Ekonomi

Bayram tatiliniz zehir olmasın! Plan yapanlar dikkat: Bu tuzağa düşmeyin

Ramazan Bayramı'na sayılı günler kaldı. Tatil planı yapanlar için yetkili isimlerde uyarı geldi. Turizmciler, vatandaşların bayram tatiline çıkmadan önce turizmcilere dolandırılmamak için dikkat etmeleri gerekenleri sıraladı. İşte detaylar...

Bayram tatiliniz zehir olmasın! Plan yapanlar dikkat: Bu tuzağa düşmeyin
KAYNAK:
AA
|
GİRİŞ:
27.03.2025
saat ikonu 14:04
|
GÜNCELLEME:
27.03.2025
saat ikonu 14:04

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamayla Ramazan Bayramı tatilinin kamu çalışanlarına 9 gün olarak uzatıldığını duyurmuştu. Sevindiren vatandaşlar tatil yapmak hazırlıklara başladı. Ancak yetkili isimlerden dikkat çeken uyarılar geldi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, bayram tatili öncesinde sahte rezervasyon siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden yapılan tatil dolandırıcılığına karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Bağlıkaya, TÜRSAB'a ulaşan ihbar ve şikayetlerde sahte rezervasyon siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirilen tatil dolandırıcılığı vakalarında son yıllarda ciddi bir artış yaşandığını belirtti.

2023'TE GELEN İHBAR SAYISI 920

Dolandırıcılık vakalarının tamamının TÜRSAB'a ulaşmadığını aktaran Bağlıkaya, şöyle devam etti:

Birlik olarak bize yapılan ihbar ve şikayetlere bakıldığında, dolandırıcı sayfalarla ilgili gelen ihbar sayısı 2022 itibarıyla 319 iken, 2023'te bu sayı yaklaşık üç kat artarak 920'ye yükseldi. Emniyet güçlerimiz ve devletimizin ilgili makamlarıyla koordineli biçimde yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde 2024'te bu sayının nispeten gerilediğini gördük. 2024'te dolandırıcı sayfa ihbarı 868 olarak kayıtlarımıza geçti. Ancak toplam mağdur sayısının çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Hedefimiz ilgili mercilerle ortak hareket ederek bu sayıları olabildiğince azaltmak.

BUNGALOV VE VİLLA DOLANDIRICILARINDA ARTIŞ

TÜRSAB, 2024'te kaçak acentecilik ve dolandırıcılık konusundaki 7 bin 656 ihbarla ilgili işlem yaptı. Bunların 868 tanesini bungalov ve villa dolandırıcılarıyla ilgili ihbarlar oluşturdu.

Tatil veya seyahat alımlarında dolandırıcılıkların büyük kısmı, Instagram üzerinden oluşturulan sahte hesaplar üzerinden.

Sahte hesaplar üzerinden iletişim için WhatsApp numarası paylaşılıyor ve dolandırıcılar temaslarını bu numaralar üzerinden yapıyor.

Dolandırıcılar, herhangi bir tur şirketinin sayfasını kopyalayıp adres çubuğundaki bölümde küçük bir harf değişikliği yapmak suretiyle benzer bir domain adı ve sayfa tasarımıyla sahte bir site oluşturabiliyor.

BAYRAM TATİLLERİNDE ARTIYOR

Salgın süreci ve sonrasında villa kiralamalarında dolandırıcılık vakalarının daha çok yaşandığını, son zamanlarda bungalov turizminde bu tip olayların sık yaşanmaya başladığını belirten Bağlıkaya, "Dolandırıcılık girişimleri daha çok bayram tatili, ara tatil, yarıyıl tatili gibi dönemlerde yoğunlaşıyor. Biz de bu dönemler başta olmak üzere her fırsatta bu tür vakalara karşı vatandaşlarımızı uyarıyoruz." diye konuştu.

Sıkça Sorulan Sorular

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?
30 Mart Pazar bayramın birinci günü. Resmi tatil günleri arasında yerini alan bayram tatili 29 Mart Cumartesi arefe ile başlıyor, Salı günü bayramın ikinci günü olurken 1 Nisan Salı ise bayramın üçüncü ve son günü olarak takvimlerde işaretleniyor.
ETİKETLER
#Ekonomi
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.