Tgrt Haber

Bakan Şimşek enflasyon rakamlarını yorumladı, 'Cesaret verici' dedi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
04 Aralık 2023 12:33 - Güncelleme : 04 Aralık 2023 12:44
Bakan Şimşek enflasyon rakamlarını yorumladı, 'Cesaret verici' dedi

TÜİK verilerine göre, kasımda aylık enflasyon yüzde 3,28 olurken yüzde 3,68’lik piyasa beklentilerinin altında kaldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çekirdek enflasyondaki düşüşün cesaret verici olduğunu ifade ederek bu durumun enflasyonda ciddi momentum kaybına işaret ettiğini açıkladı.

TÜFE​'deki değişim 2023 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %3,28, bir önceki yılın Aralık ayına göre %60,09, bir önceki yılın aynı ayına göre %61,98 oldu. Ekim ayında aylık enflasyon​ yüzde 3,43 şeklinde ölçülürken kasımda yüzde 3,28 olarak kaydedildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek​ sosyal medya hesabından enflasyon oranlarını değerlendirdi.

Bakan Şimşek paylaşımında şunları kaydetti: 

Kasım ayında da devam eden çekirdek enflasyondaki düşüş cesaret vericidir. 
C endeksindeki aylık artışlar önemli ölçüde zayıfladı: 
Eylül %5,28 Ekim %3,72 Kasım %1,96 

Bu, enflasyonda ciddi momentum kaybına işaret ediyor. Yıllıklandırılmış çekirdek enflasyon hedeflerimizle uyumlu. Enflasyonla mücadele süreç işi; programımızı kararlılıkla uyguluyoruz, başaracağız.

https://twitter.com/memetsimsek/status/1731599370896699441

ENFLASYON 2025’TE DÜŞECEK

Merkez Bankası​ Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın sunumuyla gerçekleşen 4. Enflasyon Raporu Sunumu’nda 3 yıllık enflasyon tahmini açıkladı. Erkan burada yaptığı açıklamalarda 2023 sonu enflasyon tahminini yüzde 65 olarak revize etti. TÜFE 2024 için yüzde 36,  2025 için yüzde 14 olarak kaydedildi.  Öte yandan Orta Vadeli Program ve Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 65 şeklinde açıklandı. Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre ise yıl sonu tahmini yüzde 67,23 oldu.

MAYISTA TEPE NOKTASINA ULAŞACAK

Erkan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı enflasyona yönelik önemli açıklamalar yaparak şunları kaydetti: Enflasyon Raporu'nda da belirttiğimiz gibi yıllık enflasyon mayıs ayındaki baz etkisiyle tepe noktasına ulaştıktan sonra 2024'ün ikinci yarısında gerileyecek. 

Baz etkilerinin ötesinde, enflasyondaki düşüş süreci birçok kanalla kendini gösterecek. Yapısı gereği yılda bir kere fiyatın güncellendiği kira ve eğitim gibi kalemlerde de manşet enflasyon geriledikçe daha kademeli bir yavaşlama göreceğiz. Bu tür kalemlerde dezenflasyon 2024 yılı sonu ve 2025 yılında daha hissedilir hale gelecek. Özellikle büyükşehirlerde, kiralık ev ilanlarındaki fiyat artışlarında belirgin yavaşlama sinyalleri alıyoruz. Parasal aktarım sürdükçe bu gözlemler daha da yaygınlık gösterecektir'' 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...