Türkiye’de, Antep Fıstığı yetiştirildiğinde 4’üncü sırada Adıyaman yer alıyor. Depremin ağır hasar bıraktığı kentte fıstık bahçelerini dolu vurdu. Dolunun etkilediği fıstık bahçelerinde hasat başladı. Fıstığın kentte 250-270 lira arasında satıldığı öğrenildi.
B6 vitamininden zengin, antioksidan deposu ve damarlari koruyan fistik, kalp dostu olmasinin yani sira cildi de güzellestiriyor. Antep fistiginin besin degerleri de hayli yüksek. Geçtigimiz kis mevsiminde yagan dolu ile büyük hasar alan Antep Fistigi bahçelerinde ürün toplama telasi yasaniyor.
Adiyaman’in Besni ilçesi Yoldüzü köyünde Vali Osman Varol’un da katilimi ile hasat töreni düzenlendi. Besni’de üretilen Antep Fistigi, rengi ve özel aromasi nedeniyle Fistikli Bakvalasi ile ünlü Gaziantep’te özel tercih ediliyor. Sanliurfa, Gaziantep ve Siirt’ten sonra Adiyaman’da 25 milyon agaç ile 240 bin dekar alanda yetistirilen Antep Fistigi bahçelerinde kis aylarinda etkili olan dolu yagisi nedeniyle, rekoltenin yari yariya düsmesi bekleniyor. Bir yil meyve veren bir yil vermeyen Antep Fistigi bahçelerinde bu yil ‘yok senesi’ oldugu ifade edildi. Her yil 27 bin ton ürün elde edilen Adiyaman’da bu yil 10-12 bin ton arasinda verim bekleniyor.
Adiyaman Valisi Osman Varol, Besni Kaymakami Çaglar Partal, Tarim ve Orman Il Müdürü Nurettin Kiyas, Besni Ziraat Odasi Baskani Ismail Sümer, çiftçiler ile birlikte bahçede hasat yapti. Vali Osman Varol, çiftçilerin projeler ile desteklendigine ve tarimin önemine dikkat çekerek, “Bizim özellikle belirli ürünlerde, ekili, dikili alalarimizi, bahçelerimizin alanini genisletmek, nicelik olarak büyütmek hem de mevcut bahçelerimizde verimi ve kaliteyi arttirmaya yönelik çok yönlü çalismalarimiz var. Tarim hep desteklenmesi gereken bir sektördür. Dünyada söz sahibi bir konumumuz var. Bu konumumuzu da korumak için her zaman sizlerin yaninizda olmaya sizleri desteklemeye devam edecegiz.” dedi.
Tarim ve Orman Il Müdürü Nurettin Kiyas ise “Yok yili diye tabir edilen yil oldugundan dolayi yaklasik olarak bu yari yariya düsmektedir. Yani 10-12 bin ton arasi bir fistik verimi beklemekteyiz” seklinde konustu. Tarla sahibi Vakkas Çoban ise dolunun vurmadigi yerlerde verimin iyi oldugunu, fiyatin ise 250-270 TL arasinda degistigini söyledi.
Besni Ziraat Odasi Baskani Ismail Sümer ise dolu yagisinin fistik veriminin çok ciddi manada düsürdügünü belirtti.