Tgrt Haber

Kadınlarda emeklilik yaşı çocuk sayısına göre değişecek! İsteğe bağlı sigortalı priminin 3/1'i devletten

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
12 Nisan 2023 10:19 - Güncelleme : 13 Nisan 2023 11:09
Kadınlarda emeklilik yaşı çocuk sayısına göre değişecek! İsteğe bağlı sigortalı priminin 3/1'i devletten

SGK ve Bağ-kurlular arasındaki prim günlerini eşitlemeye yönelik çalışmalar devam ederken kadınlarda erken emeklilik yolunu açan müjde Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi. Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi kapsamında kadınlarda anne olma ve çocuk sayısına göre emeklilik yaşları aşağı çekilecek. Emekli olmak isteyen ev hanımlarının isteğe bağlı ödeyecekleri primlerin 3’te 1’ini devlet karşılayacak.

Cumhurbaşkanı ErdoğanAK Parti​ seçim beyannamesi ve aday tanıtım toplantısında ekonomiye ilişkin önemli açıklamalar yaparken kadınlarda emeklilik​ yaşının aşağı çekilebileceğini ifade etti. Erdoğan açıklamasında “Yeni dönemde, aileyi güçlendirmeye dönük yenilikçi mekanizmalar geliştirmeye devam edeceğiz. Bu kapsamda, önümüzdeki dönemde uygulamaya koyacağımız Aile Koruma Kalkanı Programıyla ev hanımlarının emekliliğine destek sağlayacak, yeni ailelerin kurulmasını teşvik edecek, gençler öncelikli olmak üzere her ailede en az bir kişiye iş imkânı sağlayacak, aileyi ve çocuğu tehdit eden her türlü olumsuz eğilimlere karşı etkin bir şekilde mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

ÇOCUK SAYISINA GÖRE EMEKLİLİK YAŞI DEĞİŞECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Seçim Beyannamesi toplantısında kadınlarda erken emeklilik konusuna yönelik açıklamalar yaptı. Yeni hayata geçirilecek olan programa göre ev hanımlarının emeklilikleri desteklenecek. Kadınlarda emeklilik anne olma ve çocuk sayısına göre esnetilecek. 

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMLERİNİN 3’TE 1’İ DEVLETTEN

Daha önce çalışma fırsatı bulamamış olan ev kadınları nasıl emekli olur? Türkiye’de emekli olmak için belirli bir prim ödemesi yapılması gerekiyor. Ev kadınlarının ise emeklilikleri İsteğe bağlı sigorta kapsamında gerçekleşebiliyor. Yeni emeklilik reformuna göre ev hanımlarının isteğe bağlı sigortalı olmaları halinde primlerin 3'te 1'ini devlet ödeyecek.

İsteğe bağlı sigortalı olmanın şartları nelerdir?

Türkiye’de ikamet edenler ile Türkiye’de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşlarından aşağıdaki şartlar aranır: 

-5510 sayılı Kanuna tâbi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak durumunda olanlar, 
-4/a kapsamında sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içinde 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak durumunda olanlar, 
-Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olanlar, 
-18 yaşını doldurmuş olanlar, 
-İsteğe bağlı sigorta talep dilekçesiyle Kuruma başvuruda bulunmuş olanlar isteğe bağlı sigortalı olabilirler.  

İSTEĞE BAĞLI SİGORTADA PRİM ÖDEMELERİ NE KADAR?

İsteğe bağlı sigorta primleri sigortalı tarafından belirlenen prime esas aylık kazancın yüzde 32’sidir. Belli süre prim ödememe halinde sigortalılığın sona ermesi uygulaması kaldırıldı. Ait olduğu ayın primini en geç 12 ay içinde ödemeyen sigortalının o aya ait primini ödeme imkânı olmayacak. 12 ay geçmedikçe diğer aylara ait primlerini gecikme zammı ile ödenmesi imkânı ve talep veya ölüm dışında isteğe bağlı sigortalılık sonuçlandırılmayacaktır. 

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Erkan Ak parti seçim beyannamesi bu kadar olamaz12 Nisan 2023 17:10

Ak parti seçim beyannamesi bu kadar olamaz

Sonraki Haber Yükleniyor...