Tgrt Haber

Beklentileri aştı! ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte büyüdü

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Anadolu Ajansı
30 Kasım 2022 17:10 - Güncelleme : 30 Kasım 2022 17:23
Beklentileri aştı! ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte büyüdü

ABD ekonomisi beklentilerin üzerinde büyüme kaydetti. Yüksek faiz oranlarının yanı sıra kronik enflasyonla da mücadele eden ABD tüm olumsuzluklara rağmen bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 2,9 büyüdü.

ABD​ Ticaret Bakanlığı, temmuz-eylül dönemi GSYH​ verisine ilişkin ikinci tahminleri açıkladı. Buna göre, ABD'de GSYH, yılın üçüncü çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 2,9 arttı.

BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE GELDİ

Bahsedilen dönemde GSYH verisinde hafif yukarı yönlü revizyona gidildi.  Piyasa beklentisi ekonominin üçüncü çeyrekte yüzde 2,7 büyümesi yönündeydi. Bu büyüme​ verileri beklentilerin aşıldığının göstergesi oldu. 

EKONOMİK DARALMA SONRASI GELDİ

Ülkenin GSYH verisine ilişkin ekim ayında yayımlanan öncü verilerde, ekonominin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 2,6 büyüdüğü kaydedilmişti. Yılın üçüncü çeyreğindeki büyüme, ilk çeyrekteki yüzde 1,6 ve ikinci çeyrekteki yüzde 0,6 daralmadan sonra geldi.
Yılın ilk ve ikinci çeyreğindeki daralma, ekonominin güçlü istihdam piyasası ve istikrarlı tüketici harcamalarına rağmen ilk yarıda resesyona girmiş olabileceğine dair endişeleri artırmıştı.

Temmuz-eylül dönemindeki büyümeye, ihracat​ ve tüketici harcamalarındaki artışlar öncülük etti.
Yılın üçüncü çeyreğine ait kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış 0,1 puan artışla yüzde 4,3'e yükseltildi. Gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış da yüzde 4,5'ten yüzde 4,6'ya çıkarıldı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Hatice yazıcı 30 Kasım 2022 18:10

Toki tuzla çekilişi sonucu nerden öğrene biliriz

Sonraki Haber Yükleniyor...