Tgrt Haber

Deprem bölgesine iş makinesi desteği! Türkiye Müteahhitler Birliği: Sağlıklı bilgi akışı sağlanamıyor

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Bloomberg HT
07 Şubat 2023 11:33 - Güncelleme : 07 Şubat 2023 12:10
Deprem bölgesine iş makinesi desteği! Türkiye Müteahhitler Birliği: Sağlıklı bilgi akışı sağlanamıyor

Depremlerin ardından enkazların kaldırılması ve kurtarma çalışmalarının hızlanması için iş makinesi ihtiyacı ön plana çıktı. Özellikle sosyal medyada özel sektörün elindeki iş makinelerinin deprem bölgelerine gönderilmesine yönelik talep gündeme geldi. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, iş makinelerinin sevkiyle ilgili sağlıklı bilgi akışı sağlanamadığını ifade etti. Eren, MÜSİAD ve Kalyon Holding iş makinelerini deprem bölgesine yönlendirdiklerini açıkladı.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ili etkisi altına alan depremde 3 bin 419 vatandaşımız hayatını kaybederken 20 bin 426 kişi yaralandı. 13 milyon kişi depremden etkilenirken toplamda teyit edilmiş 5 bin 575 binanın çöktüğü ya da hasar aldığı öğrenildi. Deprem​ mağduriyetinin başladığı günden beri iş makinelerine yönelik talep arttı. Türkiye​ Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren ise Türkiye Müteahhitler Birliği'nden bölgeden bilgi akışının kolaylıkla sağlanamadığı, zor bir süreç yaşandığı değerlendirmesi geldi. 

SAĞLIKLI BİLGİ AKIŞI OLAMIYOR

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) TMB Başkanı Erdal Eren, hangi bölgelere kaç ekibin gittiği, ağırlıklı çalışmaların nelerde yoğunlaştığı sorularına ilişkin, "Sağlıklı bir bilgi akışı olamıyor. Yollarda sorunlar yaşanıyor. Yollar bozulmuş olduğu için bazı bölgelerde 'bizden izinsiz yola çıkmayın' deniliyor" bilgisini verdi. Çıkan ekiplerle irtibat kurulmasında güçlük yaşandığını aktaran Eren, "Olay sadece makine değil, onu kullanan operatörün de gitmesi gerekiyor. O da ayrı lojistik sorunlar doğuruyor. Kim nerede kalacak, ne yiyecek, yakıtı nereden alacak soruları yanıt bulamıyor" diye konuştu.

TMB’DEN AÇIKLAMA GELDİ

TMB, depremin ilk gününde üyelerine olası ihtiyaçlar konusunda çağrıda bulundu.  Birlik tarafından yapılan açıklamada, "Bugüne kadar bu tür felaketlerde TMB üyelerinin sergilediği gayret ve vermiş oldukları yoğun destek dikkate alındığında, özellikle depremi yaşayan şehirlerimizde veya yakın bölgelerde faaliyetleri bulunmakta olan üyelerimizin mevcut deprem enkazının kaldırılmasına yönelik çalışmalara destek vermek üzere öncelikle yetkili mercilerden gelecek taleplere uygun olarak ve yine yetkili mercilerle koordineli bir şekilde makine/ekipman desteğinde bulunmalarının, bu olumsuz tablonun bir an evvel ortadan kaldırılmasına katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir" ifadeleri yer almıştı.

MÜSİAD’DAN PEK ÇOK İLE İŞ MAKİNESİ YARDIMI

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kahramanmaraş​ merkezli şiddetli depremler sonrası büyük yıkıma uğrayan bölgelere yardım gönderdi. Derneğin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamalarda Ankara, Burdur, Sivas, Uşak, Ordu, Batman, Van, Bursa, Kırıkkale, Denizli, Kocaeli başta olmak üzere birçok ilden çok sayıda yardım aracı ve iş makinesinin afet bölgesine sevk edildiği belirtildi.

KALYON’DAN TEKNİK EKİPMAN DESTEĞİ

Kalyon Holding de Hasan Kalyoncu Üniversitesi kampüsünün barınma ve diğer imkânlarını Gaziantepli hemşehrilerinin kullanımına açtıklarını duyurdular. Diğer yandan, enkazdan kurtarma çalışmalarına destek vermek üzere bölgemizdeki 82 kamyon, 22 TIR, 10 vinç, 40 ekskavatör, 7 telehander teleskobik forklift, 34 loder, 28 tonluk yakıt tankeri, 9 ışık kulesi, 13 babcot, 256 operatör, mühendisler ile çok sayıda şoför ve uzman personeli seferber ettiğini ifade edildi. Açıklamada, şantiyelerden iş makineleri ile İGA’dan Acil Kurtarma Ekibi'nin de bölgeye intikal ettiği belirtildi.

Kalyon’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Kalyon Holding olarak, bu zor zamanda tüm imkanlarımızla milletimizin, hemşerilerimizin, çalışanlarımızın ve paydaşlarımızın yanındayız ve elimizden gelen tüm desteği vermeye başladık. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarını karşılamak üzere gerekli tüm girişimleri, başta AFAD olmak üzere ilgili devlet kurumları ile istişare ve koordinasyon halinde yürütüyoruz. Bu çerçevede, Hasan Kalyoncu Üniversitesi kampüsünün barınma ve diğer imkanlarını Gaziantepli hemşerilerimizin kullanımına açmış bulunuyoruz.Diğer yandan, enkazdan kurtarma çalışmalarına destek vermek üzere bölgemizdeki 82 kamyon, 22 tır, 10 vinç, 40 ekskavatör, 7 telehander teleskobik forklift, 34 loder, 28 tonluk yakıt tankeri, 9 ışık kulesi, 13 babcot, 256 operatör, mühendisler ile çok sayıda şoför ve uzman personelimizi seferber ettik. Şantiyelerimizden iş makineleri ile İGA'dan acil kurtarma ekibimiz bölgeye intikal ediyor. Yaralılar için öncelikli olan kan bağışı ile ilk yardım malzemelerinin bölgeye ulaştırılması konusundaki organizasyonumuzu da hızlıca devreye aldık. Milletimize geçmiş olsun dileğimizi yineliyor, Kalyon ailesi olarak birlik ve beraberlikle bu zor günlerin yaralarını sarmak için üzerimize düşen tüm görevleri yerine getireceğimizi kıymetli kamuoyunun bilgisine arz ediyoruz."

Kaynak: Bloomberg HT
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...