Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emekli ve memur maaşlarına yapılacak artışlar hakkında açıklama yaptı. “Mali imkanlarımızı zorlayacağız” diyen Yılmaz “Memur zammı enflasyon farkı ve toplu sözleşmeden kaynaklı 15 puanlık artışla yüzde 50'ye yakın çıkıyor” ifadelerini kullandı.
Ekonomi gündemini degerlendiren Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, maas artislarindan kira ve konut fiyatlarina kadar pek çok önemli konuda açiklamalar yapti. Yilmaz SSK ve Bag-Kur emeklileri maaslarindaki artislarla ilgili konusurken “Aldigimiz bir dizi önlemle otomobilde fiyat artislari durdu. Kira artis hizinda da ivme kaybi var” açiklamasini yapti.
Sabah’ta yer alan habere göre, Yilmaz su ifadeleri kullandi:
Memur zammi, OVP'de tahmin edilen yüzde 65 enflasyon oraninin gerçeklesmesi halinde yüzde 50'ye yakin seviyede olusacak. Aralik enflasyon orani ocak ayinda belli olduktan sonra zam orani da netlesecek. Memur zammi enflasyon farki ve toplu sözlesmeden kaynakli 15 puanlik artisla yüzde 50'ye yakin çikiyor. SSK ve Bag-Kur emeklilerine de enflasyona göre artis yapilacak. Ancak bu grubun ayliklari yilin ikinci yarisinda görece daha yüksek artacak.
Alt gelir gruplari için mali imkânlarimizi zorlayacagiz. Çalisanlari ve emeklileri enflasyona ezdirmeme ilkemiz belli. Bu noktada en düsük emekli ayligi 7.500 lira olan da var, az primle emekli olduklari için kök ayligi 3.500-5.000 oldugu halde 7.500 alan da var. Bu durumda olanlar için çalisiliyor. Ama mutlaka düsük gelirlileri gözetecegiz. Unutmayalim ki, depremin maliyeti de jeopolitik riskler de halâ önümüzde.
Mayis seçimlerinin tamamlanmasi ve siyasi belirsizligin ortadan kalkmasiyla güven ortami pekisti. Döviz meselesi ve ödemeler dengesindeki sorunlar büyük ölçüde asildi. Cari açikta 10 milyar dolari asan iyilesme basladi. 2023 yili milli gelirini de yüksek bekliyoruz. Rezervlerde de iyilesme saglandi. Riskler düsmüs oldu. Bütçede, hedefin üzerinde performans var. Türkiye'ye dair algi olumlu yönde degisti. Öngörülebilirlik artti. Dis finansmanin maliyeti geriledi.
Türkiye son 20 yilda ortalama yüzde 5.4 büyüdü. Dünyada bu oran 3.6. 9 ayda yüzde 4.7 büyüme kaydettik. OVP'de 4.4 demistik, yani hedefi tutturuyoruz. Ihracatta 255 milyar dolari asacagiz. Turist basina gelir 65 dolardan 100 dolara geldi. 55 milyar dolar gelir bekliyoruz.
Istihdam 32 milyona yaklasti. Issizlik orani son 11 yilin en düsügünde. Yili tek hane ile kapatacagiz. Gençlerin ve kadinlarin isgücüne katilimi artti.
Enflasyon yilsonunda yüzde 65 civarinda gerçeklesecek. Su anda aylik ortalama enflasyon artisinda 2022'nin altindayiz. Geçen yil aylik ortalama yüzde 4.26 olan enflasyon, bu yil 3.82'ye geriledi. Enflasyon 2024'ün ortasindan itibaren belirgin sekilde düsecek. Önemli olan enflasyonda beklentileri kirmak.
Aldigimiz bir dizi önlemle otomobilde fiyat artislari durdu. Kira artis hizinda da ivme kaybi var. Deprem konutlari, sosyal konutlar devreye girecek. TOKI'ye ciddi bütçe aktariyoruz. Yüz binlerce sosyal konut yapacak. Yeni insaatlarla konut talebini karsilayacagiz. Ayrica günlük daire kiralamaya iliskin düzenleme de devreye girecek. Asgari ücret sonrasi, etiketlerdeki suni oynamayla ilgili olarak Ticaret Bakanligi yogun denetimler yürütüyor.
Merkez Bankasi 'toplumsal yatirim notu' üzerinde çalisiyor. Bankalara denilecek ki 'Su alanlari belirledik. Bunlar toplumsal açidan önemli alanlar. Buralara daha çok kredi veren bankalarin notu ona göre düzenlenecek.' Bankalari yatirima, ihracata, toplumsal projelere yönlendirecegiz.
Türkiye'nin ithalat bagimliligi söylendigi kadar yüksek degil. Sanayi Bakanligi bu konuda ölçüm yapti. Ithalata bagimlilik orani satis (ihracat) üzerinden yüzde 34, üretim üzerinden yüzde 18. Enerji gibi zorunlu ithal etmemiz gereken kalemler de var, yeterince üretemedigimiz için ithal ettigimiz ürünler de. Bunlari ayristirip tek tek bakacagiz.
Yatirim Taahhütlü Avans Kredisi güncellendi. Teknolojik seviyeleri yükseltecek, nitelikli istihdami artiracak seffaf bir finansman modeli uygulanacak. Tasarruflari artirmaya, kaynaklari verimli alanlara yönlendirmeye çalisiyoruz. Yatirim ve ihracati önceliklendiriyoruz. Sosyal konut yapimlarini da bu kapsamda degerlendiriyoruz. Ihracatçi desteklerini de önemsiyoruz. Nitekim Eximbank'in kredi hacmini 10 kat arttirdik.
Büyük bir kentsel dönüsüm hamlesi baslatiyoruz. 'Kentsel dönüsüme rantsal dönüsüm diyenler' milletin caniyla oynuyor. Su ana kadar 2.2 milyon konutun dönüsümünü saglamisiz ama milyonlarca dönüstürülmesi gereken konut var. Bu noktada uluslararasi bir standart söz konusu. Deprem öncesi yapilmayan 1 liralik harcama, afet sonrasi 7 lira harcama yapmayi gerektiriyor. Dolayisiyla kriz yönetmek istemiyorsaniz, riskleri yönetmeniz kaçinilmaz.