Tgrt Haber

Sanal dünyanın karanlık yüzü: Dark ve Deep Web sinsice gücüne güç katıyor

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
13 Eylül 2022 09:37 - Güncelleme : 13 Eylül 2022 09:40
Sanal dünyanın karanlık yüzü: Dark ve Deep Web sinsice gücüne güç katıyor

Dünyada hızla büyüyen Dark ve Deep Web, ülkemizdede hızla etkinliğini arttırdı. Günlük 50 milyon dolarlık illegal ticaretin döndüğü karanlık internet, mafya ve terör örgütlerine hizmet ediyor. Sistem üzerinden kredi sicili düzeltme, Instagram hesabı çalma, uzaktan bilgisayara ulaşma gibi yasa dışı hizmetler sunuyor.

İnternetin karanlık tarafı olarak bilinen küresel çapta yasa dışı ticaretin büyük bir kısmının döndüğü Dark ve Deep Web, ülkemizde de hızla büyüyor. Küresel çapta günlük 7 milyar dolarlık ticaret yapılan karanlık internet ağına Türkiye’den de büyük bir ilgi var. Özellikle terör örgütleri mensupları ve mafya grupları bu sistem üzerinden günde bir milyon arama yapıyor. Günlük 50 milyon dolarlık işlem gerçekleştirildiği belirtilirken internet dünyasının yalnız yasal çalıştığı ifade edildi.

SİSTEMİN KAPATILMASI MÜMKÜN DEĞİL

Karanlık internet üzerinden uyuşturucu, silah, kişisel veri gibi yaşadığı ürün ve bilgilerin satışı sunulurken farklı VPN’ler üzerinden giriş yapılması ve kripto sistem özelliği ile çalışma sebebiyle karanlık internetin kapatılması veya engellenmesi mümkün değil. Durum böyle olunca sistem bütün illegal ticarete açık hale geliyor.

KREDİ NOTU YÜKSELTİYOR

Söz konusu Dark ve Deep Web üzerinden verilen hizmetlerin ise belli bir ücreti var. Uzaktan bir bilgisayarı açıp içindeki bütün bilgileri almanın bedeli 50 dolar olurken eğer çok yüksek güvenlik önlemleri ile korunmuyorsa bir şirketin kamu kurumunun ya da bankanın internet sitesini çökertme işlemi için istenilen rakam 400 dolara kadar çıkıyor. Şayet kredi siciliniz bozuk ise yükseltmek istiyorsanız 750 kredi puanı: 250 dolar. Bir kişinin kimlik, ehliyet, diploma veya sosyal güvenlik bilgilerine ulaşmak ise 20 dolar.

INSTAGRAM HESABI 100 DOLARA ALINIYPR

e-Posta hesabı veya sosyal medya hesabını kırmak ve şifrelerin sizlere verilmesini için istenilen rakam 100 dolar. Bir cep telefonunun içindeki fotoğraf klasörlerine ulaşmak 60 dolar. Ayrıca Deep ve Dark Web üzerinden kişilerin SGK verileri çalınıp istenilen kişiye ve örgüte satılabiliyor. Hacker’lar çaldıkları sağlık verileri değiştirerek, çalınan hesabın sağlık sigortasından faydalanabiliyor. O kişi üzerine ilaç yazdırabiliyor. Hatta tedavi bile olabiliyor. SGK veya sağlık sigortası bilgileri çalınan kişi, yüklü faturalarla karşılaşabiliyor

Kaynak: Türkiye Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...