Tgrt Haber

Balık severler şaşkına döndü! Balıklar açıklara kaçtı, av limiti düştü

02 Şubat 2024 23:45 - Güncelleme : 03 Şubat 2024 00:12

2023 yılının son 3 ayı balık sezonunda olumlu geçmişti. Soğuk havanın etkisini artırmasıyla, balıklar açıklara ya da derinlere gitti. Avlanma azalınca da balık fiyatları yükseldi.

Kar, kış, soğuk hava​ derken balıklar derin sulara doğru kaçmaya başladı. Balıklar derinlere açıldı, avcılık​ şartları daha da zorlaştı. Balık​ az olunca fiyatlar da yükseldi. 2023'ün son 3 ayı balıkçılar için oldukça bereketliydi.

Bol av ve uygun fiyatlar sofraları şenlendirmiş, balık severleri mutlu etmişti. Fakat soğuk havanın etkisini artırmasıyla birlikte balıklar açıklara ve derinlere göç etmeye başladı. Bu durum avcılık faaliyetlerini zorlaştırırken, balık fiyatlarında da beklenmedik bir artış yaşanmasına neden oldu.

Balık severler şaşkına döndü! Balıklar açıklara kaçtı, av limiti düştü - 1. Resim

SOĞUK HAVA BALIĞI KAÇIRDI

Kar yağışı ve dondurucu soğuklar, balıkları derin sulara sığınmaya itti. Azalan av miktarı ise tezgahlarda fiyatların fırlamasına yol açtı. Geçtiğimiz aylarda 30-50 liraya satılan hamsi, şu anda 100 lirayı buldu. Bazı bölgelerde ise 150 liraya kadar fiyatlara rastlanabiliyor. Bu durum, balık severleri şaşkına çevirirken, sofralarda balığın yerini alternatif ürünlere bırakmasına neden oluyor.

BELİRSİZLİK HAKİM

Soğuk havaların ne kadar devam edeceği ve balıkların ne zaman kıyıya döneceği bilinmiyor. Bu belirsizlik balık fiyatlarının ne kadar süreyle yüksek kalacağını da öngörülemez kılıyor. Balıkçılar bu durumdan oldukça endişeli, balık severler ise uygun fiyatlı balığa kavuşmak için sabırsızlanıyor.

Balık severler şaşkına döndü! Balıklar açıklara kaçtı, av limiti düştü - 2. Resim

BALIKÇILAR PAYDOS ETTİ

Balığın bolluk dönemi ekim, kasım ve aralık ayları verimli geçmişti. Ancak 15 Nisan av yasağına daha 2 aydan fazla süre olmasına rağmen, yurtta birçok balıkçı​ şimdiden paydos etti.

ETLE KIYASLADILAR

Vatandaş fiyatları yüksek buldu, balıkçılar ise tavuk ve et fiyatlarıyla kıyasladı. Deniz suyu sıcaklığının yüksek olması sebebiyle balığın soğuk sulara kaçtığını dile getiren Balıkçı Tuncay Kılıç, “Piyasaların ne zaman düzeleceği hakkında bir şey söyleyemeyiz. Havaların düzelmesini bekliyoruz. Birinci ay bitiyor. Baharla kışı aynı anda yaşıyormuşuz gibiyiz. Otomatikman denizi etkiliyor. Denizin su sıcaklığı yüksek. Zaten hamsi soğuk sulara yani Gürcistan’a kaçtı. Diğer balıklarda da çok çeşitlilik yok. Bekliyoruz umutluyuz” ifadelerini kullandı.

Balık severler şaşkına döndü! Balıklar açıklara kaçtı, av limiti düştü - 3. Resim

UZMANLAR: BALIK TÜKETİN

Bağışıklık sistemini güçlendiren, zeka gelişimine fayda sağlayan balık ayrıca kalp dostu. Alzheimer düşmanı “balık” gerektiği kadar tüketilmiyor. Uzmanlar sık sık balık tüketilmesi uyarısında bulunuyor.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...