Brent petrolde 150 dolar kilidi haftaya açılıyor? İşte fiyatları ateşleyecek 3 senaryo
Brent petrol fiyatı Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle 2008 yılından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Rusya'ya yönelik yaptırımlar ve petrol ambargosunun gündeme gelmesi piyasaları tedirgin etti. Ancak ABD'nin rezerv satışı ile ateşi düşse de "Brent petrol 150 dolar mı olacak?'' sorusu ekonomi çevrelerinin hala gündeminde. Analistler bu ihtimalin hayal olmadığını söylerken 3 senaryoyu dile getiriyor.
Brent petrol fiyatları, Ruya'nun Ukrayna'ya saldırısı ve yaptırım haberlerinin etkisiyle yükselme eğiliminde. ABD'nin özel petrol rezervinden 180 milyon varil satma kararı şimdilik petrol fiyatlarını düşürse de Rystad Energy'dien Claudio Galimberti karara ilişkin 'sorunun yalnızca yarısını çözer' değerlendirmesinde bulundu. Yetkililer petrol arzındaki artışın brent petrol ve akaryakıt fiyatlarında geçici bir düşüşe yol açacağını ancak uzun vadeli bir çözüm olmadığı sürece tekrar yükseleceğini ifade etti. Diğer yandan Petrol İhraç Eden Ülkeler (OPEC) tarafından da ek petrol arzı konusunda ilerleme kaydedilmesi Brent petrol fiyatlarındaki yükselişe göz kırpıyor.
BRENT PETROL 150 DOLAR OLUR MU?
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın girişinde konuştu. AB'nin dışişleri bakanlarının yaptırımlarının Rus petrolüne ambargoyu da içermesi konusunu 11 Nisan tarihinde görüşeceklerini duyurdu.
Avrupa Konseyi başkanı Charles Michel, Avrupa Birliği'nin Rus petrol ve gazına "bir noktada" yaptırım uygulamak zorunda kalacağını bildirirken "Petrol ve hatta gazla ilgili önlemlere de er ya da geç ihtiyaç duyulacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. AB ülkelerinin Rus petrolüne bağımlılığına rağmen ambargo kararını masyaa yatırması ve sert açıklamaları brent petrol fiyatının önümüzdeki günlerde 150 dolar seviyelerini test edebileceği ihtimalini güçlendirdi.
ABD’NİN RUS PETROL YASAĞI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI
ABD Başkanı Joe Biden 8 Mart tarihinde ''Rusya’dan tüm petrol, gaz ve enerji ithalatını yasaklıyoruz'' kararını açıkladı. Karara göre yeni yapılacak petrol ticareti sözleşmeleri anında askıya alınırken mevcut sözleşmelerin 45 gün içinde aşamalı olarak kaldırılması gerektiğini söyledi. Böylece ABD’nin Rus petrol ve gazına ilişkin ambargo kararı 22 Nisan tarihinde başlamış olacak. Enerji uzmanları, Batı'nın Rus petrolüne ambargo uygulaması ya da alıcıların Rus petrolünden uzak durmayı sürdürmesi durumunda ham petrol varil fiyatının 160, hatta 200 dolar seviyelerine ulaşabileceği uyarısında bulunuyor.
KARADENİZ’DEKİ MAYIN TAHIL VE PETROL FİYATLARINI ARTIRACAK
Odesa Körfezi açıklarında Ukrayna tarafından döşenen mayınların fırtınada kopup sürüklenmeye başlaması Karadeniz bölgesi ülkelerinde tedirginliğe neden oldu. Mayınların bulunduğu Karadeniz Bulgaristan, Romanya, Gürcistan ve Türkiye'nin yanı sıra savaşan Ukrayna ve Rusya tarafından paylaşılan Karadeniz, tahıl, petrol ve petrol ürünlerinin nakliyesi için kilit öneme sahip. Karadeniz nakliye rotasındaki yüzen mayınlara çarpma riski, bölgede halen seyir halinde olan birkaç ticari gemi için tehlikeleri artırıyorken yetkililer tedarik zincirlerini çalışır durumda tutmak için hükümetlerin güvenli geçişi sağlamaları gerektiğini söyledi.
ITF'in Denizciler Kolu başkanı David Heindel, "Hükümetleri, tehdidi azaltmak ve bu çatışma bölgelerinin yakınında ticaret yapan gemilerin güvenli geçişini sağlamak için ellerinden gelen her şeyi yapmaya şiddetle çağırıyoruz" dedi.
Daha önce Rus limanlarında mahsur kalan Ayçiçek yağı gemileri fiyatlarına artmasına ve marketlerde yığılmalara neden olmuştu.
Benzer bir durum Karadeniz'deki mayın tehlikesi için de geçerli. Mayınların baştı Türkiye olmak üzere Romanya gibi Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin ticaretine etki etmesi, uzun vadede petrol fiyatlarının yükselmesini etkileyecek bir faktör olarak yorumlanıyor.
3 SENARYO YUKARI, BARIŞ UMUDU AŞAĞIYA ÇEKİYOR
AB'nun yaptıdrım kartında neler yazacağı, ABD'nin petrolü de ambargo lisetisine alıp almayacağı ve Kakadeniz'deki ticaretin jeopalitik riskleri orta vadede Brent petrol için 150 dolar fiyatının konuşulmasının ana nedenleri olarak karşımıza çıkıyor. Bu senoryalara karşın iyimser gelişmeler, Rusya ve Ukrayna'nın İstanbul'da başlattığı süreç de fiyatları aşağıya çekecek faktörlerin başında geliyor. Ki bu etki 110 dolar seviyesinde seyreten fiyatları 103 dolara kadar çemişti. Ancak Rusya'nın Kiev yönetimi tarafından gönderilen anlaşma taslağını ret etmesi gibi olumsuz gelişmeler Brent petrolün ekmeğine yağ süren etkiler olarak karşımıza çıkıyor.
İki bekliyelim bakalım dusecekmi tüm ipleriniz hep gavurun elinde dolar yükselir birent petrol yükseldiği dakkasinda yükselir dusstumu bu cebiva borsa si mi neyse neden hemen dusrmuyor Türkiye 1923 te kurulmadı tamamiyla dışa baglnamis vede savaşı kayıp etmiş gni herseyimiz dışa baglanmi bakalım 2023 geldi özgür olacakmiyiz 4 yıl daha bekleyip ak ile karayı gorecez