Tgrt Haber

Belirsizlik sona erdi, piyasalar yön buldu: İşte seçim sonrası altın, dolar ve borsada son durum

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
29 May 2023 09:27 - Güncelleme : 29 May 2023 09:40
Belirsizlik sona erdi, piyasalar yön buldu: İşte seçim sonrası altın, dolar ve borsada son durum

Seçimlerin ikinci tura kalmasıyla 14 Mayıs -28 Mayıs arasında geçen dönem piyasalarda belirsizlik hâkim oldu. Pazar günü seçim sonuçlarının netleşmesi altın, dolar ve borsada hareketliliğe neden oldu. Altın yurt dışındaki gelişmelere paralel fiyatlanırken uzmanlar dolarda kısmı yükselişlerin devam edebileceğini ifade etti.

Recep Tayyip Erdoğan ve Kılıçdaroğlu arasından geçen Cumhurbaşkanlığı mücadelesinde yarışı yüzde 52 oyla Cumhurbaşkanı Erdoğan kazandı. Türkiye’de piyasalarda seçim atmosferine girilmesiyle başlayan belirsiz son buldu. Şimdi gözler yeni kurulacak hükümetin ekonomi politikalarında. Yatırımcı altın, dolar ve borsada yaşanan hareketliliklere odaklandı. 

DOLAR/TL KURUNDA KONTROLLÜ YÜKSELİŞLER OLABİLİR

Seçim arifesinden başlayarak tüm süreç boyunca yatırımcıdan esnafa kadar pek çok kişinin aklında ‘Dolar seçimden sonra kaç TL olacak?’ sorusu vardı. Ekonomi Gazetesi’nde yer alan habere göre, İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya konuya dair şunları kaydetti:  Piyasa faiz politikasının nasıl işleyeceğini, KKM’nin geleceğini, kur seviyesindeki istikrarın nasıl sağlanacağını, bozulan faiz dinamiklerinin nasıl işleyeceğini ve güven ortamının tekrar tesis edilip edilmeyeceğini görmek isteyecektir. 

Yabancının coşkuyla satın alacağı yeni bir hikâye henüz yok. Dolayısıyla bir süre yerli yatırımcı ile hareket etmeye devam edeceğiz. 20 TL sınırında hareket eden Dolar/TL’nin önümüzdeki günlerde yükselen eğilimde hareketine devam etmesini beklemekteyim. Kurda ani zıplamalar yerine daha hızlı ancak yine kontrollü yükselişlerin olabileceğini düşünmekteyim.

BORSA YATIRIMCISINI NELER BEKLİYOR?

Birinci tur seçimlerinin sona ermesiyle başlayan haftada Borsa İstanbul’da devre kesiciler çalıştı. İki seçim arasında oynaklık devam ederken borsada yüzde 4,5 değer kaybı yaşandı. Diğer yandan Borsada yabancı takas oranı yüzde 27,85 ile tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi. Belirsizliğin ortadan kalmasıyla borsada yabancı yatırımların artması bekleniyor. 

Dünya Gazetesi’nde Ufak Korcan’ın hazırladığı teknik analize göre, BIST 100 Endeksi’nde teknik görünüme bakarsak... Endeks haftalık grafikte 6 Mart 2023 haftasında başlattığı düşüş trendinin baskısında. Bu baskıdan kurtulması için bu hafta 4 bin 760 puan seviyelerinin üzerine hacimli bir şekilde çıkmalı. 
Bu gerçekleşirse bir miktar rahatlama gerçekleyebilir. Ancak asıl önemlisi 2 Ocak 2023 haftasında başlayan ve bu hafta direnç noktası 5 bin 250 puan seviyesine denk gelen trend çizgisi. Bu çizginin altında kalındığı sürece olası yukarı hareketlerin sınırlı kalması beklenebilir. 

Şu an için 4 bin 400 – 4 bin 470 puan bandı en önemli destek bölgesi. Bu bölgenin altına gelinmesi durumunda 3 bin 720 – 3 bin 800 dolar bandına doğru bir geri çekilme riski var. İndikatörler şu an için pozitif yönde bir sinyal üretmiyor. Dolayısıyla yeni pozisyon açmak için acele edilmemeli.

ALTINDA GÖZLER ABD’DE

Altın piyasaları da dolar gibi hareketli bir hafta geçirdi. Altın sandıkların açılmaya başladığı saatlerde ekranlarda 1250 TL seviyelerinde hareket ederken sandıkların tamamının açılmasıyla 1254 TL seviyelerine yükseldi. 

ABD borç limitinden sağlanan anlaşma doların yukarı yönlü hareketine destek verirken altında baskılanmaya neden oldu. Öte yandan  işsizlik haklarından yararlanma başvuru ve ilk çeyrek GSYİH rakamları piyasa beklentilerinden daha iyimser bir tablo ortaya koydu. Bu veriler ise Fed’in faiz artışlarında daha fazla alanının olabileceğinin düşünülmesine yol açtı.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

GÜNCEL BORSA FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...