Tgrt Haber

Borsa İstanbul'da sert düşüş! Yüzde 4 değer kaybetti, gözler Fed açıklamalarında

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, AA
03 May 2023 15:29 - Güncelleme : 03 May 2023 15:38
Borsa İstanbul'da sert düşüş! Yüzde 4 değer kaybetti, gözler Fed açıklamalarında

Küresel piyasalarda Fed kararları beklenirken yurt içinde altın ve döviz piyasaları izleniyor. Yatırımcıların yakından takip ettikleri borsa da ise kayıplar derinleşmeye devam ediyor. Günün ilk yarısında dalgalı seyreden borsa yüzde 4 değer kaybı ile 4.316 puana kadar geriledi. Değer kaybında Fed’e yönelik beklentiler ve seçim belirsizliği etkili oldu.

Borsa İstanbul'da BIST 100​ endeksi, günün ilk yarısında yüzde 2,56 değer kaybederek 4.390,72 puana geriledi. İlerleyen saatlerde ise değer kaybı yüzde 4’e kadar yükseldi Bıst 100 endeksi ilk aşamada 115,52 puan değer kaybederek 4.390,72'ye indi. Sonraki süreçte 4.316 puana kadar geriledi. Bugünkü düşüşle beraber BIST 100 son 5 günde yüzde 11'lik gerileme yaşadı.

FED​ VE SEÇİMLER ETKİLİ OLDU

Analistler, küresel pay piyasalarında, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklayacağı para politikası​ kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell​'ın toplantı sonrası yapacağı sözle yönlendirmeler öncesinde bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin artmasıyla negatif bir seyir izlendiğini ifade etti. Para piyasalarında, Banka'nın, politika faizini yüzde 90 ihtimalle 25 baz puan artıracağı ve "şahin" politikalarını sonlandıracağı fiyatlanıyor. Yurt içinde ise seçim​ atmosferine girilmesi nedeniyle artan belirsizlik ortamı değer kayıplarını derinleştirdi.

BORSADA GÜÇSÜZ SEYİR

İntegral Yatırım günlük borsa bülteninde piyasaları değerlendirerek şu ifadelere yer verdi: Bist 100 endeksinde aşağı yönlü seyir devam ediyor. Özellikle hacimlerin 40 milyar TL seviyesinde gerçekleşmesi güçsüz seyirde etkili olmakta. Seçim öncesinde tahmin ettiğimiz dar bir bant aralığı içerisinde endeks hareketine devam etmekte. Seçim belirsizliği, yukarı yönde seyreden döviz kurları ve mevduat faizlerindeki artışın Borsa’daki güçsüz seyirde etkili olduğunu düşünüyoruz.

2023 yılı 1.çeyrek bilançoları gelmeye devam ediyor. Özellikle sektörel ve bilanço bazlı hareketler bu dönemde izlenebilir. Ancak ilk çeyrekte kur tarafındaki sabitlik nedeni ile özellikle beklenti dahilinde bilançolar açıklanmakta. Teknik olarak baktığımızda haftanın ikinci işlem gününde endekste 4470 seviyesini takip ediyor olacağız. 

GÖZLER POWELL’İN AÇIKLAMALARINDA

Hacim ve momentumdaki geri çekilmenin devam ettiği endekste satış baskısının derinleşmesi halinde geri çekilmelerde 4400 seviyesi güçlü destek bölgesi olarak karşımıza çıkmakta. Endekste görülebilecek tepki yükselişlerinde ise daha önceki güçlü destek seviyesi olarak çalışan 4600 seviyesine doğru yükseliş denemeleri görülebilir. Bugün iç tarafta enflasyon verisi açıklanacak. Beklenti TÜFE verisinin %51,33 açıklanması yönünde. Küresel tarafta ise bugün FED, 4 Mayıs’ta ECB para politikası toplantıları olacak. FED Mart ayı toplantısında politika faizini 25 baz puan artırmıştı. Bu toplantıda yine 25 baz puan artırım beklenmekte ancak karar sonrası Powell açıklamaları önemli olacaktır. Yine ECB tarafında 25 baz puan artırım beklentisi hakim olmakta. Bugün veri takviminde ABD’de ADP özel sektör istihdam değişimi ve PMI verileri takip ediliyor olacak.

Kaynak: TGRT Haber, AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...