Tgrt Haber

Çin'deki kriz sonrası brent petrol sert düştü, motorine bir indirim daha geliyor (29 Kasım güncel akaryakıt fiyatları)

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
29 Kasım 2022 09:18 - Güncelleme : 29 Kasım 2022 10:47

Son dakika… Brent petrolde yaşanan gerileme sonrası benzin ve motorin indirimleri devam ediyor. Sektör kaynaklarından elde edilen bilgilere göre bu geceden itibaren geçerli olmak üzere motorine 60 kuruş indirim geliyor. Geçtiğimiz gece motorinde 82 kuruşluk bir düşüş yaşandı. Motorinin fiyatı son yapılan indirimlerle toplamda 2.37 kuruş düşmüş oldu. Litre fiyatı İstanbul’da pompaya 22 lira 49 kuruş olarak yansıdı.

2022 yılının başından bu yana tarihi zirveleri görerek rekor üzerine rekor kıran brent petrol​, Çin’de pandemi kaynaklı yaşanan üretim kısıtlamaları nedeniyle geri çekilmeyi sürdürüyor. Birkaç ay önce 100 dolar bandına kadar çıkacağı ifade edilen ham petrol, Ukrayna-Rusya Savaşı’na rağmen dolardaki değer kaybına paralel olarak aşağı yönlü hareketine devam ediyor. Brent petrolde yaşanan düşüşler yurtiçinde benzin​ ve motorin​ fiyatlarına yansıdı. 

MOTORİN​ BUGÜN KAÇ LİRA?

Motorine geçtiğimiz haftadan itibaren indirimler gelmeye devam ediyor. Cahit Saraçoğlu’nun verdiği bilgilere göre, geçtiğimiz gün 82 kuruş indirim gelen motorine bu geceden itibaren 60 kuruşluk bir indirim daha gelecek. İstanbul’da motorinin fiyatı 22 lira 49 kuruş, Ankara’da 22 lira 61 kuruş, İzmir’de 22 lira 67 lira oldu. 

YURTDIŞINDA GERİLEME YURTİÇİNDE POMPAYA YANSIDI

Yurtdışında yaşanan gerileme yurtiçi akaryakıt fiyatlarına yansıdı. FMOC tutanaklarının yayımlanması sonrası faiz artışlarında yaşanan gerileme brent petrolün yılın en düşük seviyesine gelmesine neden oldu. Öte yandan Çin’de sert tedbirlerin uygulanmaya devam etmesi de petrol fiyatlarında geri çekilmelere kapı araladı. ABD ham petrollerinin 38 yılın en düşük seviyesine inmesi de fiyatlanmada etkili oldu. Analistler, brent petrolde fiyat düşüşlerinin yaşanmasına rağmen enerji piyasalarının siyasi belirsizlikler nedeni ile yön bulmada zorlandığını ifade ediyorlar. 

BRENT PETROL​ SON DURUM NEDİR?

Brent petrol​, 2022 yılının başından bu yana fiyat oynaklıklarına rağmen büyük değer kazancı yaşadı. Pandemi sürecinde üretimim tüm dünyada gerilemesine rağmen, Rusya-Ukrayna Savaşı brent petrolün sert yükselmesine neden oldu. 100 dolara kadar çıkağı iddia edilen brent petrol​ son iki haftadır Çin​ kaynaklı riskler ve dolar endeksindeki düşüşlerle sert düştü. Brent petrol​ dün 81 dolara kadar geriledi. 29 Kasım’da güne 85 dolardan başlayarak değer kazandı. 

GÜNCEL AKARAYAKIT FİYATLARI

İSTANBUL
Motorin​ fiyatı: 23,86 TL
Benzin​ fiyatı: 20,16 TL
LPG fiyatı: 10,80 TL

ANKARA
Motorin​ fiyatı: 23,98 TL
Benzin​ fiyatı: 20,31 TL
LPG fiyatı: 10,79 TL

İZMİR
Motorin​ fiyatı: 24,01 TL
Benzin​ fiyatı: 20,32 TL
LPG fiyatı: 10,54 TL

Kaynak: TGRT Haber
Sonraki Haber Yükleniyor...