Tgrt Haber

Bir dönem kapandı! 65 yaş üstü ücretsiz taşımada sona gelindi 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
20 Eylül 2023 02:50 - Güncelleme : 20 Eylül 2023 02:58
Bir dönem kapandı! 65 yaş üstü ücretsiz taşımada sona gelindi 

Akaryakıta gelen zamlar şoför esnafını da canınadan bezdirdi. Ard arda gelen zamlara dayanamayan esnaf kârını arttırmak için farklı yollar ararken 60 ve 65 yaş üstünü üzecek son haber ise Ankara'dan geldi. Başkentte Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Kurtuluş Kara, cezaları göze aldıklarını belirterek "15 Ekim’den itibaren Türkiye geneli halk otobüsü esnafı, ücretsiz yolcu taşımacılığı yapmayacak" dedi. 

Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB) Genel Başkanı Kurtuluş Kara, halk otobüsü esnafının zor bir dönemden geçtiğini ifade etti. Kara, önemli değişikliklerin yapılacağını duyurarak, "22 farklı ücretsiz hizmet kalemi üzerinde değişikliklere gidiyoruz. 62-64 yaş arası yolculara ve belirli ücretsiz gruplara hizmet sunmayı durduracağız. Gazi ve şehit aileleri, basın mensupları ve polis, istisna olarak taşınmaya devam edecek. Ancak, 65 yaş üstü​ yolcuların taşınmasıyla ilgili olarak, 15 Ekim tarihi itibarıyla Türkiye genelinde alınacak kararlara uymaya başlayacağız" açıklamasında bulundu.

Bu yeni düzenlemelerin, halk otobüslerinin işleyişinde önemli bir değişikliği temsil ettiğine dikkat çeken Kara, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oy çokluğu ile alınan gelir desteği ödemesinin yüzde 70’e çıkarılması teklifinin ABB Başkanı Mansur Yavaş tarafından veto edilmesi durumunda da 62 ila 64 yaş arasını ücretsiz seyahate izin vermeyeceklerini söyledi. 

"GÜNDE 400 ÜCRETSİZ YOLCU TAŞIYORUZ" 

Günlük olarak 300 ila 400 ücretsiz yolcuya hizmet verdiklerini ifade eden Kara, "Her gün yaklaşık olarak 5 bin lira değerinde taşımacılık yapıyoruz, bu rakam 15 lira ile çarpıldığında ortaya çıkıyor. Türkiye genelindeki tüm kooperatif başkanlarımızla bir araya geldik ve 15 Ekim itibarıyla, hükümetimizden herhangi bir destek alamazsak taşıma hizmetlerini durdurma kararı aldık" şeklinde konuştu. Bu kararın, halk otobüsü sektöründe önemli bir değişikliği simgelediği belirtildi. 

Ankara'da Özle Halk Otobüsü

"DESTEK YÜZDE 70'E ÇIKMALI" 

"Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı'na iletmek istediğim bir mesajım var" diyerek sözlerine devam eden Kara, "İzmir'de bir yolcu için maliyet 41 lira iken, Ankara'da bu maliyet 29.5 lira olarak hesaplanıyor. Biz bugün Ankara'da yolcu taşıma ücretini 15 liraya indirdik. Aktarma işlemini de dahil edersek bu ücret 11 liraya gelmektedir. Ücretsiz binişler ve abonman kartları da hesaba katıldığında bu rakam 7 lira seviyesine düşmektedir. Aynı durum Ankara ilçelerimiz için de geçerlidir. Eğer gelir destekleri ödenemezse, Polatlı'dan, Haymana'dan veya Elmadağ'dan Ankara'ya ücretsiz taşımacılık hizmeti sunamayacağız. Taşıma ücretlerimizin, taşımacılık yapabilmemiz için yüzde 40 olan tam bilet fiyatlarının yüzde 70'e çıkması gerekmektedir" şeklinde konuştu. 

GÖZLE 15 EKİM'DE! 

İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre Kara, ücretsiz taşımanın 62-64 yaş arası yolcuları kapsamadığını iddia ederken şunları söyledi:

"Abonmanlar, 62-64 yaş arası yolcular ve bazı ücretsiz seyahatler artık sunulmayacak. Ancak, Gazi ve şehit aileleri, basın mensupları ve polis hariç diğer ücretsiz seyahatler durdurulacak. 65 yaş üstü yolcular için ise, 15 Ekim tarihine kadar Türkiye genelinde alınacak kararlara uymaya hazırız. Eğer Mansur Yavaş, geçen hafta Büyükşehir AK Parti Grubu tarafından sunulan önergeyi veto ederse, perşembe günü sabah saatlerinde vatandaşlarımızdan EGO otobüslerini tercih etmelerini rica ediyoruz. Esnaf olarak bu kararı aldık ve ücretsiz seyahatleri sunmayacağız. Eğer belirli ücretsiz seyahatler veto edilirse, bu seyahatleri sunmayacağımızı kamuoyuna bildiriyorum."

TÖHOB Genel Başkanı Kurtuluş Kara

"BİZİ MAZUR GÖRSÜNLER"

Ankara yaşayan vatandaşlardan özür dilediklerini ifade eden Kara, "Bizi mazur görsünler. Ücretsiz taşımacılığın belirli bir kısmını yapamayacağız. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımıza, 4 grup başkanvekilimize sesleniyorum; bizim işimize acilen kalıcı bir çözüm bulun. Siyaset bizim üzerimizden yapılmasın. Biz sabah çöpçülerle kalkan, akşam bekçilerle yatan halk otobüsü esnafıyız" dedi.  

"HER ŞEYİ GÖZE ALIYORUZ" 

Halk otobüsü esnafının her türlü cezayı göze aldığını söyleyen Kara, “İptal olacaksa iptal olsun, ceza yenecekse ceza yensin. Büyükşehir Belediyesi, biz taşımadığımız andan itibaren EGO araçlarını çoğaltacak ve ceza yazmaya başlayacak. Cezaları ödemekle bitiremiyoruz. Esnafımız ‘her gün ölmektense bir kere ölelim’ diyor. 15 Ekim’den itibaren Türkiye geneli halk otobüsü esnafı, ‘ücretsiz yolcu taşımacılığı yapmayacağız’ diyor" diye konuştu. 

Ankara Özel Hallk Otobüsü araçları

 

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...