Tgrt Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan ev kadınlarına müjdeyi verdi! Uzman isimlere göre emeklilik senaryoları

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
14 Nisan 2023 15:00 - Güncelleme : 14 Nisan 2023 15:24

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ev hanımlarının sigortalılığı konusunda yapılan çalışmalar olduğu müjdesi verdi. Peki bu nasıl olacak? Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, ev kadınlarının emekli olmasıyla ilgili olası senaryoları anlattı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aile koruma kalkanı programı kapsamında ev hanımlarına emeklilik desteği sağlanacağını açıklamıştı. Her anlamda ailelere destek verileceğini belirten Erdoğan, "Ev hanımlarının sigortalılığı konusunda atacağımız adımlar olacak. Emeklilik primlerinin bir kısmını biz ödeyeceğiz" demişti. Peki ama ev hanımları​ nasıl emekli olacak? Babalara esnek çalışma modeli gelir mi? Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, ev kadınlarına yönelik yapılabilecek uygulamaları anlattı.

Ev hanımlarının emekliliği ile ilgili isteğe bağlı Bağkur​ denilen bir mevzuat olduğunu belirten Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Aile Koruma Kalkanı paketi adı altında ekstradan bazı teşvikler vereceğini söyledi. Bu teşviklerin nasıl olabileceğine yönelik ihtimalleri değerlendiren Yılmaz şunları söyledi: 

Doğum Borçlanması: Mevzuata göre doğum borçlanması için önce sigorta sonra doğumun gerçekleşmesi gerekiyordu. Yeni düzenlemeyle esneklik sağlanıp doğum sonrası sigortalılara da hak tanınabilir. 

Çocuk sayısına göre kademe: Her çocuk için hem yaştan hem de prim gününden esnetme olabilir. 

Her 360 güne 120 gün ekleme: Örneğin engelli çocuğu olan annelere yönelik bu kolaylık var. Bu uygulama genişletilebilir. 

Kısmi sürelerin borçlanması: Örneğin ayda 10 gün çalıştınız ve 20 gün çalışmadınız ya da 15 gün çalıştınız 15 gün çalışmadınız. Çalışmadığınız günleri borçlanma imkanı sağlanıyor. Şu an bu yasa var ancak 2011 evveliyatına da bu yasa uygulanabilir. 

2825 sigortası benzeri: 15 günlük prim ev hanımı tarafından ödenip 15 günlük prim ise hazine tarafından karşılanabilir. Örneğin böyle bir şey olabilir. 

İlk çocuğun doğum tarihinin prim günü sayılması: 

Bir yıldan az sürelerin borçlanılması:

25, 15, 10 yıl evlilik şartı: 

 

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...