Beyaz altın olarak bilinen pamuk hasadına Adana'da başlandı. Çiftçi, bu seneki verimden memnun olurken, kilosunun düşük fiyattan satın alındığını söyleyerek devletten destek istedi.
Adana'da 'Beyaz altin' olarak nitelendirilen, uçsuz bucaksiz tarim alanlarinin sahibi pamuk agalari ile film ve romanlara konu olan pamukta hasat basladi. Karatas ilçesinde denize yakin alanlarda hasadina baslanan pamuk, lifiyle tekstile, çekirdegiyle yag ve yem sanayisine, linteriyle kagit sanayiine, küspesiyle de hayvancilik sektörüne ham madde sagliyor. Pamuk ayrica ihracati ile dis ticaretimize çok önemli katki saglayan endüstriyel ürünlerden biri.
Stratejik ürünlerin basinda gelen pamukta Adana, üretimle besinci sirada yer aliyor. Bu sene sehir genelinde geçen yila oranla yüzde 32 ekim alani azalarak 182 bin dönüm alanda ekilen pamuktan 100 bin ton rekolte bekleniyor.
Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan, pamuk ekim alaninin her sene geriledigini söyledi. Dogan, “Türkiye’nin ilk turfanda pamuk hasadi basladi. Bu sene Adana genelinde 182 bin dönüm alanda pamuk ekimi var. Pamuk aslinda bizim Adana için olmazsa olmaz ürün. 2016 yilinda pamuga devletimizin 80 kurusluk destek açiklamasiyla 2018 yilinda pamuk ekimi 455 bin dönüm alana kadar çikti. Ancak çiftçi pamuktan para kazanamayinca ekim alanlari düstü ve su anda 182 bin dönüm alanda pamuk ekildi” ifadelerini kullandi.
Pamukta 3 lira ile 5 lira arasinda destek istediklerini kaydeden Baskan Dogan, “Biz devletimizden pamuga 3-5 lira arasinda prim destegi istiyoruz. Pamuk fiyatlari su anda çok düsük. Pamugu çirçir fabrikalari su anda 17 liradan almakta.” diye konustu.
Alim fiyatini düsük bulan çiftçi Dogan, “Bu yil biz çiftçimizin pamugunun kilogram fiyatinin en az 30 lira olmasini bekliyoruz. Pamuk desteklenirse ekim alanlari da artar. Pamuk bizim için çok önemli bir ürün” dedi.
Pamugunu hasat eden çiftçi Yalçin Sahin ise verimden memnun oldugunu, fiyatin da 30 lira olmasi halinde pamuktan para kazanabileceklerini söyledi.