olabilecekleri düzenlemeler için çalışmaların başlaması bekleniyor.

Bağkur 7200 prim sayısına yeşil ışık! Emeklilikte prim ödeme gün sayısı, intibak ve yıpranma şartları değişiyor - 2. Resim

SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ ALARM VERİYOR

Meclis’in ekim ayında açılmasıyla birlikte söz konusu düzenlemelerin hayata geçmesi bekleniyor. Ancak Türkiye Gazetesi'nin haberine göre AK Parti'de vaatler sil baştan değişebilir. 

Hükûmet kanadında bu konularda henüz kapsamlı bir çalışma olmasa da yansıyan bilgilere göre AK Parti kurmayları “Sosyal güvenlik sistemini belki de baştan aşağı gözden geçirmemiz gerekecek." değerlendirmesinde bulundu.

Kurmayların, "Emeklilik sistemi ile ilgili başlıklar var, intibak meselesi var. Aynı primi ödemesine rağmen farklı maaş alanlar var.

EYT ile birlikte aktüeryal dengenin iyice bozulduğu açık. Sosyal güvenlik sisteminin sağlıklı işlemesi için ortalama 4 çalışana 1 emekli düşmesi gerekiyor. Ama Türkiye’de şu anda, bir emekliye karşılık 1,5 çalışan var.

Bu hâliyle sistemin döndürülmesi çok zor” değerlendirmesini yaptığı ifade edildi.

Bu kapsamda AK Parti’nin ekonomi kurmaylarının bir araya gelerek sosyal güvenlik sisteminin yeniden yapılandırması bekleniyor. Bu yapılandırma ile  prim ödeme gün sayısı, intibak, yıpranma şartları da sil baştan değişecek.

Kaynak: tgrthaber.com
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
mağduŕ bağkurlú10 Ağustos 2024 00:24

9000 bin günume azkaldi 7200 cikasiya emegkli oluruz 6000 tl ödemeye davam bağacazzz

Tamer 7 Ağustos 2024 22:08

Esnaf sandığı bekliyor

Ahmet 7 Ağustos 2024 15:06

2023'ün nisan ayında esnafa verilen 7200 prim eşitleme sözü 16 ay geçmesine rağmen tutulmadı esnaf bitti görün artık bunu

Serkan 6 Ağustos 2024 14:54

Valla esnaf olarak bittik zaten yasa cikacaksa çıksın, yoksa esnaf falan kalmayacak yakinda

Dud 6 Ağustos 2024 12:21

Kademeli emeklilik bekliyoruz

Ouz 6 Ağustos 2024 10:43

Bağ-kur 7200 unutuldu

Sonraki Haber Yükleniyor...