Tgrt Haber

Dolarda kademeli yükseliş: İşte döviz kurlarında son durum

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
04 Aralık 2023 09:24 - Güncelleme : 04 Aralık 2023 09:29
Dolarda kademeli yükseliş: İşte döviz kurlarında son durum

Dolar haftanın ilk işlem günüde 29 lira sınırında başladı. Dolar endeksi Fed tarafından gelen mesajlarla beraber 103 seviyesine geldi. İstanbul serbest piyasada dolar 28,9260 liradan, avro 31,4490 liradan satılıyor. Uzmanlar kurda kademeli yükselişin devam ettiğini ifade ediyorlar.

Fed​ Başkanı Powell’ın hafta içi yaptığı açıklamaların ardından dolar​ diğer para birimlerine karşı değer kaybetti. Yurt içinde kurlar artış kaydetmeye devam ediyor.  İstanbul serbest piyasada dolar 28,9260 liradan, avro 31,4490 liradan haftaya başladı. Serbest piyasada 28,9240 liradan alınan dolar, 28,9260 liradan satılıyor. 31,4470 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 31,4490 lira olarak belirlendi. Cuma günü doların satış fiyatı 28,9170 lira, avronun satış fiyatı ise 31,4200 lira olmuştu.

FED MESAJLARI FİYATLANMALARI ETKİLEMEYE DEVAM EDİYOR

Dolar endeksi pazartesi günü yatırımcıların Fed'in para politikasına ilişkin görünümündeki belirsizlikle 103 seviyesinin üzerinde kaldı.  Cuma günü, Fed Başkanı Jerome Powell​'ın mevcut parasal ortamın "kısıtlayıcı bölgede" olduğunu açıkladı. Konuşması sırasında ekonominin yavaşladığını kaydetmesi dolar bir miktar değer kaybetmesine yol açtı.

Powell, güvencin adımlara temkinli yaklaşırken parasal gevşeme konusunda hamle yapmanın erken olduğunu ifade etti. Veri cephesinde, ABD ISM İmalat PMI'ı Kasım ayında tahminlerin altında gelerek fabrika faaliyetlerinde art arda 13. daralmaya işaret etti ve daha yumuşak faiz görünümünü destekledi. 

Öte yandan ABD'deki son PCE enflasyon okuması fiyatlarda yavaşlamaya işaret etti.  İşsizlik başvuruları da iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Yatırımcılar artık işgücü piyasasının gücünü ölçmek için bu haftaki Kasım istihdam raporunu bekliyor.

Dolarda kademeli yükseliş: İşte döviz kurlarında son durum

DOLAR ENDEKSİ HAFTAYI KAYIPLA KAPATTI

Tacirler Yatırım dolar bülteninde şu ifadeler kaydedildi: Dolar endeksi cuma günü 103,72 seviyesine kadar yükselse de endeksteki yukarı önlü eğilimi kalıcı olamadı. Akşam saatlerinde kazançlarının tamamını silen endeks, günü 103,19 seviyesinden düşüşle tamamladı. GoÜ para birimlerinde alış ağırlıklı bir seyir ön plana çıkarken, Türk lirasının dolar karşısında %0,18’lik düşüşle en zayıf performans gösteren beşinci GoÜ para birimi konumunda yer aldığı izlendi.

KURDA KADEMELİ YÜKSELİŞ

Bununla birlikte USDTRY paritesi günü 28,92 seviyesinden yükselişle tamamladı. 336,94 baz puana inen Türkiye 5 yıllık CDS primi ise görece düşük bir risk primini ifade etmeye devam ediyor. Kurda genel görünüm itibariyle kademeli yükseliş eğiliminin korunduğunu izliyoruz. Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda kurda kısa vadeye ilişkin 27 – 30 bandını ön plana çıkarmaya devam ediyoruz.

GÜNCEL DÖVİZ VERİLERİ İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...